lund studentbostad

Skaffa studentbostad - Allt du behöver veta

Pluggtips.se, 5 september 2022

Att skaffa studentbostad eller studentlägenhet är en utmaning för många studenter. Man behöver vanligtvis ha stått i kö rätt så länge och det finns en hel del att tänka på när man ska flytta till en ny stad.

I denna artikel går vi igenom allt som du behöver veta för att hitta studentbostaden eller studentlägenheten för dig.

Vad ska man göra för att få studentlägenhet?

Det finns många olika bostadsbolag och hyresvärdar som erbjuder studentlägenheter. De flesta av dessa har en egen kö som du behöver ställa dig i för att söka en bostad via dem.

Första steget är därmed att fundera på vilka städer som du kan tänka dig plugga i senare. Det kommer att avgöra vilka bostadsköer som du behöver ställa dig i senare.

Om du exempelvis letar studentbostad i Göteborg så finns två bostadsköer som du behöver ställa dig i.

För att däremot kunna få bo i en studentbostad senare så kommer du också behöva visa upp ett antagningsbesked att du har kommit in på en högskola eller universitet. Det innebär att du behöver vara student för att kunna bo i en studentbostad.

Många bostadsbolag med studentbostäder har också ett krav att du minst behöver studera på 50% för att bo hos dem.

Hur ställer man sig i bostadskö för studenter?

Det är väldigt enkelt att ställa sig i bostadskö för de olika bostadsbolagen.

För att ställa dig i en bostadskö så behöver du vanligtvis bara skapa ett konto hos bostadsbolagets hemsida. När du har skapat kontot så kan du sedan börja samla bostadspoäng.

Något som du däremot behöver tänka på när du ställer dig i bostadskö är att många köer kräver att du loggar in emellanåt för att du ska få behålla dina köpoäng. Detta behöver du vanligtvis göra ungefär var 6:e månad.

Om du vill göra det enkelt för dig så finns det dock olika onlinetjänster såsom Dibz eller Hyreslätt som kan hjälpa dig att ställa dig i massa olika bostadsköer med ett knapptryck.

Det kan vara ett alternativ om du inte känner att du orkar gå igenom alla bostadsbolagens hemsidor för att skapa ett konto.

hitta studentbostad

När ska man ställa sig i bostadskö?

För att öka dina möjligheter att få en studentlägenhet så bör du ställa dig i bostadskö så tidigt som möjligt.

Många bostadsbolag låter dig ställa dig i kö när du har fyllt 16 år, så det är bäst om du kan ställa dig i bostadskö redan då.

Olika bostadsbolag kan däremot ha lite olika regler och en del kräver att du ska vara antagen till universitetet för att få ställa dig i deras bostadskö.

Det är alltså inte möjligt att ställa dig i kö innan du börjar studerar, men det är helt klart något som du borde försöka göra så tidigt som möjligt.

Vad händer om man inte hittar studentbostad?

Det finns tyvärr ingen garanti att du kommer få studentbostad genom något av bostadsbolagen som finns i Sverige.

Det är därför viktigt att du har en plan B om du exempelvis inte har lyckats samla ihop tillräckligt många köpoäng för att få en studentbostad.

Om du inte hittar en studentbostad genom bostadsbolag är det bra att exempelvis kolla i olika Facebook-grupper för studenter i din stad.

En sista utväg är att försöka hitta någon som du kan vara inneboende hos innan du kan ordna en riktig studentbostad för dig själv.

Vissa väljer också att exempelvis bo på vandrarhem eller hotell under en kortare tid, men nackdelen med detta är att det kan bli rätt så dyrt och det är framförallt en kortsiktig lösning.

Skillnaden på studentlägenhet och studentkorridor

Skillnaden på en studentlägenhet och en studentkorridor är att en studentlägenhet är en riktig lägenhet för studenter, medan om du bor i korridor så har du ett personligt rum och ett kök som du delar med andra studenter.

Fördelen med korridoren är att det är ett billigare alternativ till studentlägenheter och det brukar vara lättare att få ett boende i en studentkorridor.

En annan fördel är också att det kan vara enklare att lära känna många nya människor eftersom du kommer att dela boende med flera andra studenter.

Nackdelen med studentkorridor är dock att det kan vara en del oljud om det finns många studenter som bor tillsammans i samma korridor. Delade ytor kan också bli rätt så stökiga ibland beroende på vilka man bor med.

Många studenter brukar vanligtvis börja med att bo i studentkorridor när de börjar studera på universitetet, medan senare när de har tillräckligt med köpoäng så kan de flytta till studentlägenhet.

få sin lägenhet

Måste man studera för att bo i studentlägenhet?

För att bo i en studentlägenhet så behöver du studera minst 15 poäng per termin, vilket innebär en studietakt på 50 procent.

Det finns dock vissa studentlägenheter som kräver att du studerar på heltid, vilket innebär 30 poäng per termin.

Du behöver däremot inte läsa en specifik utbildning för att få bo i en studentbostad, utan det räcker vanligtvis med enskilda kurser.

Tips för att få din första studentlägenhet

Det kan vara svårt att hitta sin första studentlägenhet, så för att avsluta den artikeln så tänkte vi dela med oss med några bra tips för att öka dina chanser att få din första studentlägenhet.

1. Ställ dig tidigt i bostadskö

Det viktigaste som du kan göra för att öka dina chanser att få en studentbostad är att ställa dig i bostadskö så tidigt som möjligt.

Kanske vet du redan nu vilken stad som du vill studera i och då är det bara att söka till bostadsbolagen i den staden och skapa ett konto för att börja samla bostadspoäng.

2. Fråga vänner och familj

Ett annat tips är att kolla med vänner och familj för att se om det kanske finns någon som kan tänka sig att hyra ut en lägenhet eller rum till dig.

Detta är givetvis inte alltid en möjligt, men det skadar aldrig att fråga.

Om du vill göra det enkelt för dig kan du exempelvis skriva ett Facebook-inlägg för att snabbare kunna nå ut till alla som du känner.

3. Kolla i Facebook-grupper

Det finns många olika Facebook-grupper som är skapade för studenter i olika städer med syftet att hitta en bostad.

Det är alltid en bra idé att kolla i dessa grupper om det finns någon som vill hyra ut ett rum under en kortare period.

4. Var flexibel med din studentbostad

För att öka dina chanser ytterligare så kan det vara bra att vara flexibel med din bostad i början.

Det innebär exempelvis att du inte bara ska titta på många olika typer av boenden såsom studentlägenheter, studentkorridor, rum och kanske även vara beredd att bo i en närliggande stad under en period.

Detta kommer så klart vara bättre än inget boende alls.

5. Hitta en boende-partner

Ett annat tips är att hitta en boende-partner så att ni kan söka boende tillsammans.

Detta gör vanligtvis att ni kommer kunna söka till fler studentbostäder som är större och dyrare, vilket kan öka dina chanser att få ett boende om dessa har låg konkurrens på grund av sitt pris.

Något du ska tänka på i detta sammanhang är dock det kan vara bra att lära känna varandra ganska väl innan ni flyttar in ihop, så att ni ser att ni fungerar bra tillsammans.

Om du snart ska flytta hemifrån så finns det också mycket som är viktigt att tänka på och då kan du kolla in vår artikel med tips till dig som funderar på att flytta hemifrån.



Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.