välja utbildning

9 tips för att välja rätt utbildning

Pluggtips.se, 3 november 2022

När det kommer till utbildningar på universitet så finns det massor av olika alternativ. Det gör att det kan vara svårt att veta vad som passar en själv bäst, eller vad man ska plugga till.

När jag skulle välja utbildning till universitetet stod jag själv och valde mellan olika utbildningar. Jag visste att jag ville jobba med något tekniskt senare, men var inte helt säker på vad. Idag är jag däremot nöjd med den utbildningen som jag valde för 5 år sedan.

I denna artikel kommer vi att gå igenom tips och verktyg som kan vara till stor användning för att ta reda på vad som är rätt utbildning för en själv.

Hur vet man vilken utbildning man ska välja?

Att veta vilken utbildning man ska välja är inte alltid lätt. Det finns många olika faktorer som spelar in och det är inte alltid helt uppenbart vad som passar bäst för en själv.

Några saker som man kan fundera över när man ska välja utbildning är:

  • Vad du vill jobba med i framtiden
  • Vilka ämnen du gillade under gymnasiet
  • Vad för slags arbete du gillar (fysiskt eller teoretiskt)
  • Vad du är duktig på
  • Vad du är intresserad av
  • Hur arbetsmarknaden ser ut

Bland dessa faktorerna är de viktigaste vad du vill jobba med i framtiden, vad du är intresserad av och hur arbetsmarknaden ser ut efter den utbildningen.

Det är viktigt att du väljer en utbildning som du tycker är intressant och som du vill jobba med i framtiden. Då blir studierna både enklare och roligare på universitetet.

Arbetsmarknaden spelar också en viktig roll vid val av utbildning. Oavsett vad man pluggar så är det viktigt att det man pluggar till har en framtid. Det är inte så kul om man spenderar 5 år på universitetet för att senare inte få något arbete.

Vad gör man om man velar mellan två utbildningar?

Ibland så kan det finnas flera utbildningar som verkar intressanta, vilket kan göra det svårt att bestämma sig för en utbildning. Så vad kan man göra om man står och velar mellan två olika utbildningar?

Om man har beslutångest på grund av vilken utbildning man ska välja, så finns det några saker som man kan göra.

Det kan vara smart att prata med vänner och familj om vad man tycker och tänker. De kan ofta se saker från ett annat perspektiv, som man inte har tänkt på själv.

Det är också bra att göra lite mer forskning på utbildningarna. Exempelvis kan du kolla om en utbildning har bättre framtidsutsikter och arbetsmarknad. Detta kan vara smart att göra om du tycker att två utbildningar ser lika spännande ut.

Om du däremot redan gjort dessa sakerna och fortfarande har beslutångest, och du inte vet vilken utbildning som passar dig bäst så kan du faktiskt singla slant.

Detta låter kanske konstigt, men sanningen är att om du har svårt att bestämma dig mellan två utbildningar så kommer både utbildningarna vara bra val.

Börja med att bestämma vilken av utbildningarna som är krona och vilken som är klave och singla sedan slant. Om du skulle blir besviken på resultatet så är det också ett tydligt tecken på att det är den andra utbildningen som du borde välja.

antagning välja utbildning

Tips för att välja rätt utbildning

Nedan har vi samlat våra 9 bästa tips för att du ska kunna ta reda på vad du ska plugga till.

1. Fundera över vad du vill jobba med i framtiden.

När du väljer utbildning är det viktigt att du tänka på vad du vill göra i framtiden. Vet du vad du vill arbeta med i framtiden?

Om du inte vet så är det också helt okej, många människor har inte en klar uppfattning om vad deras “drömjobb” är förrän långt senare in i arbetslivet.

Ett sätt att få en bättre uppfattning på vad du vill göra är också att fundera på vilken typ av arbete du skulle föredra. Är du mer intresserad av fysiskt arbete, eller ett teoretiskt där du sitter mycket vid ett skrivbord och arbetar?

Det är också viktigt att tänka på dina styrkor och svagheter. Exempelvis vad är du bra på och vad tycker du om att göra.

2. Tänk på vilka ämnen du gillade under gymnasiet.

Om du har svårt att välja kan du också fundera på vilka ämnen du gillade under gymnasiet och om det är något som du hade velat fördjupa dig mer inom.

Om det är något ämne som du gillade särskilt mycket så finns det garanterat en utbildning inom det ämne vid universitetet.

3. Fundera på vad du är bra på

Det är också viktigt att fundera på vad som är dina styrkor när du väljer utbildning.

Vad skulle du säga är dina styrkor? Dina styrkor och intressen kommer att ha en stor inverkan på vad du väljer att plugga.

Till exempel, om du är intresserad av datorer och gillar matematiken så kan en teknisk utbildning såsom datateknik eller informationsteknik vara ett bra val

4. Kolla arbetsmarknaden för olika utbildningar

Som vi tidigare i artikeln så är arbetsmarknaden också viktigt att tänka på när du väljer utbildning.

Det är alltid bra att välja en utbildning som har en framtid och som kommer att göra dig attraktiv på arbetsmarknaden.

5. Prata med vänner och familj

Det kan också vara bra att prata med vänner och familj eftersom de kan hjälpa dig att se saker från ett annat perspektiv, som du kanske inte själv har tänkt på tidigare.

Du ska däremot aldrig låta någon annan bestämma över ditt val av utbildning, men de kan vara värt att prata med vänner och familj för att se om de har något bra eller tips att tillföra i diskussionen.

6. Läsa på om olika intressanta utbildningar

Innan du väljer utbildning så är det viktigt att göra lite egen research för att få så mycket information som möjligt. Först då kan man ta ett välgrundat beslut.

Du kan vanligtvis hitta mycket information på universitetens webbplatser. Det kan även vara värt att läsa bloggar och forum för att få en inblick i vad andra studenter tycker om en specifik utbildning.

7. Fundera på vad du inte vill arbeta med

Ibland kan det också vara smart att fundera på vad du inte vill arbeta med i framtiden. Det finns massor av olika utbildningar och det ibland kan det vara enklare att sortera bort de utbildningar som du inte vill läsa.

Genom att sortera bort utbildningar och arbeten begränsar du dina alternativ, vilket kan göra det enklare att hitta en utbildning som passar dig bättre.

8. Prata med en studievägledare

Studievägledaren har ofta mycket kunskap och erfarenhet vilket gör att de kan ge många värdefulla råd om du inte vet vad du ska göra eller välja.

Om du är osäker på vad du vill välja för utbildning så kan det därför ibland vara bra att prata med studievägledaren.

9. Gör ett test

Det finns massor av olika tester på internet som kan hjälpa dig att få en bättre uppfattning vilken utbildning som som kommer passa dig bäst.

Man ska däremot ta dessa testen med en nypa salt, men det kan ge dig en liten indikation på vilken utbildning som kan passa dig.

Det är också viktigt att tänka på att man aldrig ska stressa in i en utbildning. Om man verkligen inte vet vad man ska plugga kan det ibland vara bäst att ta ett sabbatsår eller två. Det ger dig mer tid att fundera på vad man vill göra senare i livet, vilket kan hjälpa dig när du ska välja din utbildning.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.