hemföräkring

Bästa hemförsäkringen för studenter (Bäst i Test)

Pluggtips.se, 27 maj 2022

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

När man flyttar hemifrån kommer man behöva ha en hemförsäkring som täcker in saker såsom vattenläckor, inbrott, rättskydd med mera.

För studenter finns det ofta rabatterade hemförsäkringar som är anpassade för deras situation. I denna artikeln kommer vi gå igenom de bästa hemförsäkringarna för studenter och vad du behöver tänka på när du väljer din hemförsäkring.

Vad behöver man tänka på när man väljer hemförsäkringen?

När man väljer hemförsäkring finns det flera saker som man behöver ha koll på. Man behöver exempelvis ha koll på hur stor försäkringssumman är, vad som ingår i försäkringen och hur mycket man måste betala i årsavgift.

Försäkringssumma eller försäkringsbeloppet är den högsta ersättningen som du kan få för alla dina saker om en skada skulle ske. Man bör därmed tänka igenom hur mycket alla ens saker är värda och sedan välja ett försäkringsbelopp som täcker detta.

Vad som ingår i försäkringen kan variera mellan olika försäkringsbolag och det är därför viktigt att jämföra olika försäkringar innan man väljer den som passar bäst för en själv.

Priset är en annan viktigt faktor när man väljer hemförsäkring och självklart vill man ha en försäkring som är så prisvärd som möjligt, samtidigt som den har bra förmåner.

För studenter finns det även flera olika rabatter som man kan ta del av när man väljer hemförsäkring, detta är också något som du behöver ha koll på om du pluggar på universitetet.

Vilken är den bästa hemförsäkringen för studenter?

När du är student så finns det flera bra hemförsäkringar att välja mellan och det är viktigt att jämföra olika försäkringar innan man bestämmer sig för en.

Nedan kommer vi gå igenom några av de försäkringsbolagen som du har att välja mellan. Bland dessa är Hedvigs och IF:s hemförsäkring favoriterna.

1. Hedvig

hedvig hemförsäkring

Hedvig är en av de nyare aktörerna på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder ett digitaliserat och anpassningsbart hemförsäkringspaket för alla som bor i Sverige.

En stor fördel med Hedvig är att det är en väldigt billig hemförsäkring för studenter och den kostar endast 49 kr per månad för dig som är student.

Hedvig har också väldigt många nöjda kunder och har hela 4,8 i betyg på TrustPilot, vilket är riktigt bra.

Deras hemförsäkring täcker även allt som du behöver såsom stöld, rättsskydd, resetrubbel, inbrottsskydd och vattenskada.

I deras hemförsäkring ingår även drulleförsäkring på upp till 50 000 kr, vilket gäller när du har sönder saker som du äger genom en plötslig och oförutsedd händelse, såsom om du skulle spillt kaffe på datorn.

Läs mer om Hedvigs hemförsäkring.

2. IF

IF hemförsäkring

IF är ett annat svenskt försäkringsbolag som är populärt bland många. De erbjuder flera olika typer av försäkringar och har även en mycket bra hemförsäkring för studenter.

Deras hemförsäkring kostar från 79 kr per månad och täcker allt du behöver, såsom skada på dina egna saker, vatten- och brandskada.

Deras hemförsäkring täcker även dina saker vid stöld, brand och skadegörelse upp till 1,5 miljoner vilket är väldigt mycket.

Unionen och IF har också ett samarbete och det innebär att om du är medlem i Unionen kan du få en ännu billigare hemförsäkring via IF. Då kostar deras hemförsäkring endast 70 kr i månaden, och som bonus får du varje år 100 kr insatt på ditt självriskkonto efter varje skadefritt år.

Om du funderar på att skaffa IF:s hemförsäkring kan jag därmed rekommendera dig att göra det via Unionens studenterbjudande.

Läs mer om Unionens studenterbjudande.

3. ICA Försäkring

ICA hemförsäkring

ICA är en av Sveriges största försäkringsbolag och erbjuder därför flera olika typer av försäkringar.

ICA Försäkring har också en rabatterad hemförsäkring för studenter som kostar endast 89 kr per månad för dig som bor ensam.

Deras hemförsäkring är mycket omfattande och täcker allt från skada på dina egna saker till vatten- och brandskada.

Läs mer om ICAs Hemförsäkring.

4. Trygghansa

Trygg hansa hemförsäkring

Trygghansa är en annan populär aktör som funnits med länge på marknaden. De erbjuder flera olika typer av försäkringar och har även en mycket bra hemförsäkring för studenter.

Deras hemförsäkring kostar från 50 kr per månad och täcker egendomsskydd upp till 200 000 kronor, reseskydd, överfallsskydd, krisförsäkring, ansvarsförsäkring och rättsskydd.

Läs mer om Trygghansas hemförsäkring.

5. Folksam

Folksam hemförsäkring

Folksam är ett annat stort försäkringsbolag i Sverige och erbjuder ett flertal olika typer av försäkringar för både privatpersoner och företag.

Folksams hemförsäkring kostar från 78 kronor i månaden. I försäkringen ingår skadegörelse, brand, inbrott och ansvar.

Folksam är kända för sina generösa ersättningar och det är därför en mycket bra hemförsäkring för studenter.

