matte ingenjör

Behöver jag vara bra på matte för att bli ingenjör?

Pluggtips.se, 3 februari 2022

Du behöver inte vara ett mattegeni eller älska matten för att kunna bli en ingenjör. Men alla ingenjörsutbildningar innehåller något typ av matte så det är bra om det inte är det värsta du vet.

För att kunna läsa en ingenjörsutbildningar behöver du ha läst upp till Ma4 på gymnasiet. Det innebär att du fått en introduktion till saker såsom diffekvationer.

Behöver man vara bra på matte som ingenjör?

I arbetet är det många ingenjörer som inte använder speciellt mycket matematik under en vanlig dag. Detta visar att man inte behöver vara ett mattegeni för att bli ingenjör, men det skiljer sig också mycket. En del ingenjörer kommer ha större nytta av matematiken, det beror mycket vilket roll man har.

På universitetet läser man en hel del matematik men även om du inte känner att du är bäst på matte behöver det inte vara det största hindret. Många på universitet tycker också att matten är det svåraste, så om du tycker att matte är svårt kommer du inte vara ensam.

Universitetet är också till för att lära dig, så även om du känner dig dålig på matematik nu behöver det inte vara så i framtiden. Din hjärna är plastisk vilket innebär att du kan lära dig precis vad som helst om du verkligen vill.

När jag läste min högskoleexamen hade jag flera i min klass som hade svårt för matten, och de klarade alltid sina mattekurser tillslut även om det ibland tog lite längre tid. Det är inte ovanligt att man ibland kommer behöva ta någon omtenta då och då, men det är helt normalt.

Om du har viljan att bli och vill plugga till ingenjör är jag också övertygad om du kommer klara det. Och det gäller även om du känner dig dålig på matte just nu. För du kan bli bättre, och det kommer du bli om du väljer att plugga till ingenjör.

Hur skiljer sig matten på olika utbildningar?

Om man verkligen känner att matematiken är ett stort problem, så finns det också olika ingenjörsutbildningar som innehåller mer eller mindre matematik. Om du inte tycker matte är kul kanske det inte är bäst att välja teknisk matematik eller teknisk fysik eftersom hela din utbildning kommer vara matte.

Det är däremot svårt att säga en eller flera utbildningar som innehåller minst matte eftersom det skiljer sig mycket mellan olika universitet. Men för att nämna ett exempel så finns teknisk design som jag skulle säga innehåller rätt så lite matte.

Vissa mattekurser läser man däremot på alla ingenjörutbildningar. Några av dessa är linjär algebra, matematisk analys och i de flesta fallen matematisk statistik. Flervariabel analys är en annan vanlig mattekurs som finns på många utbildningar.

Jag skulle också säga att matten på högskoleingenjörsutbildningar är enklare är för civilingenjörer. Detta beror på att matematiken på civilingenjörerna innehåller mycket mer bevisföring vilket många kan ha svårt för.

Matte på universitet är annorlunda mot gymnasiet

För många skiljer sig också matten på universitetet jämfört med gymnasiet eftersom matematiken får tillämpningar i flera andra områden. För många innebär detta också att de nu faktiskt ser hur de kan använda matten som de lär sig.

Detta är däremot inte lika sant på alla utbildningar, men på många utbildningar kommer matten föras in i olika kurser, vilket jag skulle säga gör matten roligare. Ett tydligt exempel på en är kurs som jag läste rätt så nyligen är datorgrafik.

Jag tror att också många kan ha svårt för matten under gymnasiet eftersom de inte ser en praktisk tillämpning. De ser inte vad de ska ha matten till vilket gör det svårare att få motivationen att plugga matematik. Detta är något som kan bli annorlunda om du väljer att plugga till ingenjör.

Ingenjörsyrket är dessutom väldigt brett idag och det finns behov av ingenjörer som har andra kunskaper än matte. Det viktigaste som ingenjör är inte att du är otroligt bra på matte, utan mer att du kan lösa olika typer av problem inom teknikområdet, vilket du lär dig under din utbildning.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.