stipendium

Söka Stipendium som Student - Allt du behöver veta!

Pluggtips.se, 4 september 2022

Att söka stipendium kan kännas jobbigt och tidsödande, men samtidigt så kan ett stipendium vara bra pengar för dig som student när du lever på en stram budget.

I denna artikeln går vi igenom alt som du behöver veta om stipendium, samt hur du ska gå tillväga för att maximera dina chanser att bli beviljad ett stipendium.

Vad är ett stipendium?

Ett stipendium är en summa pengar som ges till studenter för att specifikt syfte. Meningen med ett stipendium är för att hjälpa till finansiera studierna och framtida kostnader.

En del stipendium kan delas ut som ett pris för en tävling eller ett arbete. Det är exempelvis vanligt att söka stipendium för sin C-uppsats eller examensarbete. Andra stipendium kan delas ut för att uppmuntra studenter på olika områden inom utbildning.

Många stipendium ges också ut till specifika grupper såsom kvinnor, personer med funktionsnedsättning, minoriteter och personer från fattigare eller utsatta områden.

Det finns också en specifik typ av stipendium som heter vistelsestipendier, som ger mottagaren tillträde till en särskild plats under en begränsad tid.

Vanligtvis delas stipendier ut av stiftelser och olika fonder som har satt av pengar för detta syfte.

Vissa stipendier kräver att man uppfyller vissa krav, såsom att vara en student inom en specifik utbildning, medan andra stipendier är öppna för alla att söka.

Var kan man söka stipendium?

Det finns hundratals olika stipendium så det kan vara svårt hitta vilka stipendium man faktiskt kan söka till, baserat på vilken utbildning man läser och vart man bor.

Som tur är finns det flera sidor som har samlat olika typer av stipendier på ett och samma ställe, så att man slipper leta igenom hela internet på egen hand.

Nedan listar vi några bra sidor för att hitta olika stipendium.

Ett annat bra tips för att hitta vilka stipendium som du kan söka är att googla på namnet på ditt universitet och sedan lägga till stipendium. Då hittar du vanligtvis en mängd olika stipendium som är aktuella för dig.

Det beror på att de svenska universiteten samlar stipendier som är aktuella för studenterna på sitt universitet på sina egna sidor, och det är ett bra ställe att börja på för att hitta stipendium som du kan söka.

Hur gör man för att söka ett stipendium?

Tillvägagångsättet kan se lite olika ut beroende på vilket stipendium som du ska söka till. Ibland kommer du behöva skriva ett personligt brev med motivering och lämna in betyg, medan vid andra tillfällen så räcker det bara att fylla i en ansökan med dina uppgifter.

Det finns också en hel del stipendier som delas ut baserat på prestationer och insatser, så det kan vara bra att ha koll på dina meriter innan du börjar söka stipendium.

Om du vill söka ett stipendium är det bra att börja i god tid eftersom det kan ta tid att hitta stipendium som passar dig. Att skriva en motivering kommer också ta lite tid, så det är bra om du inte försöker skriva ihop en ansökan i sista sekund.

Innan du börjar skriva din motivering är det också bra att du kollar upp att du uppfyller alla kriterier så att du inte gör en massa arbete i onödan.

Ibland kan vissa stipendium exempelvis ha kriterier såsom att man ska ha en specifik födelseort eller läsa en speciell utbildning, och det är viktigt att kolla detta innan du börjar på din ansökan.

När du ansöker om ett stipendium är det också viktigt att du funderar varför just du borde få stipendiet eftersom det kan hjälpa dig senare om du skulle behöva förklara det i din ansökan genom en motivering.

Fundera på dina egna meriter och framgångar du redan har och vad du har för ambitioner med stipendiet, detta kan hjälpa dig att skriva en bra motivering och det kommer öka dina möjligheter att få pengarna.

skriva

Vilka kriterier måste man uppfylla för att få ett stipendium?

Det finns inte alltid kriterier som man behöver uppfylla för att få ett stipendium, men de flesta stipendierna har någon typ av krav.

Många stipendier har exempelvis kriterier såsom att man ska vara student inom en viss utbildning eller studera på ett specifikt universitet. Andra stipendier kan ha krav att man ska komma från en specifik födelseort eller ha över ett specifikt betyg.

För vissa stipendier gäller det också att man ska ha under en viss årsinkomst, och dessa stipendier brukar vanligtvis rikta sig till studenter som inte har mycket pengar.

