studera utomlands

Studera utomlands - Allt om utlandsstudier

Pluggtips.se, 30 september 2022

Om du funderar på att studera utomlands så finns det en hel del saker att tänka på. Om du exempelvis ska studera utanför EU så behöver du ansöka om studentvisum, och om du ska studera genom utbyte så behöver du ha koll på vilka skolor ditt universitet samarbetar med.

Du behöver också ta reda på hur mycket pengar du behöver för att kunna täcka alla dina kostnader under utbytestiden. Att leva i Schweiz är exempelvis dubbelt så dyrt som att leva i Sverige. Detta är något som kan göra extra ont om man är student och har en låg inkomst.

Hur är det att studera utomlands?

Att studera utomlands är både roligt och lärorikt. Det är en upplevelse som du sent kommer att glömma, och genom att studera utomlands kommer du också att växa som person och tvingas gå utanför din komfortzon.

En annan stor fördel med att studera utomlands är att du får chansen att lära känna ett nytt land och dess kultur. När du bor och studerar i ett annat land får du en helt annan upplevelse av landet och kulturen, jämfört med om du bara hade varit på semester.

Som utbytesstudent får du också chansen att träna och använda mycket av din engelska. Självklart kan man också göra detta i Sverige, men genom att bo i ett annat land så kommer din engelska garanterat komma att förbättras.

Till sist så kommer du också lära känna många nya vänner från andra länder, vilket kan vara väldigt roligt och ni kommer också kunna lära er mycket av varandra.

studera i bibliotek

Hur gör man för att studera utomlands?

Beroende på om du vill studera i ett land innanför eller utanför EU så finns det olika saker du behöver tänka på.

Om du vill studera i ett land utanför EU, till exempel USA eller Australien, så kommer du bland annat behöva ansöka om ett särskilt studentvisum. För utlandsstudier inom EU är det däremot betydligt enklare och då behöver du inget visum.

Det finns flera olika tillvägagångssätt för att studera utomlands och nedan går vi igenom de vanligaste alternativen.

Studera utomlands via en förmedlare eller skola

De flesta studenterna går igenom ett svenskt universitet för att kunna studera utomlands. Alla svenska universitet brukar ha ett flertal olika utbytesavtal med utländska universitet.

Vanligtvis brukar detta handla om två läsperioder uppemot ett helt år, beroende på vilket universitet och land som det handlar om.

Dina möjligheter till utlandsstudier kan också se olika ut bereonde på vilken utbildning du läser och vilket universitet som du studerar på. Detta beror på att det finns begränsat med platser och alla studenter kommer därmed konkurrera om platserna med sina betyg.

Det brukar däremot gå att få någon typ av utbyte i ett annat land, men om du inte har de bästa betygen så kanske du inte kommer att få ditt förstaval.

För att ansöka om utlandsstudier via ett universitet behöver du vanligtvis fylla i en ansökan som du hittar på ditt universitets hemsida.

student

Studera utomlands på egen hand

Det går att också studera utomlands på egen hand och då kommer du att söka direkt till ett universitet i ett annat land, som en så kallad freemover.

När du studerar på egen hand måste du ordna alla förberedelser och betala terminsavgiften själv, vilket gör att det kräver mycket mer planering.

Om du väljer att studera på egen hand behöver du:

  • Betala för alla kursavgifter helt själv.
  • Hitta boende i det nya landet.
  • Ordna med visum (utanför EU).
  • Ordna en utlandsstudieförsäkring.
  • Ansöka till universitet utomlands (vanligtvis genom deras hemsida).

Vanligtvis har du valet att läsa en hel eller bara en del av en utbildning utomlands, och det är också något som du behöver fundera på. Det kommer att påverka hur mycket pengar som du behöver för att kunna täcka kursavgifterna och andra kostnader.

Om du väljer att studera utomlands så finns det också flera stöd och bidrag som du kan ansöka till för att hjälpa till att täcka kostnaderna, såsom studiebidrag, studielån och olika stipendium.

Hur finansierar man studier utomlands?

Svenska studenter finansierar vanligtvis sina studier med studiemedel från CSN, merkostnadslån och andra typer av bidrag från exempelvis Erasmus+. Många studenter ansöker också om andra typer av stipendier för att få in lite extra pengar.

