matematik

10 enkla tips för att bli bättre på matte

Pluggtips.se, 21 mars 2022

Matematik är kanske det ämnet som de flesta upplever att de har svårast för i skolan. Det finns även många anledningar till varför man borde bli bättre på matematik, såsom bättre betyg och fler studiemöjligheter på universitetet.

I denna artikeln kommer att gå igenom våra 10 bästa tips som du kan använda för att bli bättre på matematik.

1. Bryt ner svåra uppgifter

Det är vanligt att man vill börja lösa matteuppgifter direkt när man får uppgiften. Det bästa är dock om du försöker förstå uppgiften innan du börjar räkna på den genom att bryta ner uppgiften.

Du kan bryta ner en svårare uppgift genom att skriva ner och sammanfatta all information som du fått från uppgiften. Ta sedan fram en plan på hur du kan lösa problemet, och genomför därefter planen och lös uppgiften.

2. Våga göra fel

Om man vill lära sig matematik behöver man våga göra fel. Misstag är en naturlig del när man försöker göra något svårt eller något som man inte gjort tidigare.

Så var inte rädd för att göra misstag när du studerar matematik, se det istället som en möjlighet att förbättra dina mattekunskaper genom att lära dig från dina misstag.

3. Repetera

Ingen blir bra på matte under en dag. För att utveckla dina mattekunskaper kommer det att kräva mycket repetition, genom att du studerar flera gånger i veckan.

När du pluggar kan det vara bra att sprida ut sina repetitionstillfällen eftersom du då kan utnyttja det fenomen som kallas för avståndseffekten, som handlar om hur våra hjärnor lär sig mer effektivt när vi sprider ut vårt lärande över tid.

4. Inse att du kan förbättras

För att kunna bli bättre på matte behöver du inse att du kan förbättras, och förändra ditt sätt att tänka. Många som upplever att de har problem med matte tänker att “de är dåliga på matte” och alltid kommer att vara det, men sanningen är att alla kan bli bra på matte med tillräcklig träning.

Ersätta den negativa rösten kan säger saker såsom "jag kan inte göra det här", till att istället säga något som "jag kan göra det här om jag fortsätter att öva".

5. Se förklarande videos på Youtube

Idag finns det mängder med förklarande videos på Youtube som du kan använda dig av för att lära dig matematik. På Youtube finns det både videos där de förklarar olika begrepp och videos där de löser olika typer av uppgifter.

6. Bemästra de grundläggande delarna

Ingen kan lära sig den avancerade matematiken om man inte tidigare har bemästrat de grundläggande delarna inom matematiken.

Om du studerar på universitet och har svårt för matematiken är det bra att repetera många av grunderna som du kan ha glömt bort.

7. Lär dig förstå dina misstag

Det är vanligt att göra misstag och det är en naturlig del i att lära sig. Inom matematiken är det däremot få som använder sig av sina misstag från att lära sig från dem.

Om man har målet att bli bättre på matematik är det viktigt att man försöker lära sig från sina misstag. Bryt ner uppgiften som du fick fel på, och försök att förstå var det blev fel någonstans. Om du inte kan hitta vart misstaget är kan du också fråga din lärare om något är oklart.

8. Studera tillsammans med en vän

Det finns många fördelar att studera tillsammans med en vän. Ni kan exempelvis motivera och hjälpa varandra om ni stöter på problem när ni pluggar tillsammans.

Om du har en vän som är bra på matematik kan det vara bra att plugga tillsammans med den vännen. Då kan du har någon som kan fråga om du behöver hjälp eller inte förstår hur man löser svårare uppgifter.

9. Skaffa dig en privatlärare

Om du upplever att du behöver ytterligare hjälp utanför undervisningen kan det vara en bra idé att skaffa dig en privatlärare.

Om du söker efter “privatlärare matematik” på Google och din stad kommer du att se flera sidor där du kan hitta en privatlärare. Många som är privatlärare studerar på universitet och vet vilka olika fallgropar som man kan stöta på när man pluggar matematik.

Det finns också flera tjänster där du kan få läxhjälp. Dessa kan du läsa mer om här.

Idag finns det också flera matteappar som du kan använda dig av för att bli bättre på matematik. Ett exempel på en sådan app är HejAlbert som har matteövningar för barn i åldern 3-16 år.

10. Sätt upp mål i dina studier

Om du upplever att du inte är så bra på matematik och vill bli bättre, så är det bra att sätta upp mål för dina studier.

Det finns många olika typer av mål som man kan ha för matematiken, såsom att kunna lösa svårare typer av uppgifter eller klara av att lösa uppgifterna snabbare. Kanske vill du också bli bättre på något speciellt område inom matematiken såsom statistik.

Fundera på vad du vill förbättra och sätt sedan upp en plan om hur du kan ta dig dit. Om du har inte vet vilka delar inom matematik som du borde förbättra först kan det vara bra att börja med att prata med din mattelärare.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.