Studentbudget

Hur mycket kostar det att leva som student?

Pluggtips.se, 29 mars 2022

Studentlivet kan vara knapert och som student är det viktigt att man försöker hålla nere sina utgifter. Det är vanligt att många försöker hålla ner sina utgifter genom att äta snabbnudlar, men hur mycket pengar spenderar egentligen den genomsnittliga studenten varje månad?

Hur mycket spenderar en student i månaden?

En student som studerar heltid har i snitt 10 700 kronor att leva på varje månad, och utgifter på 9 225 kronor i månaden.

Det innebär att den genomsnittliga studenten kommer behöva ta studielån, arbeta, eller använda sparade pengar för att täcka sina utgifter under sin studietid. Många studenter kan även få bostadsbidrag för att täcka delar av sina utgifter.

Det totala utgifterna på 9 225 kronor sammanfattas i tabellen nedan:

Typ av utgift: Kronor:
Boende 3400
Mat 3000
Kläder och övrigt 900
Nöjen 750
Resor 525
Telefon, internet 375
Försäkringar 225
Studiematerial 200

Många studenter som pluggar i en större stad, såsom Göteborg eller Stockholm kommer däremot har en större boendekostnad än 3400 kr/månad. Om man exempelvis studerar på Chalmers är det inte ovanligt att ha en kostnad på 5000 kr/månad.

Om du studerar i en större stad och bor själv är det inte ovanligt att man har utgifter på omkring 10 000 kronor i månaden.

Vad gör man med pengarna som blir över?

Om du får pengar över som student efter att du betalat alla dina utgifter är det bra att lägga undan dem, till exempelvis en framtida kontantinsats för en lägenhet. Det är också normalt att man placerar pengarna på i indexfonder för att tillgångarna ska växa i värde.

Hur du vill göra med de pengarna som du får över bestämmer du helt själv, men fördelen med att investera pengarna är att de kan vara värda mer när du går ut din utbildning, vilket kan förbättra din ekonomiska situation. Oavsett ska man inte bara spendera pengarna, utan det är bättre att lägga undan dem.

När ska man ta studielån som student?

Många studenter kommer att behöva ta fullt studielånet för att kunna täcka sina utgifter varje månad. Om man tar ut fullt CSN-lån under 5 år kommer det innebära att man har en studieskuld på nästan 400 000 kronor när man pluggat klart.

Många kan tycka att det känns jobbigt att dra på sig en sådan studieskuld, men samtidigt ska man komma ihåg att studielånet är ett förmånligt lån med mycket låg ränta. Och om du samtidigt får ett bra arbete efter utbildning kommer du inte ha några problem med att betala av lånet senare.

Ett riktlinje som man bör följa när det gäller studielånet är att pengarna endast ska användas för att kunna förbättra din ekonomiska situation i längden.

Det innebär att du aldrig ska ta studielånet till konsumtion, utan det ska vara till för att täcka de nödvändiga utgifterna.

Hur kan man få in mer pengar som student?

Om du har höga utgifter kan det vara en bra idé att försöka få in lite mer pengar i studentkassan. Många studenter väljer exempelvis att arbeta under sommarn, skaffa sig ett extrajobb eller försöka bygga upp andra sidoinkomster.

1. Arbeta under sommaren

Att sommarjobba är nästintill något som man är tvingad i när man studerar på universitet och har en egen lägenhet. Du behöver få inkomster på något sätt för att betala hyran, och eftersom man inte får studiemedel under sommarn är det därmed bra med ett sommarjobb.

Det bästa är om man kan hitta ett sommarjobb som på något sätt är relaterat till sin utbildning, eftersom det kommer vara en bra merit senare när man söker jobb. Samtidigt är inte det alltid möjligt och ibland får man bara ta det som man får.

2. Skaffa dig ett extrajobb

Många väljer att skaffa sig ett extrajobb vid sidan av sina studier för att höja sin månatliga inkomst. Om man arbetar varannan helg kan det öka månadsinkomsten med 3-4 tusen kronor vilket inte är så dumt.

Många väljer att extrajobba på exempelvis en närliggande affär eller kanske ett café, vilket är arbeten utan någon relation till deras utbildning.

Det kan däremot vara bra att skaffa ett extrajobb relaterat till sin utbildning eftersom det kan vara ett sätt att skapa kontakter. Nackdelen med ett sådant jobb kan däremot vara att du kanske kan tvingas arbeta på vardagar, vilket kan krocka med föreläsningar och grupparbeten.

3. Skapa andra sidoinkomster

Om du är mer entreprenöriellt inriktat kan du även försöka skapa andra sidoinkomster. Kanske kan du utveckla en app, en hemsida eller skapa en youtubekanal.

Nackdelen med dessa inkomstkällorna är dock att de kan ta tid att bygga upp och det kan ta månader eller år innan du börjar se resultat.

Här hittar du 25 tips på extrainkomster!

Hur kan man leva billigare som student?

Förutom att öka sina inkomster så kan man även försöka minska sina utgifter för att få mer pengar över varje månad. En del utgifter kommer du kunna spara in på enkelt, medan andra såsom ditt boende kan vara svårare att minska på.

Den näst största kostnaden för studenter är matkostnaden och om du inte försökt minska på den tidigare brukar den gå att minska rätt så mycket. För att minska din matkostnad kan du endast köpa mat på extrapris, köpa billigare mat såsom böner och handla på en sida såsom Matsmart.

Kläder och nöjen brukar också vara en kostnad som man enkelt kan minska på. Samtidigt tycker inte jag att man ska försöka minska allt för mycket på nöjen, eftersom det kan ta bort en del av det roliga av studentlivet. Kläder kan man däremot minska lättare på genom att exempelvis köpa kläder på secondhand om man behöver något.

Det enklaste och bästa alternativet om man vill få ut mer pengar varje månad som student skulle jag däremot säga är att försöka höja sin inkomster. Det brukar vanligtvis vara det lättaste sättet och man behöver inte heller arbeta så mycket för att få in någon extra tusenlapp. Det är också bra att spara in på de utgifterna som man har genom att exempelvis dra nytta av studentrabatten.



Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.