arbeta hemifrån

10 seriösa yrken som går att göra hemifrån

Pluggtips.se, 15 december 2022

I en värld där tekniken och digitaliseringen fortsätter att utvecklas, så ökar också möjligheterna att arbeta hemifrån på distans. Det har gjort det möjligt för många människor att få en mer flexibel arbetsplats.

Idag finns det massor av yrken som går att utföra seriöst hemifrån. Här är tio exempel på sådana yrken.

1. Virtuell assistent

Som en virtuell assistent arbetar du med uppgifter som att ta emot samtal, skriva e-post, hantera inkommande och utgående post och boka möten på distans.

För att bli virtuell assistent behöver du ha en bred erfarenhet av datainmatning, kundtjänst och support, samt förmågan att använda flera olika datorprogram och teknologier. Det är också bra med erfarenhet inom ett område såsom redovisning eller marknadsföring.

Det finns både onlinekurser och utbildningar som man kan läsa för att bli virtuell assistent, men om du redan har teknisk erfarenhet och kompetens är detta inte nödvändigt.

2. Kundtjänst

Som kundtjänstrepresentant svarar du på kundernas frågor, försöker lösa eventuella problem och förmedlar information till dem.

För att bli en bra kundtjänstrepresentant måste du ha goda kommunikationsförmågor och förståelse för andra människor. Det är också en fördel med goda datorfärdigheter och att du är bekant med olika tekniska system.

En fördel med att arbeta med kundtjänst är att det är lätt att komma igång, men nackdelen är att det är ett tidskrävande arbete som är väldigt stressigt.

3. Översättare

Som översättare arbetar du med att översätta texter, och det finns ingen specifik utbildning eller examen som krävs för att bli översättare.

Du behöver dock ha en stor kännedom om de språk du kommer översätta från och det språk man vill översätta till, samt så behöver du ha en förmåga att skriva grammatiskt korrekt och flytande på båda språken.

För att börja arbeta som översättare kan man prova att söka jobb på olika jobbsajter och plattformar för frilansande översättare. Detta kan även vara en bra möjlighet att få erfarenhet och bygga upp en kundkrets.

4. Marknadsförare

Som marknadsförare är det ditt jobb att förmedla information om produkter och tjänster till potentiella kunder. Du kan arbeta med saker som att utveckla strategier för marknadsföring, skapa annonser, hantera sociala medier och analysera marknadsföringsstrategin .

För att lyckas som marknadsförare när du arbetar hemifrån måste du vanligtvis ha goda kunskaper inom områden som digital marknadsföring, SEO (sökmotoroptimering) och webbanalys.

Det finns flera utbildningar inom marknadsföring som man kan läsa på universitetet, men du kan även lära dig mycket information från onlinekurser eller relevanta böcker.

5. Skribent och journalist

Som skribent eller journalist skriver du vanligtvis innehåll för medier, bloggar och webbplatser. Ditt jobb är att producera kvalitativt material som engagerar läsare.

För att arbeta som skribent eller journalist måste du ha goda kunskaper inom ett brett spektrum av ämnen och en bra förståelse för det språk kommunicerar.

6. Grafisk designer

Grafisk design handlar om att skapa visuella representationer av idéer och koncept, som kan användas för reklam, affischer, logotyper eller för hemsidor.

För att lyckas som en grafisk designer måste du ha en god förståelse om vad som är bra design och du behöver vara kreativ. Du behöver även ha en bra kännedom om olika designprogramvara, såsom Photoshop.

7. Programmerare och utvecklare

Om du tycker om teknik så är programmerare ett utmärkt yrke att utföra hemifrån. Som programmerare arbetar du med att skapa och utveckla program och webbplatser, samt förbättra befintliga system.

För att bli en programmerare kan man läsa en utbildning inom området, till exempel en kandidatexamen i datavetenskap eller informatik, men du kan även lära dig programmering på egen hand.

8. Videoredigerare

Som videoredigerare arbetar du med att redigera videor för ett antal olika ändamål, som att skapa reklamfilmer, Youtube-videoer, musikvideor och kortfilmer.

För att lyckas som videoredigerare måste du ha goda kunskaper inom ett videoredigeringsprogram som Adobe Premiere. Du behöver även vara skicklig på storytelling och ha en känsla för det visuella.

För att bli en videoredigerare kan man läsa en utbildning inom området, eller så kan man lära sig själv genom att läsa böcker, titta på Youtube-videor och testa olika program.

9. Onlinecoach

Det finns flera olika typer av onlinecoacher inom exempelvis träning, föräldraskap, karriär och hälsa. Deras jobb går ut på att hjälpa andra att nå sina mål genom att ge dem råd och stöd.

För att vara en bra onlinecoach måste man ha stor kunskap och erfarenhet inom det område man undervisar. Man bör även vara bra på att lyssna, följa upp och hjälpa till med de problem som dyker upp.

Det finns flera utbildningar för att bli en certifierad onlinecoach inom områden såsom kostrådgivning, träning eller karriärutveckling.

10. Distanslärare

Distanslärare arbetar med att lära ut ett ämne online till elever och studenter. Deras jobb är att hjälpa studerande att förstå ett specifikt ämne såsom engelska, matematik eller kemi.

För att bli distanslärare behöver man ha en god förståelse av det ämne som man undervisar i samt goda kommunikations- och pedagogiska färdigheter. Det är också en stor fördel om man har erfarenhet av att undervisa sedan tidigare.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.