CSN och studiebidrag

Om du studerar i ett annat land så kan du ansöka om studiemedel från CSN, precis som du hade gjort om du hade studerat i Sverige.

Förutom det vanliga studiebidrag och studielånet så kan du också ansöka om merkostnadslån för studier utomlands. Detta gör du i samband med att du ansöker om studiebidraget.

Med fullt studiemedel, studielån och merkostnadslån blir detta 13 500 kronor per månad. Mer information om studiemedel och studielån för studier i ett annat land finns på CSN:s hemsida.

Andra typer av bidrag

För utbytesstudier inom Europa så finns Erasmus+ som ger dig 4000-5000 kr extra per månad. Tanken med detta bidrag är att det ska täcka en del av dina omkostnader under tiden du är på ditt utbyte.

Erasmus+ går däremot endast att ansöka till om du ansöker om utlandsstudier genom ett svenskt universitet. När du gör detta så kommer du också att studera kostnadsfritt på den skolan som ditt svenska universitet har samarbete med.

Förutom Erasmus+ så finns det också andra typer av stipendier som man kan ansöka till. Många stipendium ger omkring 10 000-15 000 kronor, vilket kan vara bra för täcka olika kostnader under studierna utomlands.

Eget sparande

Om du väljer att studera på egen hand kommer sällan CSN och bidrag att räcka hela vägen. Du kommer då att behöva ha sparat ihop en stor summa pengar för att exempelvis kunna betala för kursavgifterna.

Om du ska söka till utlandsstudier på egen hand kan detta innebära att du behöver spara ihop pengar genom att arbeta i 1-2 år.

Detta är också anledningen till varför utlandsstudier kan kräva en hel del planering om man söker till ett universitet på egen hand.

Vanliga länder för utlandsstudier

Det finns flera populära länder som är riktigt populära som många svenska studenter söker sig till varje år.

Nedan går vi igenom några olika exempel:

USA

I USA hittar du flera av världens högst rankade universitet och det är en populär destination bland många svenska studenter.

Om du ansöker om utlandsstudier via ditt svenska universitet brukar det däremot få svårt att få en plats på ett universitet i USA.

Det går också bra att söka till de flesta universitet i USA på egen hand. Det bör dock sägas att detta är en väldigt dyr och tidskrävande process.

För att studera i USA behöver du ett studentvisum.

Australien och Nya Zeeland

Australien och Nya Zeeland är två andra populära resmål för många som vill studera utomlands.

Precis som för USA så brukar det vara hög konkurrens om utbytesplatserna till Australien och Nya Zeeland.

Om du ska studera i Australien och Nya Zeeland så behöver du också ha ett visum som du kan ansöka om det via den australiska ambassaden.

Italien

Italien är ett annan populärt land för utlandsstudier, och vi är inte förvånade över det. Landet har ett behagligt klimat, fina stränder och en livlig kultur.

Många svenska universitet har utbytessamarbeten med olika universitet i Italien, och det brukar inte vara lika hög konkurrens om utbytesplatserna vilket är positivt.

Polen

Många som vill studera till läkare väljer att studera i Polen.

Detta beror främst på att det är svårt att komma in på läkarlinjen i Sverige och därför söker sig många till Polen och andra länder i Baltikum för att studera.

Polen har nämligen lägre antagningspoäng och det är också ett billigt land att studera i, jämfört med många andra länder.

Storbritannien

Storbritannien har tidigare varit ett populärt resmål för svenska studenter. Här finns några av de mest prestigefyllda universiteten i världen såsom Oxford och Cambridge.

Efter Brexit så har det däremot blivit dyrare att studera i Storbritannien, men det är fortfarande en hel del studenter som väljer att studera i Storbritannien.

Schweiz

Schweiz är ett annat populärt alternativ. Här finns några av de mest prestigefyllda universiteten i Europa, såsom ETH Zurich och University of Geneva.

En nackdel med att studera i Schweiz är att det är ett dyrt land. Som student behöver du vanligtvis ha en budget på 20 000 kronor varje månad för att klara av alla kostnader.



Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.