Arbeta som barnvakt

Extrajobb som barnvakt - Så kommer du igång

Pluggtips.se, 23 december 2022

För studenter som letar efter extra inkomster, så kan barnpassning vara en bra lösning. Genom att arbeta som barnvakt kan du kombinera dina studier med ett flexibelt extrajobb för att få in extra pengar i studentkassan.

Att jobba som barnvakt har dessutom flera fördelar, från flexibla timmar till utveckling av dina personliga färdigheter.

Hur börjar man arbeta som barnvakt?

Om du bor i en de större stad så är det enklast att börja arbeta som barnvakt genom en förmedlingstjänst. Medan om du bor i en mindre stad så kan du istället söka på jobbsajter eller fråga vänner och bekanta om de behöver hjälp med barnpassning.

Till exempel, om du söker efter ett extrajobb som barnvakt i Stockholm så finns det flera förmedlingstjänster att välja mellan såsom HeyKiddo, Toddly och MyNanny. Detta är det bästa sättet att komma igång och snabbt börja få uppdrag.

Det går också att fråga föräldrar till vänner och bekanta för att se om de behöver hjälp med att barnvaktning. Det finns alltid föräldrar som behöver extra hjälp, och de kan i många fall vara intresserade att anlita en barnvakt som de redan känner och litar på.

Du kan också titta på olika jobbsajter, där du kan använda sökord som "barnvakt" eller "nanny" för att hitta lediga jobb. Nackdelen med dessa arbeten är dock att de inte brukar vara lika flexibla, och i många fall kommer de kräva att du arbetar under vissa specifika dagar varje vecka.

Hur fungerar en förmedlingstjänst för barnvakter?

En förmedlingstjänst är en plattform där föräldrar och barnvakter kan hitta varandra, och där du som en barnvakt matchas med den sökande familjen.

Nedan går vi igenom mer ingående om hur det fungerar att arbeta som barnvakt för HeyKiddo, vilket är en av alla förmedlingstjänster för barnvakter.

Som barnvakt för HeyKiddo hjälper du till att skapa trygghet för familjer och du blir en del av barnens vardag. För att arbeta hos dem behöver som minst vara tillgänglig för arbete en vardag i veckan från klockan 15:00 och du ska gärna ha någon form av erfarenhet av att passa barn innan du börjar.

Du måste även vara ansvarsfull och vara villig att arbeta för Hey Kiddo i minst ett år. För att söka jobbet måste du vara minst 16 år gammal, men det finns ingen övre åldersgräns.

Innan du börjar ta uppdrag som barnvakt får du genomgå en utbildning i hjärt- och lugnräddning och en introduktionsutbildning med saker du behöver veta som barnvakt om något exempelvis skulle gå fel.

Hur mycket tjänar man som barnvakt?

Lönen som barnvakt beror på flera faktorer såsom din erfarenhet, ålder och vart i landet du arbetar. Generellt sett så betalas barnvakter per timme, och lönen ligger mellan 50 och 150 kronor per timme.

Detta är ett rätt så stort spann som beror på om du är en erfaren barnvakt, hur gammal du är, och om det är ditt första jobb eller inte. Medellönen för barnvakt är dock cirka 100-120 kronor per timme, vilket också är den lönen som du kan förvänta dig i början genom en förmedlingstjänst.

Om du har mycket erfarenhet eller studerar på universitet brukar du dock få mer betalt än så. På Hey Kiddo tjänar exempelvis en person som tagit studenten mellan 125-155 kr/h.

Hur är det att arbeta som barnvakt?

Att arbeta som barnvakt är roligt och en givande erfarenhet. När du arbetar som barnvakt brukar du hitta på saker och leka med barnet, se på film och bara se till att barnet har det bra. Det är ett arbete som har många fördelar för dig som söker ett jobb där man är aktiv och har roligt.

Det kan vara ett bra jobb om du letar efter ett flexibelt extrajobb vid sidan av dina studier. Som barnvakt får du flera olika arbetsuppgifter såsom matlagning, leka och att hjälpa barnet att göra sina läxor.

Det är också viktigt att du är lyhörd och snäll mot barnen, men samtidigt att du följer de riktlinjer och instruktioner som föräldrarna har gett dig. Ditt mål borde vara att bli en stöttepelare för barnen, samt att du är en person som barnen litar på och trivs med.

Att arbeta som barnvakt kan dock även vara en utmaning emellanåt. För man vet ju inte alltid vet vad som kommer att inträffa under barnpassning. Du behöver därför också ha en god problemlösningsförmåga och ett stort tålamod när det gäller barnen.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.