Tidsfördelad repetition - En effektiv studieteknik

Tidsfördelad repetition, eller spaced repetition som det heter på engelska är en studieteknik där du granskar innehållet som du försöker lära dig med ökade tidsintervaller. Det gör det lättare att memorera det som du försöker lära dig.

Tidsfördelad repetition är en bra metod att maximera sin tid. Genom att använda tidsfördelad repetition kan du bibehålla samma mängd information utan att behöva studera lika många timmar.

Vad är tidsfördelad repetition?

Tidsfördelad repetition innebär att du studerar innehållet som du försöker lära dig med ökande tidsintervaller. Konsekvens av detta blir att du kommer memorera det som du försöker lära dig bättre, och du kommer komma ihåg det längre.

Tidsfördelad repetition är en bra studieteknik som alla kan använda. Men den är extra effektiv för dem som upplever att de brukar glömma bort allt det lärt sig en vecka efter provet. Problemet för många som glömmer bort saker efter provet är att de har sista-minuten pluggat inför provet.

När du försöker lära dig något nytt kan du tänka att du bygger en tegelvägg. Om du försöker stapla tegelstenarna för snabbt utan att låta murbruket mellan varje lager stelna kommer du inte att få en hållbar vägg.

Det bästa sättet för att bygga en bra tegelvägg, och för att du ska komma ihåg kunskapen är att fördela ditt lärande. Genom att fördela lärandet kommer du ge det "mentala murbruket" tid att torka.

Detta fenomen är det som kallas för avståndseffekten, vilket beskriver hur våra hjärnor lär sig mer effektivt när vi sprider ut vårt lärande över tid.

Varför glömmer vi det som vi lär oss?

En stor i att bibehålla kunskapen som vi lär oss är att repetera informationen. Om vi inte använder informationen kommer vår hjärna att se den som icke-meningsfull och då finns det ingen mening med att spara det.

När vi glömmer saker som vi lärt oss brukar man säga att våra minnen förfaller, och det är något som psykologen Hermann Ebbinghaus gjorde många experiment på i slutet av 1800-talet.

Han tillbringade år med att försöka memorera listor över meningslösa stavelser som han skapade, för att sedan mäta hur väl han kom ihåg listorna över tid. Det han ville ta reda på är hur snabbt vårt minne egentligen förfaller med tiden, och hur man kan motverka det.

En bra video som beskriver Ebbinghaus experiment kan du se nedan.

Det är inte alltid förfallet av som påverkar vår förmåga att komma ihåg. Ibland kan vi sakna förmågan att komma åt våra minnen för stunden, vilket kallas för interferens.

Det finns två olika typer av interferens. Retroaktiv interferens innebär att ny information skriver över ett gammalt minne. Medan proaktiv interferens innebär att gammal information kan påverka den nya information.

Exempelvis kan det vara svårt att komma ihåg ett nytt lösenord, efter att du bytt från ett gammalt. Denna typen av interferens är proaktiv eftersom du fortfarande tenderar att komma ihåg ditt gamla lösenord.

Vilka är det bästa intervallen för minnet?

Det kan vara svårt att veta vad som är det bästa intervallet för minnet när du försöker lära dig något. Sanningen är att det kan bero väldigt mycket på vad du försöker lära dig.

Ibland kommer det också finnas yttre faktorer som kan påverka vad som är bäst. Exempelvis kanske du ha ett prov om några veckor som du har börjat plugga till.

En person som ägnat mycket tid åt att undersöka vilket intervall som är bäst är Piotr Wozniak, vilket är grundaren till ett program för repetitionsträning som kallas för SuperMemo.

SuperMemo använder sig en följande repetitionsträning:

  • Första upprepning: 1 dagar
  • Andra upprepning: 7 dagar
  • Tredje upprepning: 16 dagar
  • Fjärde upprepning: 35 dagar

Om du försöker lära dig något svårare kan du behöva ha flera repetitionstillfällen i början för att kunna lära dig det bra.

Kan man använda sig av en app för att repetera?

SuperMemo är ett exempel på en app som du kan använda för tidsfördelad repetition. Ett annat populärt alternativ är Anki, som används av många. Anki är en app som är bra för att hjälpa dig memorera olika saker där du skapar olika kortlekar av flashcards, som du sedan kan träna på.

Det som är bra med Anki är att du kan ladda ner kortlekar som någon annan har gjort vilket innebär att du själv kan spara mycket tid.

Enda nackdelen med Anki tycker jag är själva designen, men annars är det en bra och gratis app för spaced repetition som jag kan rekommendera dig att testa.

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.