tjäna pengar

25 tips på hur du kan tjäna extra pengar

Pluggtips.se, 1 juli 2022

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

Många studenter upplever att deras ekonomi är knaper, och att man tvingas hålla nere sina utgifter samtidigt som man tar studentlån. Det finns däremot flera sätt som man kan skapa sig en extrainkomst som student.

I det här inlägget kommer jag gå igenom flera sätt hur du kan börja tjäna extra pengar vid sidan av dina studier. Under min studietid har jag testat flera olika typer av extrainkomster och vissa har fungerat bättre än andra.

1. Blogga

Jag startade min första blogg för omkring ett år sedan och har nu börjat tjäna en liten inkomst varje månad på det. Nackdelen med att blogga är att det kan kräva mycket tid i början och innan man börjar se ett resultat. Fördelen senare är däremot att mycket av inkomsterna är passiva.

Det vanligaste sättet att skapa en blogg idag är genom att använda sig av Wordpress, men det finns också flera andra alternativ. Om du kan programmera kan du även utveckla en blogg helt själv.

Om du funderar på att starta en blogg rekommenderar jag dig att göra det inom ett område som du tycker är intressant eller som du brinner för.

2. Bygg hemsidor

Det finns två olika sätt som man kan tjäna pengar på genom att bygga hemsidor. Du kan utveckla hemsidor till olika kunder, där du säljer hemsidor. Eller så kan du utveckla så kallade affilate-hemsidor som använder sig av affilatemarknadsföring.

Affilatemarknadsföring bygger på att du marknadsför andra företags varor och tjänster, och om man lyckas få mycket trafik kan man tjäna mycket pengar på detta.

3. Instagram

Om du redan spenderar mycket tid på Instagram, varför inte skapa ett Instagram-konto som du kan få en inkomst från? Det tar tid att bygga upp ett stort instagramkonto, men det kan ge fina samarbeten och inkomster senare.

Jag startade upp mitt konto Framgångspillret och idag har kontot över 16 tusen följare. Varje månad har jag företag som hör av sig och vill samarbeta med mig. Ett instagramkonto kan ge en liten extra inkomst varje månad om du är duktig på det du gör.

Kolla gärna in mitt konto på Instagram om du vill bli inspirerad!

4. Youtube

Gillar du att vara framför kameran? Då tycker jag att du borde testa Youtube. Youtube kan vara ett bra sätt att bygga ett varumärke som du sedan kan använda dig av för att tjäna en inkomst.

Med hjälp av youtube kan du tjäna pengar genom samarbeten, affilate och annonser. Du kan också utveckla produkter senare som du kan marknadsföra via din kanal.

Jag har själv testat Youtube lite men det var aldrig något som jag riktigt fastnade för. Men jag kan ändå rekommendera dig att testa Youtube och ge det ett föresök.

5. Dropshipping

Dropshipping är en metod som går ut på att sälja produkter till kunder, men du låter en tredjepart sköta lagerhållningen och leveranserna.

Fördelen med dropshipping är att det kan vara ett sätt att tjäna en enkel passiv inkomst om du lyckas få igång försäljning. Däremot bör det sägas att det kan vara svårt att locka trafiken till din onlinebutik. Många använder sig av shopify när de sätter upp en droppshipping-store.

För att börja med dropshipping bhöver du först hitta en bra produkt som du kan sälja och marknadsföra.

6. Flippa prylar

Flipping innebär att du köper prylar billigt för att senare sälja det dyrare. Många som flippar prylar köper saker billigt på Facebook Marketplace för att sedan sälja det till ett dyrare pris på exempelvis Blocket.

De som lyckas bra med flipping fokuserar ofta på ett visst segment eller saker och försöker därefter hitta bra deals som de vet att de kan sälja dyrare.

7. Undersökningar

Den största fördelen med undersökningar är att det går snabbt att komma igång och du går att börja tjäna extra pengar online under samma dag som du börjar.

Nackdelen med undersökningar är däremot att det inte går att tjäna så mycket på det. Men om du har mycket dötid i vardagen; varför inte utnyttja den genom att svara på några undersökningar då och då?

Börja tjäna pengar på betalda undersökningar med Norstatpanel! (affilatelänk)

8. Vanligt extrajobb

Ett vanligt extrajobb är förmodligen ett av de enklaste sättet att tjäna extra pengar som student. Nackdelen är däremot att dina inkomster kommer att vara kopplad till tiden du arbetar. Därför brukar jag ofta föredra att försöka bygga andra passiva inkomster parallellt, där min spenderade tid kan ge växande inkomster längre fram.

Om du kan hitta ett extrajobb inom den branschen som du planerar att jobba inom senare kan det däremot ge stora fördelar. Det kommer också se bra ut på ditt CV och du kommer kunna lära dig väldigt mycket värdefull kunskap.

9. Frilansa som skribent

När man är student och studerar så innebär det att man skriver väldigt mycket. Detta kan vara olika uppsatser och rapporter, och det betyder vanligtvis att många studenter vanligtvis kan vara hyfsade skribenter.

Det går också att tjäna extra pengar på att vara skribent och om du gillar att skriva kanske detta kan vara något för dig.

På nätet så finns det flera sidor där du kan tjäna pengar på att frilansa som skribent. För att nämna några exempel så finns Fiveer, Freelancer och Upwork.

10. Wordpress-plugin

Om du är duktig på Wordpress kan du utveckla dina alldeles egna Wordpress-plugin. Det finns många som tjänar väldigt mycket pengar på det genom att underlätta för de som skriver bloggar och bygger hemsidor.

