pluggar

10 bästa pluggtipsen till dig som studerar

Pluggtips.se, 1 maj 2022

När det gäller studier finns det många olika tekniker som du kan använda för att förbättra dina prestationer. Oavsett om du förbereder dig för ett kommande prov eller försöker lära dig mer så kan de här tipsen hjälpa dig att hålla dig fokuserad och motiverad.

1. Gör ett studieschema och håll dig till det

Ett schema är för sina studier är bra det är ett bra sätt att hålla sig på rätt spår och se till att du täcker allt material som du behöver lära dig. Skapa en plan för när du ska studera varje dag, och försök att hålla dig till den så noga som möjligt.

När du planerar så kan du använda dig av en kalender eller en att-göra lista. Se till att planera in tid för pauser också så att du kan hålla dig fräsch och fokuserad under en längre period.

2. Prioritera dina viktigaste uppgifter

Ibland handlar det inte om att studera mer, utan om att studera smartare. Se till att du prioriterar de viktigaste uppgifterna så att du kan använda din tid effektivt. Det kan innebära att du fokuserar på vissa kapitel eller ämnen först, i stället för att försöka täcka in allt på en gång.

Fördelen med att börja med det viktigaste först och lära sig en del i taget är även att du kan lära dig det bättre, och du kommer inte bli överväldigad över allt som du behöver lära dig.

3. Få mycket vila och motion

Vila och motion hjälper till att förbättra fokus och koncentration. Motion och rörelse har många fördelar såsom ökat blodflöde till hjärnan, förbättrad sömn och minskade stressnivåer. Det kan i sin tur göra att du presterar bättre i dina studier.

Vila är också väldigt viktigt och avgörande för att lyckas med studierna. Försök att få minst 7-8 timmars sömn varje natt och ta regelbundna pauser under dagen för att ge ditt sinne tid att arbeta effektivare.

4. Sätt upp mål

När du studerar kan det vara lätt att känna sig överväldigad av allt du behöver lära dig.För att hålla dig motiverad kan du sätta upp små mål för varje studietillfälle. Du kan till exempel ha som mål att läsa ett kapitel eller göra ett övningsprov.

När du uppnår varje studiemål kommer du att känna en känsla av att du har uppnått något som driver dig att fortsätta studera. Och genom att dela upp dina större studiemål i mindre kan du göra studierna mer lätthanterliga och du kommer känna dig mindre överväldigad och mer kontrollerad över dina framsteg.

5. Använd studiehjälpmedel som flashcards och tankekartor

Studiehjälpmedel kan vara till stor hjälp när du försöker lära dig ny information. De kan göra studierna effektivare och hjälpa dig att behålla informationen bättre.

Flashcards fungerar bra för att memorera fakta och nyckelbegrepp. Du kan göra dina egna eller använda ett verktyg för flashcards på nätet, till exempel Quizlet.

Tankekartor är också ett bra studieverktyg. De kan hjälpa dig att se helheten och göra kopplingar mellan olika begrepp och koncept. Du kan också använda tankekartor för att identifiera svagheter i din förståelse som du kan träna mer på.

6. Hitta en studiemetod som fungerar för dig

Alla har en annan studiestil, så du måste hitta de studietekniker som fungerar bäst för dig. Vissa människor studerar bättre genom att läsa eller lyssna till ljudinspelningar, medan andra föredrar visuella hjälpmedel eller övningsfrågor.

Experimentera med olika studiemetoder och hitta de som hjälper dig att lära dig och behålla informationen effektivare.

Det bästa är däremot om du kan använda dig av aktivt lärande eftersom det gör dig mer engagerad i dina studier. Du kan exempelvis använda en enkel teknik såsom Feynmantekniken för att göra detta.

7. Gör övningstester

Övningsprov är ett utmärkt sätt att studera inför prov och bedöma din förståelse av materialet. De kan hjälpa dig att identifiera eventuella svaga områden som du behöver fokusera på och arbeta med din förmåga att hantera din tid.

Det finns många sätt att göra övningstester. Du kan hitta övningsfrågor på nätet, i studiehandledningar eller i läroböcker. Du kan också göra egna övningsprov där du bryter ner materialet och skriver egna frågor till texten.

8. Skapa en positiv studiemiljö

Den miljö där du studerar kan ha stor betydelse för din koncentration och motivation. Försök därför att skapa ett studieutrymme som främjar lärande.

Se till att din studieplats är väl upplyst, tyst och fri från distraktioner. Om du studerar bättre med musik, se till att musiken inte är för hög eller störande.

9. Be om hjälp när du behöver det

Kom ihåg att du inte behöver göra allt ensam. Om du kämpar med en uppgift eller behöver hjälp med något i dina studier kan du alltid fråga en vän, förälder, syskon eller din lärare.

Det kan vara svårt att be om hjälp, men kom ihåg att det är viktigt att få det stöd du behöver för att lyckas. Så var inte rädd för att ta kontakt när du behöver hjälp!

10. Fokusera på lärandet, inte betygen

Ett av de viktigaste studietipsen är att fokusera på inlärning, inte på betyg. Det är nämligen det som du lär dig som kommer vara det viktigaste senare i livet.

Självklart ska man också försöka få bra betyg för att komma in på en högre utbildning, men de ska aldrig vara det största fokuset. I stället bör du fokusera på att förbättra din studieförmåga och bygga upp en solid kunskapsgrund. Det kommer hjälpa dig mest senare i livet.

Fördelen med att fokusera på lärandet istället för betygen är att det tenderar att reducera stressen kopplat till betygen, det blir roligare och du lär dig mer.

Studietipsen i den här artikeln hjälper dig att förbättra dina studievanor vilket både kan ge dig bättre betyg samtidigt som du kan plugga mindre.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.