ta ut csn

Investera CSN-lånet? Hiss eller diss?

Pluggtips.se, 11 mars 2022

Har du nyss börjat plugga på universitet eller funderar på om det är värt att ta ut CSN-lånet eller inte? Om detta är fallet, så är detta ett inlägg för dig.

CSN-lånet är ett studielån som ges ut till alla som studerar på universitetet och är ett lån med en ovanligt låg ränta. Lånet är tänkt att fungera som hjälp till de som studerar så att alla kan få en utbildning. Idén är bra, för alla skall ha möjlighet till att utbilda sig.

Borde man investera CSN-lånet?

Alla har inte möjligheten att investera CSN-lånet. Många behöver använda lånet till att exempelvis betala hyran till deras lägenhet och det är även syftet med CSN-lånet. Lånet är tänkt till att kunna betala för olika kostnader för att göra det möjligt att studera för alla som bor i Sverige.

Om du däremot kan täcka dina utgifter utan att ta CSN-lån blir frågan om man borde investera CSN-lånet aktuell. Studielånet har en väldigt låg ränta och detta året är räntan 0% vilket gör det väldigt förmånligt.

Vanligtvis tycker att man aldrig ska ta lån för att investera det eftersom det innebär en rätt så stor risk, men CSN-lånet tycker jag är annorlunda. Och det är därför jag har investerat mitt CSN-lån eftersom jag anser att det kan förbättra min ekonomiska situation framöver.

Jag har investerat på börsen i lite över 6 år och börsen har historiskt avkastat omkring 8% per år i genomsitt. Detta är mycket mer än räntan för lånet och därför kan det vara fördelaktigt att investera lånet även om det innebär en risk.

När ska man ta ut CSN-lånet?

Man skall endast ta ut CSN om man på något sätt anser att det kan förbättra sin ekonomiska situation på något sätt i längden.

Detta kan exempelvis vara om du väljer att plugga i en annan stad och behöver använda lånet till att betala hyran på din studentlägenhet. Eller om du tror att du kan investera det och på så sätt förbättra din framtida ekonomi. Man skall däremot aldrig använda lånet till konsumtion.

För CSN-lånet är ett lån och det innebär att det skall betalas tillbaka någon gång. Så om du väljer att använda det till konsumtion kommer du att ha en skuld, och din ekonomiska situation kommer att vara värre jämfört med när du började.

pengar

Regel nummer 1 när det gäller CSN-lånet, använd det bara för att på något sätt förbättra din framtida ekonomiska situation.

Hur ska man investera CSN-lånet?

Eftersom CSN-lånet är ett lån anser jag att man ska tänka smart med pengar och inte ta för hög risk. Och med detta menar jag att man undviker att investerar pengar i högrisktillgångar såsom förhoppningsbolag eller kryptovalutor.

Om man ska investera CSN-lånet är det bäst att ha en bred riskspridning och sprida ut sina köp. Detta gör att indexfonder till ett av de bästa valen för att investera studielånet.

I genomsnitt kan en global indexfond avkasta mellan 7-8% per år och detta är en helt okej avkastning om man tänker på att räntan för CSN-lånet detta året är 0%. Däremot får man inte heller glömma att även indexfonder kan gå upp och ner i värde.

På kort sikt kan en investering gå ner, vilket bland annat vi kan just nu när kriget mellan Ryssland och Ukraina har brutit ut. Idag är svenska börsen ner nästan 20% sen i början av året.

När börsen svänger är det viktigt att man inte heller säljer, utan att man tänker långsiktigt i sina investeringar. För på kort sikt kan börsen röra sig rätt så mycket, men historiskt går börsen upp på längre sikt.

Detta är också anledningen till varför man aldrig ska investera pengar på börsen som man kommer behöva inom en snar framtid. Pengar som ska användas inom ett år bör aldrig placeras på börsen utan ska istället ligga på ett sparkonto.

Hur ska man tänka när börsen backar?

Om man inte har tidigare erfarenhet av investeringar kan man lätt bli skrämd när börsen backar och man har investerat CSN-lånet. Men något som man behöver vara medveten om är att det är naturligt att börsen backar, och om du har investerat dina pengar rätt kan du sitta lugn i båten.

Det är inte ovanligt att börsen kan backa 30% under ett år eller mer och därför är det fullt naturligt att börsen går ner.

Men när börsen backar är det viktigt att tänka långsiktigt för på längre sikt har du tiden på din sida och historiskt går börsen alltid upp över tid.

börsen backar

Att börsen går ner och att se sina pengar minska flera tusen i värde är också en naturlig del i investeringar. I början är detta något som kan kännas jobbigt men det är viktigt att man har is i magen.

Är det värt risken?

Att investera CSN-lånet innebär alltid en risk och kanske extra mycket när det är ett lån. Det innebär att pengarna någon gång kommer att betalas tillbaka.

Om man ska investera CSN-lånet behöver man klara av att se sina pengar minska otroligt mycket i värde. Man måste ha is i magen och kan inte låta sig påverkas mentalt av nedgångarna. Du måste även själv bestämma om det är värt risken eller inte.

Det kan vanligtvis vara väldigt bra att börja med mindre summor när man börjar investera på börsen och kanske använda sig av lite “lekpengar”. Det ger dig möjligheten att lära dig hur du exempelvis ska agera om börsen backar.

Tro inte heller att du kan slå index över tid, för det är i princip omöjligt år efter år. Du måste tänka på att du då tävlar med tusentals människor som arbetar 8h om dagen med just detta. Det är mycket bättre att investera i indexfonder, både pengamässigt och för din tid.

Någon gång skall lånet betalas tillbaka

Kom även ihåg att CSN-lånet är ett lån och det innebär också att det någon gång skall betalas tillbaka. Sex månader efter att du slutat studera är det dags att börja betala ditt studielån till CSN, och det gäller även om du skulle vara arbetslös, får föräldrapenning eller flyttar utomlands. Se det kan vara bra att ha en plan.

Till sist, glöm inte bort huvudregeln. Du bör endast ta CSN-lånet om det kan på något sätt kan förbättra din ekonomiska situation i längden.

Observera! Innehållet på denna sidan skall ej betraktas som finansiell rådgivning. Inget ansvar tas för dina investeringar eller för innehållet hos länkade tredjepartswebbsidor.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.