studenter

Hur kan man spara pengar som student?

Pluggtips.se, 22 augusti 2022

Det kan vara tråkigt att spara pengar pengar, men det är viktigt att tänka långsiktigt och vad pengarna sedan kan ge dig. Det kan handla om en resa eller kontantinsatsen till din första bostad.

Det kan samtidigt vara svårt att spara pengar som student om man lever på en knaper studentbudget. Även om dina utgifter är låga, så kan det vara svårt att hitta extra pengar att spara.

I denna artikeln kommer vi därför ge dig massor av tips på hur du kan börja spara pengar som student.

Hur kan man spara pengar som student?

Det finns många sätt som man kan hjälpa dig att spara pengar som student. Nedan går vi igenom våra 10 bästa spartips för att hjälpa dig att spara mer pengar som ung.

1. Gör en budget

Innan du gör något för att spara mer pengar är det viktigt att du vet vad du lägger dina nuvarande pengar på. Det kan i sin tur hjälpa dig att inse vart du kan minska dina utgifter och detta kan du göra genom att göra en budget.

En budget kan ses som en plan som visar hur mycket pengar du har att komma in och var de ska gå ut. Detta kan hjälpa dig att hantera din ekonomi bättre sätt och se till att dina utgifter stämmer överens med dina inkomster.

När du tar reda på vad dina nuvarande pengar går till är det enklaste att gå igenom sina kontoutdrag under den senaste morgonen och dela upp utgifterna i olika grupper såsom resor, mat och umgänge. På så sätt får du en bra uppfattning om dina månatliga utgifter.

Om du vill ha hjälp med att skapa en budget finns det olika webbplatser och appar som kan hjälpa dig, till exempel Mint eller Pennies.

2. Gör matlådor

En av de största utgifterna för studenter är mat och det kan vara lätt att spendera mycket pengar på färdigmat eller att äta ute. Ett enkelt sätt att spara pengar på mat är genom att laga sin egen från grunden. Detta kan ta lite tid att vänja sig vid, men det är värt det i längden.

Om du vill ha hjälp med matlagningen har vi samlat de bästa kokböckerna för studenter i ett tidigare inlägg. Dessa kokböckerna riktar sig framförallt till de som är nya på att laga mat eller vill spara pengar.

Genom att göra matlådor istället för att köpa ute kan du spara ungefär 700 kronor per månad som student vilket blir 8400 kronor per år. Däremot beror denna kalkylen också lite på vilken mat du väljer att laga.

laga matlådor

3. Handla mat efter säsong

Om du nyligen har flyttat hemifrån så kanske du inte vet att en del mat är billigare under vissa delar av året. Genom att handla mat efter säsong kan du därför spara pengar.

Gullök, morötter och rödbetor är exempelvis billigare under vintern, medan färskpotatis, spenat, gurka och äpple är billigare under sommaren.

Här hittar du en lista på säsongsbetonade grönsaker och frukter i Sverige.

4. Hitta stipendier och bidrag

Om du är duktig i skolan och får bra betyg är det troligt att du kan få flera typer av stipendier. Du bör också kontrollera om du kan få olika typer av bidrag såsom bostadsbidraget eftersom det gör att du kan få in lite mer pengar.

Det finns olika webbplatser som kan hjälpa dig att hitta stipendier och bidrag om du gör en enkel googling.

5. Skaffa ett deltidsjobb

Ett annat sätt att spara mer pengar är att öka sin inkomster genom att skaffa sig ett extrajobb. Detta är extra pengar som du kan spara varje månad.

Det finns många olika typer av deltidsjobb och du kan oftast hitta något som passar dina intressen och din tillgänglighet.

Vi har tidigare gjort en lista på de bästa extrajobben för studenter som du hittar här.

6. Undvik impulsinköpen

Vi har alla varit med om det, du är ute och handlar och ser något som du vill ha men som du egentligen inte behöver. Detta kallas för ett impulsköp och kan vara svåra att motstå.

Men om du vill spara pengar är det viktigt att du försöker undvika den här typen av köp.

Ett av de vanligaste impulsinköpen när man handlar mat är att man exempelvis köper godis eller något annan typ av snacks.

Ett spartips för att undvika impulsinköp är att aldrig gå hungrig till affären eftersom då är det mer sannolikt att du köper saker som du inte behöver.

7. Använd dina studentrabatter

Som student får du tillgång till flera studentrabatter genom Mecenat och Studentkortet.

Med dessa rabatter kan du spara pengar på allt från resor till kläder och böcker, och vanligtvis ligger rabatterna på 5-10%.

Det är kanske det enklaste sättet att tjäna pengar på dina köp som du gör online eller när du är ute och handlar.

8. Köp mat i storpack

Ett annat spartips är att köpa mat i större förpackningar eftersom det gör att du kommer betala ett biligare pris per kilo. Detta gäller särskilt matvaror såsom kött, fisk och kyckling.

