matkostnad

13 enkla tips för att sänka din matkostnad

Pluggtips.se, 15 februari 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Matkostnaden brukar vara den näst största kostnaden för de allra flesta studenterna. Samtidigt finns det flera sätt som man kan spara in pengar på maten. I detta inlägget kommer du få enkla tips som du kan använda dig av för att spara in flera tusenlappar.

1. Handla det som är på rabatt

Varje vecka har alla mataffärer att antal lockvaror som är på rabatt just den veckan. Genom att anpassa din veckomeny efter vad som är på rabatt den veckan kan du spara mycket pengar.

Varje mataffär brukar också ha en sektion med varor som snart går ut och där brukar det också gå att hitta många rabatterade fynd. Varje gång jag handlar brukar jag ta en sväng förbi där för att se om jag hittar något.

2. Gör storkok

Mitt andra tips är att göra storkok för veckan. Genom att köpa större matförpackningar kommer du att spara pengar eftersom kilopriset blir billigare. Om du dessutom gör matlådor är en annan fördel att du kommer spara mycket tid.

Nackdelen med att göra storkok och många matlådor är att du kan få äta samma mat flera dagar eller måltider i sträck. Mitt tips då är att frysa in några av matlådorna för att exempelvis äta dem nästa vecka. Då kan du skapa mer variation i det du äter även om du tillagar storkok och gör matlådor.

3. Handla på Matsmart

Matsmart är en av mina favoritsidor på nätet för att köpa matvaror billigt. Där kan du hitta mängder av skafferi- och hygienvaror som är mycket rabatterade.

Matsmart ger dig ett bra pris på många matvaror eftersom de köper in det billigare från andra företag billigt, och mycket mat är sådant som snart går ut som annars skulle slängas.

Genom att handla på Matsmart sparar du därför inte bara pengar, utan det är också väldigt bra för miljön.

Varorna som går att hitta på Matsmart varierar däremot så det kommer inte alltid finnas bra deals som passar för dig, men överlag tycker jag att det finnas många fynd som man kan hitta.

Hitta grymma erbjudanden hos Matsmart!

4. Testa flera olika matkassar

Ett annat tips som du kan använda dig av för att spara pengar är genom att testa olika matkassar. Detta beror på att alla matkassar ofta har bra deals för dig som är ny kund. Och genom att ta vara på dessa deals kan du spara mycket pengar, och sedan kan säga upp din prenumeration.

Matkassar såsom HelloFresh, Linas matkasse och Middagsfri är tre matkassar som har bra erbjudanden på den fösta beställningen. HelloFresh har exempelvis ett erbjudande där du får 965 kronor rabatt på dina första beställningar.

Dessa är matkassar som du kan testa en eller två gånger för att få tillgång till bra priserbjudanden. Det kan också vara ett bra sätt för att få inspiration till din matlagning om du ofta lagar samma typ av mat.

Läs mer: Vilken matkasse är bäst för studenter?

5. Ta vara på matresterna

Mat som slängs är dyr mat så försök alltid att ta vara på matresterna. Du kan antingen tillaga mer och göra matlådor som du senare kan frysa in om du inte vill äta dem direkt.

Många varor går också att frysa och om man vill spara pengar är det bättre att göra det istället för att slänga det.

6. Handla när du är mätt

Om man är hungrig när man handlar är det lätt att köpa flera saker som man ursprungligen inte hade tänkt köpa, såsom chips eller godis. Det bästa är därför att handla när du är mätt eftersom det kommer göra det lättare för dig att undvika dyra impulsköp.

7. Planera dina inköp

Varje vecka har alla affärer olika erbjudanden och lockvaror som är rabatterade som du kan ta vara på. Genom att planera dina matinköp utefter det kan du spara in mycket pengar.

Kolla vad som är på rabatt varje vecka och leta upp några bra recept där du kan använda de råvarorna. Om något är väldigt billigt med lång hållbarhet kan du också köpa in det och spara det i skafferiet.

8. Rensa kylskåpet

Man brukar säga att man som slängs är dyr mat så se alltid till att använda maten som du tidigare köpt in. Låt inget bli gammalt utan ta vara på råvarorna som du har köpt in och ha koll på utgångsdatumen.

Om du ser att något håller på att gå ut kan du även frysa in det så att det håller längre.

9. Handla billigare råvaror

En del råvaror är billigare än andra och genom att köpa billigare råvaror kan du spara mycket pengar. Exempelvis är kött mycket dyrare jämfört med många vegetariska alternativ såsom böner och linser.

10. Gör matlådor

Du är väldigt dyrt att äta mat ute och därför är ett tips att alltid försöka laga egna matlådor. En lunch ute kan enkelt kosta upp till 100 kronor och genom att göra matlådor kan du få en lunch för 40 kronor eller mindre.

Om du inte vill äta samma mat flera dagar i sträck kan du frysa in dina matlådor och äta de exempelvis nästa vecka.

11. Baka eget bröd

Bröd är väldigt dyrt om du äter mycket bröd rekommenderar jag dig att börja baka eget bröd. Det finns mycket pengar att spara genom att göra det.

Du kan laga mycket bröd vid ett tillfälle och sedan frysa in det och ta upp bröd när du vill ha det.

12. Ta med egen påse till affären

Under den senaste tiden har de höjt priserna mycket på plastpåsar i affärerna och just nu kostar en platspåse 7 kronor. Om man vill spara pengar är det då bäst att ta med en egen påse.

Om du handlar tre gånger i veckan och tar med egen påse varje gång du handlar kan du spara en hel tusenlapp varje år, jämfört med om du hade köpt en varje gång.

13. Handla utefter säsong

Ett annat tips för att spara pengar är att handla matvaror utefter säsong. Beroende på årstiden kommer vissa matvaror att vara billigare.

Fördelen med att handla utefter säsong är även att varorna inte bara kommer vara billigare, utan de kommer också ha en högre kvalité.

Vill du ha fler budgettips? Kolla in våra budgettips för dig som är student.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.