9 effektiva tips för bättre anteckningar (2021)

Pluggtips.se, 2021 skábmamánnu 15

Att skriva bra och effektiva anteckningar kan vara svårt. När jag kollar tillbaka på mina gamla anteckningar kan det ibland vara jobbigt att tolka vad de ens handlar om och allt är en enda röra. Det kan vara svårt att veta vilket innehåll som faktiskt är viktigt och ibland kan det dessutom sakna viktiga nyckelkoncept.

I detta inlägget delar jag med mig av några tips som hjälp mig i mina universitetsstudier på Chalmers. Du behöver verkligen inte använda dig av alla tipsen men de kan ge dig idéer vad du kan göra idag för att skriva bättre anteckningar.

1. Använd dig av symboler

Symboler kan användas för att skilja på olika innehåll i dina anteckningar såsom att markera uppgifter som behöver göras, slutsatser och tankar och funderingar som du undrade över under föreläsningen. Exempelvis kan du använda symbolen [ ] för att markera uppgifter som ska göras och * för funderingar och | för slutsatser.

Detta var en teknik som jag först lärde mig när jag började skrev dagbok / bulletjournal, där man markerade olika uppgifter som man behövde göra och olika anteckningar.

2. Strunta i felstavningar

När man skriver anteckningar så tycker jag att man skall strunta i felstavningar. Det viktiga är nämligen att du själv förstår vad du har skrivit, det behöver inte vara språkligt och grammatiskt korrekt.

Om du vill har du dessutom alltid möjligheten att gå igenom dina anteckningar igen vid ett senare tillfälle med du behöver inte bry dig om det när du antecknar, då är det viktigare att du faktiskt skriver något och inte tappar ditt nuvarande flow.

3. Använd dig av förkortningar

Du kan använda dig av förkortningar för att spara tid genom att inte skriva ut hela orden. Ord såsom exempelvis blir ex, och liknande. Detta kan spara dig tid när du skriver dina anteckningar och det är extra effektivt att använda på längre ord när du antecknar. Om du kommer på egna förkortningar är det dock viktigt att du kan förstå vad de betyder senare.

4. Få en överblick med Cornellmetoden

Cornell-metoden är en anteckningsteknik framtagen av Walter Pauk, som du kan använda för att få en bättre överblick över dina anteckningar. När du använder dig av Cornell-metoden delar du in ditt papper i tre delar, bestående av en smal vänsterspalt, en bred högerspalt och en yta längst ner på pappret.

När du antecknar skriver du därefter ner allt i högerspalten, vänsterspalten använder du för att skriva ner nyckelord som relaterar till högerspalten, och ytan längst ner använder du för att sammanfatta allt som du skrivit på pappret.

5. Gå igenom det efter föreläsningen

Efter du haft en föreläsning eller lektion kan det vara bra att gå igenom dina anteckningar igen för att se om det finns några luckor i dina anteckningar. Du kan exempelvis skriva ner några funderingar och frågor som du har till nästa föreläsning, eller saker som du borde kolla upp när du kommer hem. Detta behöver inte ta lång tid utan det kan räcka med 5 minuter, detta kan också göra det lättare att förstå dina anteckningar senare.

6. Använd dig av tidfördelad repetition

Tidfördelad repetition är en teknik som du bör använda dig av på dina anteckningar för att kunna lära dig så effektivt som möjligt. Det är en studieteknik där du granskar det innehåll som man försöker lära sig med ökande tidsintervaller för att lättare kunna memorera något specifikt.

Många menar exempelvis att det kan vara mycket effektivt att gå igenom dina anteckningar igen när du kommit hem från skolan.

7. Använd dig av olika färger

Flera studier tyder på att hjärnan minns saker bättre om det är saker i färg, därmed kan det vara effektivt att använda sig av en färgpenna i dina anteckningar. Du kan exempelvis färgkoda olika viktiga begrepp i en specifik färg. Du bör däremot inte färgkoda för mycket eftersom det lätt kan bli förvirrande vid ett senare tillfälle, lagom är bäst.

8. Använd dina egna ord

När vi antecknar bör vi alltid skriva det i vår egna ord eftersom det kommer göra att vi minns innehållet bättre. Det är annars lätt att vi endast skriver av det som föreläsaren eller läraren skriver på tavlan eller har i sin powerpoint, men försök att istället skriva det i dina egna ord. Detta kommer nämligen leda till att du lär dig och kommer ihåg innehållet bättre.

9. Gör dina anteckningar digitala/sökbara

Ibland kan det vara svårt att hitta i våra anteckningar när vi letar efter något speciellt, det har iallfall jag märkt i ett flertal tillfällen. Därför kan det vara väldigt effektivt att också använda dig av ett digitalt anteckningsverktyg såsom Evernote eller Notion, som har effektiva sökverktyg. Jag själv har valt att använda mig av Notion, vilket dessutom är gratis för studenter.

När du gör dina anteckningar sökbara är det dessutom viktigt att du använder ord när du skriver som du tror att du själv kommer söka på senare när du letar efter just det dokumentet. Se därför till att använda flera relaterbara begrepp när du gör dina anteckningar digitala.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa betygen och bli mer effektiv.

Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!
Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.