flytta hemifrån

9 tips till dig som funderar på att flytta hemifrån

Pluggtips.se, 4 augusti 2023

Är det dags för dig att flytta hemifrån? Att flytta hemifrån är inte bara ett stort steg, det är också en otrolig lärdom i livet. För många sker denna förändring i samband med att de börjar på universitetet, vilket är lite en symbolisk händelse på vägen mot vuxenlivet.

Men flytten kan vara överväldigande. Från att förstå vad du faktiskt behöver i ditt nya hem, till att planera en budget och med lära dig att laga mat, finns det mycket som är bra att tänka på.

I denna artikel kommer vi därför att dela med oss av 9 viktiga tips som kan vara till stor hjälp för dig som snart ska flytta hemifrån.

1. Önska dig saker till boendet i present

Att flytta hemifrån innebär att du kommer behöva många nya saker, och dessa kan vara dyrare än du kanske förväntar dig. Ett smart sätt att börja samla på dig det du behöver, är att börja med födelsedagar, jul eller andra speciella tillfällen.

Önska dig nödvändigheter till ditt nya hem som presenter. Fina sängkläder, handdukar, glas, stekpannor och kvalitativa knivar är alla saker som kan förgylla ditt nya hem och göra livet mer bekvämt.

Detta är inte bara en praktisk lösning, utan det ger också dina nära och kära en chans att stödja dig i ditt nya äventyr.

2. Lär dig laga några enkla maträtter

Många unga vuxna flyttar hemifrån med begränsade matlagningstalanger, vilket kan leda till en kost som snabbt blir både tråkig och ohälsosam. Se till att du är förberedd genom att lära dig några grundläggande, enkla maträtter.

Försök att ha minst 5-6 rätter som du kan tillaga innan du flyttar. Kanske kan du be en familjemedlem eller vän om att lära dig några av deras favoritrecept?

Klassiker som köttfärssås och pasta, korvstroganoff, kycklinggryta, linsgryta och ugnsbakad lax är några exempel på enkla rätter som är bra att kunna.

3. Lär dig lägga upp en budget

När du bor hemifrån kommer du snabbt att upptäcka att det finns många utgifter att hålla koll på. Hyra, mat, transport, räkningar - det är mycket att hålla reda på.

Ett sätt att förbereda sig på detta är att skapa och följa en budget. Genom att kartlägga dina förväntade utgifter innan du flyttar kan du säkerställa att du har tillräckligt med pengar för att täcka alla dina behov. Det finns många verktyg och appar som kan hjälpa dig att göra detta.

4. Skriv en inköpslista på allt du behöver

Att skapa en lista över vad du behöver till ditt nya hem kan vara ovärderligt. På så sätt vet du exakt vad du behöver köpa, och du kan undvika att göra onödiga impulsköp.

Tänk på allt från köksredskap till rengöringsprodukter och elektronik. Att ha en lista gör det också enklare att jämföra priser och hitta bra erbjudanden. Det kan ta tid att komma ihåg allt, så börja skriva listan så snart du vet att du ska flytta.

5. Om du flyttar in med en vän, välj noggrant

Att dela ett boende med en vän under studietiden kan vara en fantastisk upplevelse. Ni kan stödja varandra genom stressiga perioder, dela på hushållssysslor, och ha någon att umgås med under fritiden.

Men det finns också vissa utmaningar med att leva så nära någon annan, och dessa utmaningar kan bli extra tydliga under stressiga perioder, som när ni studerar inför tentor.

Välj därför noggrant vem du vill bo med och diskutera förväntningar, rutiner och regler innan ni flyttar in tillsammans. Se till att båda parter är engagerade i att skapa en positiv boendemiljö.

6. Rensa bort saker i samband med flytten

En flytt är verkligen det perfekta tillfället att rensa ut och förenkla. När du förbereder dig för att packa upp ditt liv i kartonger, se det som en chans att starta om på nytt. Att gå igenom dina ägodelar innan du packar kan ge dig en bättre förståelse för vad du faktiskt använder och vad du bara håller kvar för sakens skull.

Föreställ dig själv i ditt nya hem, och tänk på hur du vill att det ska se ut och kännas. Vill du ha en enkel och minimalistisk atmosfär? Eller vill du att ditt hem ska vara fullt av personliga minnessaker? Baserat på detta kan du sedan bestämma vilka föremål som ska följa med dig.

7. Köp begagnat

När du ska möblera ditt nya hem för första gången, kan kostnaderna snabbt bli överväldigande. Sängar, soffor, matbord, stolar, garderober, köksutrustning - listan över inköp kan göras lång. Men allt behöver inte vara helt nytt.

Genom att köpa begagnade möbler och hushållsartiklar kan du inte bara spara en hel del pengar utan även ge dessa föremål ett andra liv, vilket dessutom är miljövänligt.

Online marknadsplatser som Blocket, Facebook Marketplace eller Tradera kan vara bra platser när du letar efter begagnade föremål.

8. Du behöver inte köpa allt direkt

När du flyttar in i ditt nya hem kan det vara frestande att fylla det med allt du behöver på en gång. Men det kan faktiskt vara bättre att ta det långsamt och låta ditt hem utvecklas över tid.

Såklart behöver du grundläggande saker som en säng och köksutrustning, men mer dekorativa saker och extra möbler kan ofta vänta. Genom att ta det långsamt har du tid att riktigt känna in ditt nya utrymme och avgöra vad du verkligen behöver och vill ha.

9. Ta bilder på eventuella problem när du flyttar in

När du flyttar in i ditt nya hem, gör en noggrann genomgång och ta bilder av eventuella skador eller problem. Detta skyddar dig om hyresvärden skulle anklaga dig för att ha orsakat skadan när du flyttar ut.

Om du hittar något som behöver åtgärdas när du flyttar in, kontakta hyresvärden direkt så att de kan fixa problemet. Det är alltid bäst att vara på den säkra sidan när det gäller hyresavtal.

Detta var våra 9 tips för dig som ska ta steget att flytta hemifrån. Tänk på att det är normalt att känna sig nervös, men med rätt planering och förberedelse kan jag lova dig att det kommer gå bra. Lycka till med din flytt och ditt nya hem!Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.