universitetet

Hur viktiga är betygen när du pluggar på universitetet?

Pluggtips.se, 20 april 2022

När man väl kommit in på sin universitetsutbildning kan man fråga sig om hur viktiga betygen egentligen är. Behöver man fortfarande maxa sina betyg för att kunna få ett bra arbete senare, eller är betyg mindre viktiga?

I denna artikeln hoppas jag kunde hjälpa dig att besvara frågan om hur viktiga betygen är på universitetet.

När är betyg viktigt på universitetet?

Min uppfattning är att betygen kan vara viktiga om du planerar att plugga vidare på en högre utbildning, arbeta inom forskning, plugga utomlands eller vill få stipendier. Betygen kan i vissa fall även spela roll på ditt första arbete.

Betygen är viktiga om du planerar att söka en högre utbildning senare, såsom ett masterprogram eller en PhD. De flesta brukar däremot komma in på någon masterutbildning, men kanske inte alltid på sitt första val.

Om du planerar är plugga utomlands senare kommer betygen också att vara viktiga. Då kommer betygen användas vid antagningsprocessen. När du väl blivit antagen till utlandsstudier slutar däremot betygen ha någon betydelse ur den aspekten.

Ibland kan betygen spela roll när du söker ditt första arbete. Ibland kan företagen kolla på ens betygen när man söker en utbildning, även om det viktigaste brukar vara vilka kurser du tidigare läst.

Det viktigaste när du söker ett arbete kommer däremot vara hur du presterar på dina intervjuer och vilka tidigare arbetslivserfarenheter som du har. Men om du och en annan har liknade profiler kan de använda betygen för att avgöra vem som ska få arbetet.

Kan höga betyg ge dig högre lön?

Höga betyg på universitetet kan ibland ge dig en högre ingångslön på ditt först arbete. Det är dock baserat på att du kan sälja in dig och dina kunskaper vilket du kan påvisa på dina betyg.

Däremot kommer betygen spela en mindre roll senare för din löneutveckling. När man kommit in i arbetslivet blir det mer viktigt hur du presterar på arbetet, och det kommer ha den största påverkan på din löneutveckling.

När är betyg inte viktigt på universitetet?

Om du inte planerar att plugga utomlands, läsa vidare eller forska så är betygen sällan viktiga. När du söker ett arbete så spelar det idag mer roll att du faktiskt har en utbildning och hur du presterar på intervjun. Betyg är alltså inte lika viktigt om:

  • Du inte kommer plugga utomlands
  • Du kommer inte plugga vidare eller forska
  • Du bryr dig inte om stipendier

Betygen kan däremot spela en viss roll på ens första arbete, men sen när man kommit in i arbetslivet blir det mindre viktigt. Arbetsgivaren kommer då bry sig mer om vilka tidigare arbetslivserfarenheter som du har.

Om du däremot har andra bra och relevanta meriter när du söker ditt första arbete, så kommer betygen också att ha en mindre roll. Om du exempelvis sysslat med egna projekt på fritiden, engangemang i studentkåren, arbetserfarenheter eller något annat kan betygen bli mindre viktiga.

Det viktiga är att du har något bra att visa upp som du gjort för din kommande arbetsgivaren. Det kan vara dina bra betyg, men det kan också vara något annat. Man ska även tänka på att praktisk kunskap är bättre än teoretisk kunskap för de flesta arbetena.

Ska man bry sig om betygen eller inte?

Jag tycker fortfarande att man ska bry sig lite om betygen även om det inte är hela världen. Det som du däremot ska bry dig om mest, är vad du lär dig från dina studier. Det är nämligen inte betygen som du kommer ha mest nytta av, utan kunskapen som dina studier har gett dig.

Man bör alltid försöka göra sitt bästa i sin studier, eftersom det innebär att man kommer lära sig mer. Fördelen med detta är att det också tenderar att leda till bättre betyg.

I vissa fall behöver din kunskap däremot inte återspeglas i dina betyg, även om det kommer göra det i många fall. Ibland kommer du lära dig otroligt mycket i dina olika kurser, men kanske har du en dålig dag på provet vilket kan leda till ett sämre betyg.

Kommer betyg bli mindre viktiga i framtiden?

Det är svårt att veta hur viktiga betygen kommer vara i framtiden, men om man ser på utveckling under de senaste åren kan betygen vara mindre viktiga.

Det verkar bli mer viktigt vilka kunskaper du besitter och att du är effektiv på att lära dig, vilket är en stor fördel för dem som fokuserar på sin inlärning. Internet är en stor faktor till denna utvecklingen.

Idag börjar det bli mer normalt att man kan få ett arbete utan någon utbildning, och det har blivit mer acceptabelt att hoppa av sin utbildning för att dra igång sin startup eller börja direkt på ett arbete. Det beror också på att utbildning är extremt dyrt i många delar i världen, och många ifrågasätter om det är värt det.

I Sverige har vi dock gratis utbildning, vilket gör att kostnaden inte blir en stor fråga. Samtidigt har vi fortfarande det faktum att världen rör sig mycket snabbare idag jämfört med tidigare. Idag ser blockkedjor ut att kunna bli en stor grej, men samtidigt finns det ännu knappt några kurser alls på universiteten.

Internet har även gjort utbildning mer tillgängligt, vilket ger alla ytterligare möjligheter att lära sig.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.