läxhjälp

Hur mycket kostar läxhjälp?

Pluggtips.se, 2 maj 2022

Idag finns det flera olika läxhjälpstjänster att välja mellan och de har alla olika priser. Kostnaden för läxhjälp beror även på ett antal faktorer, bland annat vilken leverantör du väljer, vilket ämne ditt barn behöver hjälp med och hur ofta ditt barn behöver hjälp.

Om barnet behöver kontinuerlig läxhjälp kan man exempelvis förvänta sig en kostnad på omkring 400 kr/h för de olika tjänsterna.

Vilka bolag erbjuder läxhjälp online?

Det finns flera bolag som erbjuder läxhjälp idag. Dessa är Allakando, SmartStudies, StuddyBuddy och MyAcademy brukar erbjuda läxhjälp online, såväl som på plats.

Allakando är ett av de största läxhjälpsföretagen som funnits med väldigt. Allakando har läxhjälpscenter i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö och erbjuder tjänster till elever på alla nivåer och i många olika ämnen.

SmartStudies liknar väldigt mycket Allakando och det beror på att de i grunden har samma ägare idag.

StuddyBuddy är ett annat populärt företag för läxhjälp och studiestöd som erbjuder ett brett utbud av tjänster till elever. Företaget grundades 2004.

MyAcademy är en annan sida som erbjuder läxhjälp och de ingår i samma koncern som StuddyBuddy.

Hur mycket kostar läxhjälp?

De olika tjänsterna som erbjuder läxhjälp har olika priser, men alla ligger omkring 400 kronor/h för kontinuerlig läxhjälp.

Nedan ser du en jämförelse mellan de olika alternativen. Detta är baserat på att du köper kontinuerlig läxhjälp

  • Allakando och SmartStudies: 399 kronor/h
  • StuddyBuddy: 395 kronor/h
  • My Academy: 415 kronor/h

Om du däremot köper enstaka läxhjälpstillfällen blir det dyrare, och detta gäller speciellt för StudyBuddy och My Academy. Då kostar ett timpris klippkort uppemot 500 kr/h.

För en del läxhjälpstjänster finns det även möjligheten att ha läxhjälp i en mindre grupp och då ligger priset från 189 kr/h.

Om ni därmed kommer behöva läxhjälp ofta kommer det bästa vara att välja en kontinuerlig läxhjälpstjänst. Det är mer kostnadseffektivt och ger dig bättre valuta för pengarna.

Vilka faktorer påverkar kostnaden av läxhjälp?

Det finns olika upplägg för läxhjälp och beroende på vilket du väljer kommer priset att variera. Saker som påverkar priset är exempelvis vilket företag du väljer och vilken typ av prismodell som de har.

En del företag har exempelvis ett upplägg där du kan få läxhjälp i mindre grupper och då kan det bli billigare än om du hade haft läxhjälp för dig själv. En annan faktor som påverkar kostnaden för läxhjälp är hur ofta du behöver den. Om du bara behöver läxhjälp då och då blir det dyrare än om du behöver det regelbundet.

Varför är läxhjälp så dyrt?

Tidigare fanns det RUT-avdrag för läxhjälp vilket gjorde att den var mycket billigare. Detta har dock nu avskaffats sedan några år tillbaka, vilket innebär att läxhjälp är dyrare än tidigare.

Läxhjälpen är också dyr eftersom läxhjälpsföretagen behöver betala ut löner till de som undervisar, samtidigt som de också vill göra en vinst på transaktionen. Efterfrågan på läxhjälp är också rätt så stor vilket gör att de kan ta det priset som de gör.

Finns det några andra billigare alternativ?

Om du tycker att dessa olika tjänsterna är för dyra för dig så finns det även andra alternativ för dig.

Om du exempelvis behöver hjälp med matten så finns Mattecoach.se som är ett samarbete mellan flera svenska universitet. Om du behöver hjälp med matte brukar även flera universitet ha mattesupport för gymnasieelever på plats, och ett exempel på detta är Chalmers.

Det finns även en del bra forum såsom Pluggakuten.se där elever kan ställa frågor och få hjälp med sina studiefrågor. Ett annat alternativ är självklart att be en vän eller familjemedlem om hjälp.

Vilken är den bästa läxhjälpstjänsten?

Det finns inget definitivt svar på den frågan eftersom det beror på dina individuella behov och preferenser. Det finns dock flera faktorer som du bör ta hänsyn till när du bestämmer dig för vilken läxhjälpstjänst som är bäst för dig.

Om du till exempel behöver hjälp med matematik eller fysik och vill träffa någon personligen, kan mattesupport vid ett lokalt universitet hjälpa dig med dina läxor, eller någon annan läxhjälpstjänst. Om man ser på betyg på TrustPilot verkar då Allakando vara det bästa valet.

Medan om du vill ha hjälp med ett annat ämne kan du använda några av de tjänsterna som erbjuder läxhjälp såsom Allakando, SmartStudies eller StuddyBuddy.

Nackdelen med dessa tjänster är däremot att de kan tyckas vara dyra, men samtidigt får man även tänka på allt bra de medför. Om du eller ditt barn behöver hjälp med läxorna är det värt att överväga att investera i läxhjälp, men det är alltid bra att även överväga andra alternativen.

Ibland kommer det också att räcka med att fråga en vän, en förälder, eller att använda ett forum såsom Pluggakuten. Vad som däremot passar bäst för dig och er situation är något som ni själva behöver bestämma.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.