Bästa laptops för studier

5 bästa bärbara datorerna för studier (2022)

Pluggtips.se, 3 november 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Webhallen.

För många studenter så är deras bärbara dator det viktigaste verktyget för deras studier. Den kan användas för att föra anteckningar, göra läxor och plugga inför tentorna. Men med så många olika bärbara datorer på marknaden så kan det vara svårt att veta vilken som är rätt för dig.

I denna artikeln går vi igenom de fem bästa bärbara datorerna för studenter. Vi ger även några tips på vad som är viktigt att tänka på när du väljer en dator till din utbildning.

Bästa bärbara datorerna för studier

För att en laptop ska fungera bra för dina studier behöver den ha vissa viktiga funktioner. Datorn  behöver ha en bra skärm med hög upplösning, effektiv processorkraft och tillräckligt med RAM-minne för att du ska kunna utföra flera olika uppgifter samtidigt.

Nedan går vi igenom 5 bra laptops som fungerar utmärkt för dina studier på universitetet.

1. Apple MacBook Air (2020) - M1

macbook

Apples Macbook Air med deras M1-processor och 16 GB RAM-minne är ett populärt val för studenter på grund av kombinationen av kraftfull prestanda, lång batteritid och användarvänlighet.

Denna bärbara datorns design är snygg och minimalistisk, vilket gör den till ett utmärkt val för alla som vill ha en snygg bärbar dator som presterar bra.

Om du även föredrar Apples ekosystem och använder dig av deras andra produkter är det ytterligare en anledning att välja denna datorn.

Priset för en Macbook Air M1 ligger på omkring 12000 kronor och det är ett av det dyrare alternativen. Samtidigt är den känd för sin höga kvalité och prestanda.

Här hittar du Apples Macbook Air med deras M1-processor.

2. LENOVO IdeaPad 5 Pro

lenovo

En annan bra bärbar dator för studenter är Lenovo IdeaPad 5 Pro. Den har en stor 16-tums skärm och är utrustad med en 8-kärnig AMD Ryzen 7-processor samt 16 GB RAM och 512 GB SSD-minne. Det gör denna datorn till en mycket kraftfull maskin och lämpar sig utmärkt för mer tekniska utbildningar.

Datorn har också en elegant och minimalistisk design och med sin QHD-bildskärmen så får datorn också fantastisk grafik.

För dig som tycker om att spela spel vid sidan av studierna så är denna dator också ett bra val.

Lenovo IdeaPad 5 Pro kostar cirka 11000 kronor vilket gör den till en av de dyrare alternativen på vår lista, men det är en riktigt bra laptop av hög kvalité som kommer hålla i många år framöver.

Gå till Lenovo IdeaPad 5 hos Komplett.

3. Acer Chromebook 314 Cel/4/32 14”

chromebook

För dig som letar efter en billigare laptop till dina studier så kan Acer Chromebook 314 vara ett alternativ. Det är en Chromebook, vilket innebär att den körs på Googles Chrome OS.

En Chromebook kommer inte vara något alternativ för dig som läser en teknisk utbildning, men för  studenter som endast behöver en dator för att surfa på internet så kan det vara ett alternativ.

Den bärbara datorn har en Celeron-processor, 4 GB RAM och 64GB lagringsutrymme. Detta är tillräckligt om du kommer sitta mycket i webbläsaren och skriva rapport, men om du kommer använda avancerade program och programmera så kommer du behöva en bättre dator.

En fördel med den här bärbara datorn är att den är mycket lätt och portabel, samtidigt som den även har en lång batteritid på 12,5 timmar.

Priset på denna datorn ligger på omkring 3000 kronor, och det är ett av de billigare alternativen. Samtidigt har den inte en lika bra prestanda.

Här hittar du Acer Chromebook hos Webhallen

4. Acer Aspire 3

acer

Acer Aspire 3 är en bra och relativt billig bärbar dator som fungerar utmärkt för studenter. Den har 15,6 tumsskärm och körs på Windows 11. Datorn har även en 6-kärnig AMD Ryzen 5-processor och 16 GB RAM-minne.

Datorn har även en batteritid på 9 timmar, vilket är tillräckligt för att datorn ska hålla sig i liv under hela skoldagen.

Den har gott om datorkraft för mer krävande uppgifter, men med sin låga pris på cirka 7000 kronor så är det en av de bättre alternativen på marknaden.

Här hittar du datorn på Webhallen

5. ASUS Vivobook 14

vivobook

ASUS Vivobook 14 är en bärbar dator som blandar bra prestanda med snygg design. Den har en 14-tums skärm och körs på Windows 11 Home. Datorn har även en 6-kärnig Ryzen 5-processor samt 8 GB RAM och 512 GB SSD-minne.

Datorn har en minimalistisk design med tunna ramar runt skärmen, vilket gör den till ett snyggt val.

Samtidigt är det en kraftfull dator som presterar bra både när det gäller dina studier och underhållning.

ASUS Vivobook 14 har en prislapp på cirka 7000 kronor, vilket gör att den tillhör medelklassen i pris. Just nu har däremot Webhallen ett bra erbjudande där du kan köpa datorn med en stor rabatt.

Här hittar du ASUS Vivobook 14 hos Komplett

Detta var några av de bästa bärbara datorerna för studier på universitet, där var och en har sina för- och nackdelar. Oavsett om du letar efter en kraftfull dator, en snygg design eller en bra skärm så finns det något för alla.

Saker att tänka på när du köper en dator för studier

Om du väljer att köpa en annan dator som inte finns med på vår lista så är det viktigt att du tar hänsyn till följande faktorer när du väljer en laptop för studier:

  • Processor: Processorn är en av de viktigaste delarna av datorn. En Intel i3 kommera fungera för ordbehandling och enklare program. Om du ska programmera eller köra mer krävande program rekommenderas minst en Intel i5 eller Ryzen 5.
  • RAM-minne: RAM-minnet är en viktig faktor när du kör krävande program och har många program igång samtidigt. De allra flesta studenterna kommer behöva ha en dator med minst 8 GB RAM, men helst 16 GB om du kan hitta en.
  • Lagringsutrymme: Det är viktigt att ha tillräckligt med lagringsutrymme för dina filer och program. Om du kommer behöva ladda ner många olika program så bör du som minst ha 256GB SSD.
  • Skärm: 13-15 tum brukar passa bäst för de flesta studenterna. Om du väljer en dator med större skärm är det bra att kolla att den får plats i din ryggsäck eller väska.
  • Batteritid: Datorn ska ha så lång batteritid som möjligt så att du inte behöver vara bunden till ett eluttag hela dagen.
  • Vikt: En dator som väger mindre är enklare att bära runt mellan dina föreläsningar.


Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.