studietid

Hur många timmar per dag bör man plugga?

Pluggtips.se, 13 september 2022

En normal studievecka enligt CSN är 40 timmar av studier, alltså 8 timmar per dag. Däremot har jag upplevt att man sällan behöver plugga så mycket varje vecka.

Om du är effektiv kan 4 timmar per dag vara tillräckligt, men det kan behövas mer i vissa perioder.

Det finns tre faktorer som avgör hur mycket du behöver plugga varje vecka, hur effektiv du är när du studerar, hur svårt du har för skolan och vilka betyg du satsar på.

Om du exempelvis nöjer dig med en 4a i betyg kommer du inte behöver plugga lika mycket som om du hade gått för en 5a.

Hur effektiv är du?

Om du är mer effektiv kommer du få gjort mer när du studerar vilket innebär att du kommer få gjort samma mängd arbete på en kortare tid jämfört med någon annan.

Det finns många olika studietekniker som du kan använda dig av för att maximera din inlärning och öka din effektivitet. Några av dem är Feynmantekniken, tidsfördelad repetition och Paretos princip.

Genom att lära dig mer om dessa olika studietekniker kommer hitta flera sätt som du kan lära dig snabbare, vilket innebär att du inte behöver plugga lika många timmar.

En bra studieteknik gör otroligt mycket och det är därför något som vi bör lära oss mer om.

Hur svårt tycker du att det är?

Svårighetsgraden kommer ha en stor påverkan på hur mycket tid du kommer vara tvungen att lägga på plugget. Om kursen du läser är svår kommer du behöva lägga ner mer tid vilket säkert är något som du förstår.

Om du aldrig läst programmering tidigare och läser en svår programmeringskurs kommer du förmodligen behöva lägga ner en hel del tid på den.

Jag läste exempelvis en kurs i Beräkningsbiologi i våras utan att ha läst några av de rekommenderade förberedelsekurserna såsom Neurala nätverk och Dynamiska System. På den kursen behövde jag spendera omkring 20 timmar per vecka för att kunna få ett godkänt.

Vissa kurser som man läser på universitetet kommer däremot vara väldigt enkla och ibland kan man få godkänt genom att spendera så lite som 4-8 timmar per vecka på en kurs som man läser på 50%.

Tiden som man behöver spendera per kurs kan variera väldigt mycket.

Vilket betyg satsar du på?

Om du satsar på högre betyg brukar du vanligtvis behöva studera fler timmar, jämfört med om du bara hade gått för ett godkänt.

Jag själv bryr mig inte så mycket om betygen, utan fokuserar mer på att lära mig både i skolan och utanför skolan.

Därför går jag mest på 4or eftersom jag upplever att 5:or kräver för mycket tid. Tid som jag kan spendera på att lära mig något mer praktiskt och som jag har nytta av.

När du läser en kurs tycker jag att det är viktigt att fundera över vilken nytta du kommer ha av den i framtiden. Ibland kan detta vara svårt att identifiera men det är viktigt eftersom det kan säga hur mycket tid det är värt att spendera på en kurs. Speciellt om man vill optimera och effektivisera allt.

Det finns ibland däremot andra anledningar till att gå efter högsta betygen och det kan exempelvis vara om du vill försöka få något stipendium, planerar att plugga utomlands eller planerar att plugga vidare på en ännu högre utbildning senare. Du kan läser mer om när betygen är viktiga här.

Parkinsons lag och att maximera sin tid

När man studerar ska man även vara medveten om den lag som kallas för Parkinsons lag, som menar att en studieuppgift kommer ta så mycket tid som är tillgänglig för den att utföras.

Om du därmed har en skrivuppgift som behöver vara klar tills på fredag. Då kommer uppgiften att ta upp all tillgänglig tid som finns fram tills fredagen och du kommer vara klar då, och aldrig tidigare.

Det finns fler anledningar till varför uppgifter tenderar att ta upp all tillgänglig tid kan antingen bero på prokrastinering eller att “uppgiften upplevs mer komplicerad desto längre tid vi spenderar på den”.

Prokrastinering, vilket innebär att man skjuter upp saker, är säkert något som du upplevt tidigare, och det kan leda till ineffektivitet i sina studier. För att minska risken för prokrastinering är det viktigt att man planerar sina studier väl och bryter ner svårare uppgifter i mindre delar.

Parkinsons lag handlar också om att uppgifter upplevs mer komplicerade desto längre tid vi spenderar på dem. Detta beror på att desto mer tid vi har på en uppgift, desto mer vikt lägger vi på detaljerna vilket gör att vi upplever att uppgifter är mer komplicerad än vad den egentligen är.

När man studerar är det viktigt att man bestämmer sig att när man ska vara klar med en uppgift, för annars finns det en risk att uppgiften kommer ta längre tid än vad som egentligen behövs.

Observera att allt detta baseras på mina egna erfarenheter och att antalet timmar du behöver lägga ner är något mycket individuellt. Jag har alltid klarat mig på 15-30 timmar per vecka, men jag har vänner som alltid pluggat dubbelt så mycket som mig.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.