studentbostad

Hur hittar man studentbostad i Göteborg?

Pluggtips.se, 17 november 2021

När du kommit in på din utbildning är det dags att fixa en bostad så att du har någonstans att bo. Om du bestämt dig att plugga i Göteborg så finns det två bostadsköer för studenter som du borde ställa dig i, men det finns även möjligheten att få något privat även om det kan vara lite dyrare.

Jag själv har just nu en studentbostad via Chalmers studentbostäder och betalar lite över 5000 kronor per månad på den. I det priset ingår även el, vatten och bredband.

Ställ dig i bostadskö för studenter tidigt

Det är fördelaktigt att ställa sig i bostadsköerna så tidigt som möjligt, jag själv ställde mig i kö under gymnasiet vilket gör att man redan har ganska många poäng när man blir antagen till sin utbildning. I Göteborg finns det två köer för studenter, Chalmers studentbostäder och SGS studentbostäder.

Chalmers Studentbostäder

Chalmers studentbostäder är en bostadskö för de som studerar på Chalmers och Göteborgsuniversitet. Om du är skriven på någon kurs får du 2 bostadspoäng per dag, medan om du inte är det får du ett poäng per år och du kan max få upp till 365 poäng.

Chalmers studentbostäder har 5 olika områden som du kan söka studentbostad i, Johanneberg, Lindholmen, Landala, Emilsborg och Guldheden. Johanneberg är området där du bor närmast campus och då bor du precis intill Chalmers stora campus.

Antalet poäng som du behöver för en bostad för Chalmers studentbostäder kan variera under året, men min syn på det är att du kan få någon bostad om du har omkring 1000 ködagar. Därför är det viktigt att du ställer dig i kö så tidigt som möjligt.

SGS Studentbostäder

SGS studentbostäder styrs av Göteborgs universitet och har en mängd olika typer av bostäder i flera områden runt om i Göteborg. Via SGS så får du ett köpoäng per dag.

För att få en bra bostad via SGS behöver du normalt stå i kö mellan 1,5-2 år, men ofta kan du få någon lägenhet mycket snabbare än så. Jag har exempelvis en kompis som fick en bostad med endast 46 ködagar på SGS. Det bör dock sägas att det var en korridorslägenhet med delat kök, vilket inte brukar vara lika populära.

Om du blivit antagen till Göteborgs universitet och ska flytta till Göteborg så har du även förtur till en studentbostad hos SGS. För att ha förtur behöver det däremot vara första gången du är antagen till en utbildning via Göteborgs universitet.

Andra alternativ och tillfälliga lösningar

Om du nyss blivit antagen till en utbildning på antingen Chalmers eller GU och behöver ha en lägenhet direkt, så finns det andra alternativ och tillfälliga lösningar. Du kan hyra en lägenhet privat, vara inneboende, studenthem eller om det är akut kan du också bo tillfälligt på vandarhem eller hotell.

Om du hyr en lägenhet privat brukar det ofta vara lite dyrare jämfört med en studentlägenhet, men man får ta det man får. Du kan också vara inneboende och då hittar du ofta annonser på exempelvis Blocket. Studenthem är också ett annat alternativ och då finns Guldheden och Jeriko. Jag har däremot ingen erfarenhet av studenthem, men det kan vara värt att utforska.

Tillfälliga lösningar kan i sin tur vara att bo på vandrarhem eller på hotell. Detta funkar såklart inte i längden men det kan vara en lösning under en liten tid innan du lyckas hitta eller får tillgång till en annan bostad.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.