stress i skolan

Bli mindre stressad av prov och läxor

Pluggtips.se, 10 februari 2022

Många unga blir stressade av prov och läxor. Stress i lagom dos är inget farligt, men om det blir för mycket stress kan det vara bra att hitta sätt att hantera skolstressen.

I skolan kan man säga att stressen syns i två former. Den första stressen handlar om att hinna med alla läxor, och en oro över hur framtiden kommer att bli. Den andra skolstressen är den som många upplever när de ska genomföra ett prov, vilket kan sänka förmågan att prestera goda resultat.

I detta inlägget kommer jag presentera strategier för att minska den dåliga stress, samt diskutera kring hur man ska tänka kring stress i skolan. Men vi börjar med en introduktion om vad stress egentligen är.

Vad är egentligen stress?

Stress har fått en dålig klang i dagens samhälle och många ser stress som något negativt, men sanningen är att stress både kan vara bra och dåligt. Även om det finns nackdelar med stress, finns flera positiva fördelar. Stress är en naturlig reaktion från kroppen som historiskt har varit mycket viktig för vår överlevnad.

Stress kan sägas vara kroppens sätt att reagera på händelser och krav från sin omgivning, och i skolan motsvarar det ofta dina prov eller läxor. Stress ger kroppen extra kraft och energi i situationer när det behövs, såsom när du behöver prestera på topp.

När vi upplever stress finns det flera stresshormoner som är närvarande. Det finns tre olika stresshormoner; kortisol, noradrenalin och adrenalin. När dessa stresshormon utsöndras kommer vi kännas oss mer vakna och få mängder av energi. Detta förbereder kroppen för att hantera en pressad situation såsom en kamp eller flykt.

Stress, minne och inlärning

Även om stress ger extra kraft och energi, vilket kan vara fördelaktigt för att prestera under en arbetsintervju, kan stressen påverka ditt minne och inlärning negativt.

När man pluggar inför provet och försöker lära sig finns det blandade åsikter kring om stress är positivt eller negativt. Studier visar att stress kan leda till att man lättare kan tolka information, vilket kan vara fördelaktigt om du ska göra en läxa. Stressen kan däremot också påverka inlärningen negativt, vilket kan leda till att du inte lär dig lika effektivt.

Under provet kan stressen leda till att du får svårare att hämta minnen och komma ihåg det du pluggat, vilket kan påverka skolresultaten negativt. Detta är inte bra, och det visar varför stress inte är speciellt fördelaktigt i ett skolsammanhang.

Det som däremot är bra, är att det finns strategier och tekniker för att hantera stressen. Det kan leda till att du både lär dig bättre, och att du lättare kan hämta minnen och komma ihåg under provet.

Hantera stress inför prov och läxor

Inför prov och läxor så finns det mycket som man kan göra och tänka på för att minska stressen. Du kan skapa bra förutsättningar genom att planera bra, använda träning och visualisering.

1. Planera

För lyckas med dina studier är planering något som är väldigt viktigt. Planering leder till att du gör dina läxor och börjar plugga inför prov i tid. Detta leder i sin tur att du inte kommer känna lika stor stress inför prov och läxor, som ofta uppkommer när du känner att du börjar plugga för sent.

Så börja planera dina studier, och använd dig gärna av kalender för att få en överblick av alla dina prov och läxor. Lägg sedan in när du ska plugga till vad.

2. Träning och rörelse

Träning och rörelse är ett väldigt effektivt verktyg för att hantera stress i alla situationer. Därför kommer det också hjälpa dig inför dina prov och läxor om du känner att du har mycket.

Bland mina vänner i plugget ser jag ofta att många planerar bort rörelsen för “de har så mycket i skolan just nu”. Jag brukar vanligtvis tänka tvärtom och jag brukar alltid planera in en extra löprunda eftersom jag vet att min hjärna och kropp fungerar bättre när jag rör på mig.

3. Visualisering

Genom att visualisera att provet eller läxan kommer att gå bra, så kan du minska dina stressnivåer. Detta kräver däremot att du tidigare pluggat tillräckligt inför provet innan.

Om du försöker övertala dig själv att provet kommer gå bra, när du tidigare inte pluggat något alls kan det snarare ge en motsatt effekt. Så förberedd dig inför provet.

4. Gör något roligt dagen innan

Under de senaste 7 åren har jag aldrig pluggat dagen innan tentan, och det beror mycket på att det hjälper mig att hantera stressen.

Istället för att plugga försöker jag alltid hitta på något kul och aktivt dagen innan, vilket minskar mina stressnivåer. Jag intalar också mig själv att provet kommer gå bra, och förstärker detta genom att agera på ett sådant sätt. Jag vet att jag har pluggat tillräckligt och kan därför vara lugn och hitta på något roligt dagen innan tentan eller provet.

Detta är förmodligen den strategin som funkat bäst för mig. Den hjälper mig också att fokusera mer på inlärningen vilket är det skolan handlar om. Skolan handlar inte om att memorera information dagen innan, utan att lära sig det som läraren går igenom.

Strategier för stress under provet

Om du brukar uppleva stressen under själva provet finns det också vissa strategier som du kan använda dig av.

En vanligt stressmoment under provet kan inträffa när du upplever att du inte kan en fråga. Det bästa du kan göra då är att bara skippa den frågan för nuet, och komma tillbaka den senare. Gå vidare till nästa fråga och låt din hjärna bearbeta den frågan du var osäker på lite i bakgrunden.

Försök också att andas lugnt om du upplever stressen och kom ihåg att det bara är ett prov. Du har tidigare gjort det som du kan för att förbereda dig, och om det inte skulle gå som du tänkt dig så är det inte hela världen. Det kommer nya chanser.

Något som jag också alltid försöker göra är att skifta fokuset från betygen till inlärningen. Betygen är enligt mig inte så viktiga, utan det jag lär mig är det som jag faktiskt kommer ha nytta av. Fördelen med att fokusera på inlärningen är också att när du lär dig, kommer det också medföra att du får bra betyg.

Genom att fokusera på inlärningen kommer du också fokusera på det som är inom din kontroll. Du kan alltid kontrollera det du lär dig, men det är läraren som kommer att vara i kontrollen över dina betyg. Det gör helt plötsligt att du sitter i kontrollen vilket kan vara bättre ur ett stress- och motivation-perspektiv.

När du fokuserar på inlärning, istället för betygen, leder det också till en känsla att “ett prov bara är ett prov” vilket jag också upplever minskar stressen.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.