Du kan också köpa andra typer av livsmedel i lösvikt, t.ex. potatis och tomater eftersom det brukar bli billigare än att köpa det i en förpackning.

9. Låna studentlitteraturen på biblioteket

Studentlitteraturen kan vara en dyr kostnad för många studenter, ett enkelt sätt att spara pengar är därför att låta din kurslitteratur på biblioteket.

Om du lånar all kurslitteratur under ett studieår på biblioteket kan du som student vanligtvis spara mellan 2000-4000 kronor.

10. Sälj dina oönskade saker

Om du tar en titt i ditt rum är chansen stor att du hittar flera saker som du inte längre använder eller behöver. Dessa saker kan säljas och det är ett bra sätt att tjäna lite extra pengar.

Det finns många olika sätt att sälja dina oönskade saker, t.ex. online via Facebook Marketplace eller webbplatser som Blocket eller Tradera.

Vill du har fler spartips? Läs mer: 50 spartips för unga och studenter

spara pengar som student

Hur kan en matbudget se ut som student?

En student spenderar i genomsnitt ungefär 2860 kronor på mat varje månad, vilket motsvarar ungefär 95 kronor per dag på mat och livsmedel.

Det finns dock dem som spenderar både mer eller mindre, beroende på sina matvanor och livsstil.

En student som är vegetarian eller vegan, och äter mycket bönor, spenderar sannolikt mindre på mat än en student som äter kött varje dag.

Om vi däremot räknar på en matbudget på en student som spenderar 95 kronor per dag i genomsnitt kan de se ut enligt följande:

  • Frukost: 15 SEK
  • Lunch: 35 SEK
  • Middag: 35 SEK
  • Snacks och mellanmål: 10 SEK

Detta motsvarar totalt 95 kronor per dag, och beräkningen bygger mycket på att du gör matlådor som du äter till lunch och middag.

Om du skulle köpa mat ute kommer den månatliga matkostnaden bli betydligt högre.

För att spara pengar är det därför lämpligt att laga mat hemma så mycket som möjligt och undvika att köpa mat ute.

Vad ska man spara pengar till?

De allra flesta studenterna sparar pengar till sin första bostad, en resa eller studier om de ska studera utomlands.

Bostaden är den vanligaste orsaken till att många sparar pengar och det beror på att priserna på lägenheter har ökat betydligt under de senaste åren, vilket gör att det är viktigt att man börjar spara tidigt.

En lägenhet i en större stad kan kosta alltifrån 3-5 miljoner och det innebär att du kommer behöva 450 000 kronor som kontantinsats om du planerar att köpa en lägenhet.

Om du planerar att studera utomlands så är det viktigt att ta hänsyn till levnadskostnaderna i det land du flyttar till.

Om du exempelvis vill studera i Schweiz kommer du behöva spara en hel del pengar eftersom kostnaden att leva som student där är betydligt högre än i Sverige och ligger på omkring 16-20 tusen kronor beroende på vilken ort.

Vad är det bästa sättet att spara pengar som student?

Det beror på vilken tidshorisont som du har, det vill säga hur lång tid du har på dig att spara innan du planerar att köpa ett specifikt inköp.

Om du har 5-10 år på dig att spara till en handpenning på en lägenhet har du råd att ta större risker och kan till exempel investera i aktier eller fonder.

Om du planerar att köpa en lägenhet inom en snar framtid är det lämpligt att spara på ett bankkonto med ränta.

Hur mycket pengar har en student?

I vår tidigare artikel om kostnaden som student kom vi fram till att en student i genomsnitt får in 10 700 kronor, och har utgifter på 8 725 kronor varje månad.

Det innebär att många studenter i genomsnitt kan spara ungefär 2000 kronor varje månad om man beräknar med de pengar som annars vanligtvis kan räknas som studielån.

studentbudget

Hur mycket pengar en student som sparande beror däremot på flera andra faktorer såsom hur gammal studenten är och om hen exempelvis har arbetat 1 eller flera år innan studierna påbörjades.

En 24-årig student som nyss påbörjat sina studier har sannolikt sparat ihop en större summa pengar än en 19-årig student som också precis har börjat studera.

Det är därför viktigt att komma ihåg att den summa pengar som man har på sparkontot kan variera mycket från person till person.

Hur mycket pengar ska man spara som student?

Man brukar rekommendera att man ska försöka spara ungefär 10% av sin inkomst varje månad, oavsett om du studerar eller inte. Det betyder att om du tjänar 10 000 kronor varje månad bör du försöka spara cirka 1 000 kronor varje månad.

Det finns däremot många studenter som arbetar vid sidan av studierna som sparar betydligt mer än det, och dem som inte har några andra inkomstkällor och därför sparar mindre.

Om du kan spara mellan 1000 till 2000 kronor varje månad som student kan man däremot säga att du klarar dig bra ekonomiskt.

Observera! Inget i denna artikeln ska ses som ekonomisk rådgivning, och vi tar inget ansvar över dina investeringar eller privatekonomi.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.