11. Google Chrome-plugin

Det finns många Google Chrome-plugin som används av miljontals användare och genom att utveckla ett själv kan du tjäna pengar på det och få massor med användare.

Det finns folk som tjänar så mycket som 40 000 kronor varje vecka på deras Chrome-plugin, så det finns en stor potential här.

12. Bli en privatlärare

Om du är student och även tycker att det är kul att lära ut till andra kan du bli privatlärare och exempelvis lära ut enklare matematik till gymnasieelever.

Att jobba med läxhjälp är ett vanligt extrajobb för många under studieåren på universitetet. Som privatlärare ligger oftast på 100–180 kr i per timme lite beroende på vilket uppdrag och plats.

13. Testa hemsidor och appar

Du kan komma igång med att tjäna pengar på att testa hemsidor och appar genom att gå med på Testbirds. Där kommer du först behöva registrera vilka enheter du har kompetens inom och kan använda dig av för att testa.

Du kommer troligtvis inte tjäna miljoner på att testa hemsidor och appar, men det kan vara ett bra extraknäck.

14. Sälj saker på Etsy

Om du gillar att arbeta med händerna kan du börja sälja saker på Etsy. Etsy är en plattform där man kan sälja olika produkter som är handgjorda. För att börja sälja saker på Etsy behöver du registera dig och skapa din butik.

Etsy är däremot inte särskilt stort i Sverige ännu, men det kan hända att det kommer växa mer framöver.

15. Streaming på Twitch

Om du brukar spela mycket datorspel och samtidigt vill börja tjäna pengar kan du börja streama på Twitch. Det är inte en garanti att du kommer tjäna något men du kommer fortfarande få ut något från ditt spelade.

Du hade även kunnat skapa en youtubekanal där du senare också lägger ut dina streams.

16. Sälj fotografier

Är du intresserad av fotografering? Många stora bildbyråer, såsom Shutterstock och Adobe Stock låter dig skicka in och sälja dina bilder online. Det är väldigt enkelt att sätta igång och du kan snabbt skapa ett konto och därefter ladda upp dina bilder.

Du laddar själv upp dina bilder betalar köparen omkring 200 kronor för varje enskild bild, och du som fotograf får cirka 60 procent av summan.

17. Gå ut med andras hundar

Om du älskar hundar så kan detta kan vara något för dig. Sätt upp lappar i parker om att du går ut med andras hundar. Du kan även gå med på plattformar såsom Care där många familjer anlitar personer för att passa och gå ut med deras hund.

18. Låna ut din bil

Om du har en bil kan du sätta den i användning genom att gå med på flera uthyrningsplattformar såsom Heap. Genom att hyra ut din bil kan du tjäna 5000 kronor extra varje månad. Det är en väldigt bra extrainkomst om man är student.

19. Mystery shopper

Många företag vill ha mer av kunskaps perspektiv och hur de upplever kundupplevelsen och butiken. Mystery shopper är ett flexibelt extrajobb där du kan få olika uppdrag såsom att besöka fysiska klädbutiker, restauranger eller ringa kundtjänst med syfte att utvärdera deras bemötande.

20. Bli en statist

Statister är personer som medverkar i film, reklam och tv. Det finns många olika produktioner som behöver statister för olika scener.

Ersättning för att vara statist är oftast mellan 500-3000 kronor beroende på produktion, roll och hur länge man är med i inspelningen.

Detta kan vara ett roligt extraknäck där du har chansen att träffa nya människor och få en inblick i hur olika produktioner går till.

21. Testa spel

Om du älskar att spela datorspel kan detta vara något för dig. Det finns många olika företag såsom Playtestcloud som betalar dig för att testa spel.

För att bli medlem registrerar du dig på deras hemsida och skapar ett konto. När det är dags för ett uppdrag meddelas du via e-post ochdu får information om hur mycket betalningen är.

Betalningarna sker senare vanligtvis via PayPal och generellt sett ligger det på cirka 80 kronor för en 15 minuters spelande.

22. Redigera andras videos

Det finns många olika företag och personer som behöver hjälp med att redigera sina videor, exemplvis på Youtube.

För att börja redigera andras videos kan du exempelvis skapa ett konto på Fiveer eller röra av dig till andra youtubers och fråga om de behöver hjälp med redigering.

23. Översätt texter

Det finns många företag som behöver hjälp med att översätta olika texter. Detta är ett perfekt extrajobb för dig som vill tjäna extra pengar online.

Ett exempel på en sida där du kan göra detta är Textmaster där du enkelt kan skapa ett konto och välja de uppdrag du vill göra.

24. Bli en influencer

Inom sociala medier finns det en hel del personer som har många följare och därmed även har möjlighet att tjäna pengar genom att exempelvis rekommendera produkter och marknadsföra olika tjänster.

En influencer är någon som påverkar sina följare i olika frågor och dessa personer är ofta anlitade av företag inom olika branscher.

Om du vill bli influencer börjar du med att välja en av alla sociala medier som du vill fokusera på och därefter börja bygga upp en följarskara.

25. Bli en social media manager

Förutom att bli en influencer kan du även försöka få dig ett extraknäck som en sociala media manager. Deras arbete är vanligtvis att administrera, skapa och planera olika innehåll för sociala medier.

De flesta företag och större influencers anlitar vanligtvis en social media manager på hel- eller deltid och du kan därmed oftast tjäna bra med pengar på detta.

Detta var 25 sätt på hur du kan tjäna extra inkomster som ung. Jag hoppas att du kan hitta något som passar dig och dina intressen på denna listan.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.