Bästa miniräknaren

Bästa miniräknaren från grundskola till universitet (2022)

Pluggtips.se, 18 juli 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Den bästa miniräknaren som kommer fungera i alla stadier, från grundskolan till universitet är Texas TI-30. Det är en tentamengodkänd på alla universitet och har alla funktioner som du kommer att behöva. Räknaren finns att köpa till ett pris mellan 200 till 300 kronor.

Nedan går jag igenom den bästa räknaren från grundskolan till universitetet baserat på mina egna erfarenheter.

Bästa miniräknaren för grundskolan

När du läser i grundskolan kommer du läsa väldigt enkel matematik och du kommer inte ha någon nytta av en mer avancerad räknare. Det är också onödigt att spendera mycket pengar på en avancerad räknare eftersom du inte kommer ha nytta av funktionerna.

För grundskolan rekommenderar jag inte någon speciell räknare eftersom vad som helst funkar. Skaffa en miniräknare som du känner att du förstår och som gör det jobbet som den ska, vilket de flesta miniräknare gör.

casio grundskola

Ett exempel på en bra miniräknare för grundskolan är Casio HS-8VER.

Man ska heller inte förlita sig så mycket på en miniräknare under grundskolan eftersom man kommer ha större nytta av att lära sig göra matematiken på egen hand utan en räknare.

Bästa miniräknaren för gymnasiet

Den bästa miniräknare för universitetet är Texas TI-30. Om du letar efter en grafräknare så är det Texas TI-82 det bästa valet. Dessa miniräknare brukar rekommenderas av de flesta lärarna under gymnasiet.

ti30xb

Under gymnasiet är matematiken svårare jämfört med under grundskolan, och man behöver därför en mer avancerad räknare. Detta gäller speciellt om du läser naturvetenskapligt eller tekniskt program.

Det funkar därför inte längre med vilken räknare som helst eftersom du behöver kunna använda funktioner som logaritmer, permutationer och kombinationer och så vidare.

Om du funderar på att skaffa en grafräknare rekommenderar jag också att kolla med din lärare först så att du vet om ni kommer få använda den på proven eller inte. Det brukar variera lite mellan skola till skola ibland.

Texas TI-30 går att köpa på Amazon här! (annonslänk)

Bästa miniräknaren för universitetet

Precis som för gymnasiet så är den bästa miniräknare för universitetet Texas TI-30 (annonslänk). Den är godkänd som hjälpmedel på alla universitet, har en minimalistisk design och du kan köpa den till ett billigt pris. Räknaren kostar omkring 300 kronor.

Något som man behöver vara medveten om när man väljer miniräknare för universitetet är att alla inte är godkända som hjälpmedel på tentamen.

Kolla upp reglerna vad som gäller på ditt universitet innan du köper din miniräknare. De miniräknarna som godkända på Chalmers som hjälpmedel är:

  • Casio FX-82
  • Sharp EL-W531
  • Texas TI-30

Du kan även skaffa en mer avancerad miniräknare såsom TI-Nspire CX II-T CAS också, men kom ihåg att du inte kommer få ha med den till tentan isåfall. Anledningen till varför du inte får ha med en mer avancerad på proven är att det går att spara ner information på den, såsom anteckningar och variabler, som du sedan kan använda för att fuska.

En grafräknare har även fler avancerade funktioner som hade kunnat vara till användning, men det är sällan något som du faktiskt behöver. Sebastian som har en grafräknare och pluggar fjärde året på Chalmers säger exempelvis, "en grafritare kan inte hjälpa dig på många tentor inom Kemiteknik".

Om du däremot skulle behöva använda mer avancerade funktioner finns det också andra verktyg som man kan använda. Exempelvis går det utmärkt att modulera diff ekvationer i Matlab, och du kan även WolframAlpha som är ett riktigt kraftfullt verktyg.

För universitet är det bäst att skaffa en tentamen-godkänd räknare för universitetet. Texas TI-30 är min favorit och har funkat utmärkt under mina 5 år som universitetsstudent på ett tekniskt universitetsprogram.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!
Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.