flashcards

7 tips för att göra bättre flashcards

Pluggtips.se, 23 april 2022

Flashcards är en effektiv studieteknik som bygger på aktivt återkallande, vilket är processen att hämta information från minnet. Om du behöver lära dig olika begrepp kan det vara en bra teknik att använda sig av.

I denna artikeln får du 7 tips som du kan använda dig av för att göra bättre flashcards.

1. Blanda ord och bilder

Det finns en del forskning som tyder på att vi människor minns bilder bättre än ord. Om mer ser det ur ett evolutionärt perspektiv är detta också förståeligt. Skriftspråken har endast varit en liten del ur mänsklighetens historia.

På grund av detta kan det vara mycket fördelaktigt att använda sig mer om förklarande bilder om det är möjligt. Det kan hjälpa dig att minnas de olika koncepten som du övar på ännu bättre.

2. Gör din egna flashcards

När man använder sig av flashcards så lär man sig inte bara när man tränar med sina flashcards, utan också när man gör dem. Därför tycker jag alltid att du ska göra dina egna flashcards.

Annars är det lätt att man googlar och laddar ner färdiga kortlekar av flashcards från exempelvis Quizlet eller Anki, men om du gör det missar du en viktig del i inlärningen.

När du gör din egna flashcards blir du tvungen att formulera informationen på ett enklare sätt såsom en enda mening, där du kommer lära dig mycket.

3. Bryta ner svåra koncept i flera frågor

Om det är ett svårt koncept som du försöker lära dig är det bäst att försöka bryta ner det i mindre delar, eftersom det blir enklare att repetera med flashcards då.

I ett svårare koncept kan det finnas vissa delar som är svårare än andra och genom att bryta ner ett svår fråga i mindre frågor kan det bli enklare att lära sig.

4. Håll dig till en fråga per flashcard

När man skriver flashcards är en regel att hålla sig till en fråga per ord och detta kan kopplas lite till det tidigare tipset om att bryta ner svårare koncept.

Försök att hålla dig till en fråga per ord som är nedbruten i sin enklaste form. Då kommer du få ut det mesta av dina flashcards.

5. Använd dig av mnemoteknik

Ordet mnemoteknik kommer ifrån grekiskans mneme som betyder "minne", och techne som betyder "konst". Tekniken bygger på att man skapar mentala associationer för att kunna minnas dina flashcards bättre.

Du kan använda dig av mnemoteknik på olika sätt, såsom att använda akronymer, förkortningar eller bilder.

Om du ritar bilder är det ofta att föredra att rita mer absurda eller konstiga bilder eftersom det kommer göra minneskopplingen starkare för din hjärna.

6. Använd dig av tidsfördelad repetition

Tidsfördelad repetition är en effektiv metod som både kan spara tid och öka din inlärning. Metoden bygger på att man övar på det man försöker lära sig mer ökande tidsintervaller.

När du använder dig av flashcards kan du använda metoden genom att dela upp din flashcards i tre högar, beroende på hur bra du kan dem (Bra, Okej och Dåligt).

När du börjar repetera kommer alla flashcards befinna sig i Dåligt-högen. Om du svarar rätt kommer kortet gå upp en nivå, och om du svarar fel kommer den stanna kvar eller flyttas ner en nivå. Beroende på hur bra du kan konceptet kan du repetera olika ofta.

7. Säg svaren högt

När du säger svaren högt använder du dig av den muntliga aspekten som gör du använder dig av en större del av hjärnan vilket gör dig mer engagerad.

Att säga svaren högt kan dessutom göra det svårare för dig att lura dig själv, så att du undviker illusionen av kompetens.

Du kan även göra detta tillsammans med en vän eller en familjemedlem och låta dem testa dig på de olika koncepten.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.