Tänk på att det alltid är viktigt att du först kollar vilka kriterier som du behöver uppfylla för att kunna söka stipendiet. Annars finns en risk att du gör mycket arbete i onödan på ett stipendium som du ändå inte kommer kunna få.

Hur mycket pengar kan man få i stipendium?

Många stipendium för högskolan ligger på omkring 10 000-15 000 kronor, men det finns också stipendier som ligger på lägre nivåer än detta.

Det finns också stipendier som ligger på en högre nivå, upp till 30 000 kronor eller mer. Dessa stipendier är dock inte så vanliga, och de brukar vanligtvis vara baserade på stora prestationer och insatser.

Pengarna från ett stipendium brukar vanligtvis betalas ut till ditt bankkonto. Ibland finns det däremot stipendier som kan betalas ut på andra sätt om de exempelvis ska användas till ett specifikt ändamål såsom resor, utrustning eller kursavgifter.

Stipendier som ska användas för utbildning är också alltid skattefria, vilket självklart är en stor fördel för dig som student.

Kan man söka flera stipendier samtidigt?

Det går utmärkt att söka flera stipendier samtidigt, och det är faktiskt något som du borde göra. Genom att söka flera stipendier samtidigt kommer du också öka chansen att du faktiskt får något stipendium.

Om du söker flera stipendium kommer lär du däremot behöva spendera mer tid, vilket du behöver vara medveten om, men det kan helt klart vara värt det.

Du behöver däremot tänka på att olika stipendium har olika kriterier, så det gäller att hitta stipendium som du faktiskt kan söka.

Några tips när du söker stipendium

Nu när du har lite bättre koll på allt inom stipendium, så tänkte vi avsluta med några tips för att hjälpa dig på vägen.

1. Börja i god tid

Det är alltid viktigt att börja söka stipendium i god tid, och detta gäller speciellt om du funderar på att söka flera stipendier.

Detta beror på att det kan ta en hel del tid att fylla i alla ansökningar och skriva motiveringar.

2. Kolla så att du uppfyller kraven

Som vi nämnde tidigare så är det också viktigt att du har koll på att du uppfyller alla kriterier för stipendiet innan du börjar med din ansökan.

Det finns ingen mening med att lägga ner tid och energi på ett stipendium som du inte kommer att kunna få.

3. Använd rekommendationer

Ibland så kan man också skicka in rekommendationsbrev i samband med sin ansökan och det kan vara ett bra sätt för att öka chansen att få stipendiet.

Försök att skaffa rekommendationer från personer som kan bekräfta dina meriter och framgångar. Detta kan exempelvis vara en tidigare lärare eller en arbetsgivare.

Tänk också på att ange telefonnummer och namn för rekommendationen så att de bakom stipendiet kan kontakta personen om de behöver göra det.

4. Be någon att läsa igenom din ansökan

Ett annat bra tips är att låta någon annan läsa igenom din ansökan för stipendiet, så att du kan få feedback på den motiveringen som du har skrivit.

Ibland kan det vara enklare för någon annan att se dina egna framgångar, vilket kan ge dig tips på vad mer som du kan skriva om.

När någon annan läser din ansökan så kan du också få tips på språket och grammatiken , så att din ansökan är så bra som möjligt.

5. Sök flera stipendier

Som vi nämnde tidigare så är det också bra att söka flera stipendier samtidigt. Detta ökar dina chanser att faktiskt få ett stipendium.

Överlag så finns det få nackdelar med att ansöka till flera stipendier, så ta en titt på de olika listorna som vi nämnde tidigare i artikeln och fundera på om det är något mer du kan söka till.

Enda nackdelen är att det tar lite mer tid, men vi tycker att det helt klart är värt det om du kan få ut ännu mer pengar.

Sammanfattning

Ett stipendium brukar vanligtvis vara en summa pengar som ges till studenter för att specifikt syfte, såsom att finansiera studierna.

Det finns många olika stipendier som du kan ansöka till. Det kan vara en stor fördel att söka till flera stipendier samtidigt för att öka dina chanser att få åtminstone ett stipendium.

Den viktigaste delen i ett stipendium är motiveringen där du skriver varför just du ska få pengarna, och det är viktigt att du försöker lägga ner en del tid så att den kan bli så bra som möjligt. Det är också bra att låta någon annan läsa igenom din ansökan när du är klar så att du kan få feedback.

Till sist, så är det också viktigt att du alltid kollar kriterierna innan du påbörjar en ansökan. Annars finns det en risk att du lägga ner en massa tid och energi på ett stipendium som du ändå inte kan få.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.