flytta hemifrån

9 tips till dig som funderar på att flytta hemifrån

Pluggtips.se, 22 april 2022

Att flytta hemifrån är otroligt lärorikt och ett stort steg i livet. Många flyttar hemifrån i samband med att de börjar studera på universitetet, och det är ett av stegen till att bli vuxen.

Om du funderar på att flytta hemifrån för första gången finns det också mycket som är bra att tänka på. I denna artikeln kommer vi därför dela med oss av 9 tips till dig som funderar på att flytta hemifrån.

1. Önska dig saker till boendet i present

Om du planerar att flytta hemifrån inom en relativt snar framtid och en födelsedag eller studenten snart kommer är det bra att önska sig saker till ditt nya boende i present.

Saker såsom fina sängkläder, handdukar, glas, stekpannor och bra knivar är alla saker som du kommer behöva sen när du flyttar.

2. Lär dig laga några enkla maträtter

När du flyttar är det bra om du redan har lärt dig några enkla maträtter, så att du vet hur du lagar mat i ditt nya hem. Det är bra om du kan laga minst 5-6 olika maträtter när du flyttar hemifrån.

Några tips på enkla maträtter som är bra att kunna är köttfärssås och pasta, korvstroganof, kycklinggryta, linsgryta och ugnsbakad lax.

3. Lär dig lägga upp en budget

När du flyttar hemifrån kommer du ha många olika utgifter och kostnader att hålla koll på, och då är det viktigt att du vet hur du lägger upp en budget, och hur du följer den.

Innan du flyttar hemifrån kommer du även behöva lägga upp en budget över din ekonomi så att du ser att du kommer kunna täcka alla dina utgifter.

4. Skriv en inköpslista på allt du behöver

Ibland kan det ta lite tid att komma på allt som man behöver till sitt nya boende när man flyttar hemifrån. Därför är det bra att tidigt börja skriva en inköpslista på allt som du behöver.

När du har din inköpslista kan du sedan ha lite koll på priserna på de olika sakerna som du behöver, och om något skulle vara på rabatt kan du slå till. Därför är det också bra att skriva en inköpslista på allt du behöver rätt så tidigt.

5. Om du flyttar in med en vän, välj noggrant

Om du flyttar hemifrån tillsammans med en vän som du ska dela lägenhet med är det viktigt att du väljer vän noggrant. Det är en helt annan sak att bo tillsammans med en person, än att bara umgås med den.

Du ska endast flytta in tillsammans med en vän som du vet att du samarbetar bra med, annars är det lätt att det kan leda till bråk om exempelvis vem som ska diska. Därför är det också bra att komma överens om regler och rutiner när man flyttar in tillsammans med en vän.

6. Rensa bort saker i samband med flytten

I samband med att du flyttar är det ofta bra att rensa bort saker som du inte behöver. Innan du packar ner saker i packlådan kan du fråga dig själv om du faktiskt behöver den saken.

Annars finns det en stor risk att du bara tar med dig massa saker som du senare inte kommer använda och bara tar en massa plats.

7. Köp begagnat

När du flyttar hemifrån för att exempelvis studera kanske du inte komma ha råd att köpa allting nytt såsom bord, stolar eller andra möbler.

När du flyttar är det därför bra att se om du kan köpa begagnat istället för att köpa helt nytt. Fördelen med att köpa begagnat är dessutom att det är bättre för miljön.

8. Du behöver inte köpa allt direkt

Ibland kan det vara bättre att vänta lite med att köpa allt och faktiskt känna in sitt nya boende lite. Det kan ge dig en bättre bild på vilka möbler och andra saker som du faktiskt vill ha, och vad som passar.

Vissa saker kommer du självklart behöva, men du kanske inte behöver köpa allt specifikt första dagen.

9. Ta bilder på eventuella problem när du flyttar in

Något som är viktigt första dagen när du flyttar in i din nya lägenhet är att gå igenom hela lägenheten och ta bilder på eventuella problem.

Det är viktigt att göra detta så att inte du får skiten om bovärden skulle kontrollera ditt boende senare när du ska flytta, och skyller skadorna på dig.

Om du märker att det är saker som behöver rättas till är det även bra att du kontakta bovärden direkt så att de kan åtgärda problemet.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!
Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.