studiemiljö

Så skapar du en bra studiemiljö

Pluggtips.se, 28 september 2021

En bra studiemiljö är viktig för att vi ska kunna behålla vårt fokus och prestera i våra studier, men hur skapar man en bra studiemiljö och vad bör man tänka på?

I detta inlägget kommer jag gå igenom vad man ska tänka på för att skapa en bra studiemiljö.

Varför är en bra studiemiljö så viktig?

Det är viktigt att vi har en studiemiljö som tillåter oss att fokusera och bibehålla koncentrationen när vi studerar. Vi måste ha lugn och ro så att vi kan ta till oss kunskapen och samtidigt vara effektiva.

Vad som är en bra studiemiljö kan variera, vissa anser att de pluggar bäst i hemmet medans andra upplever att de pluggar bättre i en offentlig miljö såsom på ett bibliotek eller café.

Det finns fördelar och nackdelar med alla studiemiljöer, men det är viktigt att du hittar något som passar bra för just dig. För hjärnan kan det också vara bra att variera mellan olika studiemiljöer.

Några generella saker som man ska tänka på när man väljer studiemiljö är att:

  • Det ska finnas bra ljus och helst nära ett fönster.
  • Miljön ska vara fri från störmoment.
  • Det är bra om du kan variera mellan stående och sittande.

Nedan går jag igenom mer hur du kan skapa en bra studiemiljö.

Skapa en bra studiemiljö

Om du pluggar hemifrån kommer du att ha en större kontroll över din studiemiljö jämfört med om vi hade pluggat i skolan eller på en annan offentlig plats. Detta innebär att du kan konstruera en miljö där du kan vara så effektiv som möjligt.

Det första som du bör tänka på är var du placerar din studiemiljö. Det är bäst om du kan plugga nära ett fönster eftersom detta innebär att du får in solljus vilket kommer öka din vakenhet. Detta kommer leda till att du blir piggare, vilket kan öka din effektivitet. Du kan också använda dig av artificiellt ljus såsom en lampa på skrivbordet om du inte kan plugga nära ett fönster.

Det är också bra om du kan variera mellan sittande och stående, om du har en höj och sänkbart skrivbord. Studier har nämligen visat att variera mellan sittande och stående kan öka din produktivitet.

När du väl börjar plugga kan du också tänka på att sätta stämningen för att kunna bibehålla fokuset lättare när man studerar. Försök att ha ett rent skrivbordet innan du börjar så du inte har saker som tar ditt fokus.

Eliminera även alla typer av distraktioner genom att exempelvis stänga ner flikar och program som du inte kommer använda och lägg undan din telefon.

Jag själv brukar också försöka få upp myskänslan lite när jag studerar genom att koka en kopp kaffe och tända ett doftljus. Då känner jag att jag fokuserar som bäst. Koffein kan även öka ditt fokus när du studerar. Tänk bara på att inte inta koffein för sent.

Andra platser du kan studera på

Man kan också plugga på andra platser såsom på ett café eller på ett bibliotek. Om du upplever att du har svårt att hitta studiero hemma kan det vara en bra idé att försöka hitta en annan plats att studera på. Exempel på andra plaster du kan studera på:

  • I skolan
  • På biblioteket
  • På ett café
  • Hemma hos en kompis
  • Utomhus, exempelvis i en park

En fördel med att plugga i skolan är att det är en plats som tydligt förknippas med plugg och studier. Det kan skapa en tydlig gräns mellan vad som är din fritid och vad som är studietid, vilket kan vara effektivt om man ser det från ett mentalt perspektiv.

Fördelen med att plugga i ett bibliotek är det är en tyst miljö där du får möjligheten att plugga utan några störmoment. Många andra pluggar dessutom i bibliotek och genom att plugga i en miljö där många andra studerar kan du också bli motiverad till att göra desamma.

Det viktiga är däremot att du hittar en miljö som funkar för just dig. Testa dig fram för att se vad som funkar för dig. Du kan också gå mellan olika studieplatser om du föredrar att variera lite.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.