programmering

Allt du behöver veta om programmering som nybörjare

Pluggtips.se, 22 januari 2022

Programmering är ett otroligt brett område och det finns alltid mer saker att lära sig. Det finns massor av programmeringsspråk som används i olika kontexter, och du kan använda programmering används i nästan alla områden idag.

Om du funderar på att lära dig programmering eller vill veta mer om vad det är så har du kommit rätt. I detta inlägget kommer jag förklara ingående vad programmering är för att ge dig en introduktion. Du kommer inte lära dig programmering här men du kommer förstå mer vad det innebär.

Vad är programmering?

Programmering handlar i grunden om att lösa problem genom att skriva olika instruktioner. Instruktionerna skrivs i ett programmeringsspråk såsom Java eller Python och kompileras och körs sedan av en datorn, som omvandlar koden till maskinkod.

Genom att programmera går det att skapa alla möjliga olika applikationer såsom mobilappar, datorspel och andra program. Faktum är att allt digitalt som du använder bygger på någon typ av kod.

Det finns mängder av olika programmeringsspråk som används i olika kontexter. Några exempel är C, C#, Java, Haskel och Python. Alla dessa programspråken används ofta till olika saker beroende på vilket problem som man vill lösa.

En dator förstår däremot inte någon av dessa programspråken, utan kod måste först kompileras om till maskinkod, som utgörs av ettor och nollor. Detta kallas också binärkod och är det enda språket som en processor förstår och kan exekvera. Binärkod består också av väldigt enkla operationer såsom att utföra en addition för två register.

Ett annat vanligt ord när man pratar om programmering är algoritm. En algoritm kan ses som ett recept och en mängd instruktioner som ska utföras i en viss sekvens för att lösa problemet.

Olika typer inom programmering

Programmering kan delas in inom olika kategorier. Två huvudkategorier inom programmering är högnivå- och lågnivåprogrammering, vilket skiljer sig väldigt mycket. Den största skillnaden mellan högnivå och lågnivå programmering är graden av abstraktionen.

Högnivå programmering används till att bygga olika applikationer på webben, för mobiler och olika spel. Exempel på högnivå programmeringspråk är Java, C# och Python.

Lågnivå programmering används för att utveckla olika hårdvaru-relaterade applikationer såsom drivrutiner och operativsystem.

Högnivå programmering

När du tänker på olika appar och spel så programmeras alla dessa i högnivåspråk. Högnivåspråk kan ses som kraftfullare än lågnivåspråk och det går att göra mycket mer.

När man programmerar i högnivåspråk så bryr man sig inte heller hur programmet utförs, utan det är något man lämnar åt kompilatorn. Istället fokuserar man mer på vad som programmet ska göra.

Den största fördelen med högnivåspråk är att de är lättare att läsa, skriva och underhålla. När man lär sig programmering kan det därför vara enklare att lära sig ett högnivåspråk såsom Java eller Python.

Nackdelen med högnivåspråk är att du som programmerare har svårare att kontrollera hur programmet i detalj skall uppföra sig.

Lågnivå programmering

Lågnivåspråk inom programmering är mer anpassade för maskiner, vilket gör att det är mycket lättare att exempelvis skriva minneseffektiva program. Ett typiskt exempel på lågnivåspråk är assembler, men ibland klassas även C som lågnivåspråk idag. Även om C i vissa kretsar ses som ett högnivåspråk.

Som nybörjare kan det vara väldigt svårt att förstå ett lågnivåspråk såsom assembler. Ett exempel kan du se nedan. Inom assembler skriver man ofta till flera olika register och pekare och utför olika typer av operationer. För en som inte skrivit något i assembler tidigare kan detta vara svårt att förstå, även för mer erfarna programmerare.

lagniva

Är det svårt att lära sig programmering?

Många tycker att det är svårt att läsa sig programmering i början eftersom det kräver ett speciellt sätt att tänka. Det tar tid att lära sig programmering och det är också ett väldigt brett område.

Jag har snart programmerat i över fem år och jag skulle säga att det iallafall tog mig två år att kommer till en känsla där jag faktiskt kände att jag kunde programmering.

Anledningen till detta är att programmering är ett väldigt brett område. När man känner att man bemästrat en del kommer det alltid något annat som är helt nytt. Det gör att det tar tid att lära sig, men det är verkligen inte omöjligt.

Något som är väldigt viktigt när man försöker lära sig programmering är att omsätta sina kunskaper i praktiken. Du kommer aldrig lära dig programmering genom att läsa en bok, utan om du vill lära dig programmera måste du börja programmera.

Det finns många utbildningar och kurser där man du kan lära dig programmering. Dessa går att välja på gymnasiet såväl som på universitetet. Men du kan också hitta väldigt mycket information på nätet på egen hand.

Även om det är möjligt att lära sig programmering på egen hand, kan det vara fördelaktigt att läsa en kurs. Om du läser en kurs i programmering får du yttre press och du ser till att du kontinuerligt programmerar. Att programmera kontinuerligt är också väldigt viktigt om du vill bli bra på att koda.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.