Läs mer om Folksams hemförsäkring.

Vilka faktorer påverkar priset på en hemförsäkring?

Det finns flera faktorer som påverkar priset på en hemförsäkring. Några saker som påverkar priset på din hemförsäkring är:

 1. Vilken typ av hemförsäkring du väljer.
 2. Hur mycket du vill ha i försäkringssumma.
 3. Om du bor ensam eller tillsammans med andra.
 4. Om du bor i en lägenhet eller villa.
 5. Var i landet du bor.

Det finns alltså flera faktorer som påverkar priset på en hemförsäkring. Om du vill ha en mer exakt kostnadsförslag är det bra att du tar kontakt med flera olika försäkringsbolag och jämför deras hemförsäkringar.

Överlag så brukar däremot Hedvig och IF ha de bästa erbjudandena för studenter. Jag testade både de alternativen under min studietid och oavsett vilken av du väljer som kommer du att ha en mycket bra försäkring.

glad student

Vad ska ingå i en hemförsäkring som student?

När du väljer en hemförsäkring är det viktigt att tänka på vad som ska ingå i försäkringen.

En hemförsäkring för studenter bör innehålla:

 1. Egendomsskydd – detta inkluderar till exempel skada på dina egna saker, inbrott och brand.
 2. Reseskydd – detta är viktigt om du planerar att resa under din studietid. Då är det bra att ha en försäkring som täcker dina saker när du reser.
 3. Överfallsskydd – detta är viktigt om du bor i en större stad där det finns en högre risk för överfall.
 4. Ansvarsförsäkring – detta är viktigt om du till exempel skulle skada någon annan eller deras egendom.
 5. Rättsskydd – detta är en försäkring som täcker kostnaderna om du blir tvungen att gå till domstol.
 6. Drulleförsäkring – Detta är en försäkring som täcker kostnaderna om du råkar ut för olycka och du exempelvis skulle tappa din telefon eller din dator.
 7. Bostadsrättstillägg – Detta är en försäkring som täcker kostnaderna om du bor i en lägenhet och något skulle hända med fastigheten.

Det finns alltså ett flertal olika saker som kan vara bra att ha i sin hemförsäkring som student.

Det är dock inte alltid nödvändigt att ha alla dessa saker i sin hemförsäkring och det är därför viktigt att du tittar igenom försäkringen noggrant och väljer en som passar just dina behov.

Varför är det bra att ha en hemförsäkring som student?

En hemförsäkring ger dig trygghet så att du vet att du är skyddad om något händer med dig eller dina saker.

Det är alltid bra att ha en hemförsäkring, oavsett om du är student eller inte. Att ha en hemförsäkring brukar dessutom vara ett krav hos de flesta bostadsvärdarna.

Därför är det alltid viktigt att ha en hemförsäkring. Det är dock inte alltid nödvändigt att ha den bästa och dyraste hemförsäkringen på marknaden, utan det är viktigare att du väljer en som passar just dina behov.

Om du har fler dyra saker kommer du behöva ha en hemförsäkring som täcker detta. Exempelvis om du har en dyr TV eller dator.

Det är också bra att ha en hemförsäkring som student om du planerar att resa mycket under din studietid. Många försäkringar har reseskydd som innebär att du ersätter dig för de nödvändiga och skäliga kostnaderna vid exempelvis evakuering vid krig, epidemi eller en naturkatastrof när du är ute och reser.

Vad är kraven för att kunna teckna en studentförsäkring?

För att kunna teckna en hemförsäkring där du drar nytta av studentrabatten behöver du vara inskriven på en CSN-berättigad utbildning på universitet.

Det är också vanligt att du behöver vara under en specifikt ålder för att kunna teckna en hemförsäkring som student. Exempelvis behöver du vara under 39 år för att kunna teckna en hemförsäkring som student hos Folksam.

Det är alltså viktigt att du tittar igenom försäkringen så att du kan dra nytta av studentrabatten innan du väljer din hemförsäkring som student.

När ska man teckna sin hemförsäkring?

En rekommendation är att du tecknar din hemförsäkring innan du flyttar in i din bostad. Detta gör det enklare för dig att hitta den rätta hemförsäkringen som passar just ditt boende och dina behov.

Många hyresvärdar kräver även att du har en hemförsäkring när du flyttar in. Detta är för att du ska vara skyddad om något händer med bostaden eller fastigheten.

Vanligtvis kan man däremot välja att hemförsäkringen ska börja gälla den dagen som du flyttar in. På så sätt behöver du inte betala för en hemförsäkring som du inte använder.

Sammanfattning

Det är alltid bra att ha en hemförsäkring, oavsett om du är student eller inte. En hemförsäkring ger dig trygghet så att du vet att du skyddad om något händer med dina saker eller dig själv.

Bland de hemförsäkringarna som vi har gått igenom är de bästa alternativen för dig som är student antingen Hedvig eller IF. De har bra erbjudande för studenter och är dessutom båda trygga och pålitliga försäkringsbolag.

Det finns även flera olika faktorer som spelar in när man väljer hemförsäkring såsom vilken typ av boende du har, hur mycket du reser och vilka saker du vill ha försäkrade.

Det är alltså viktigt att du tittar igenom försäkringen noggrant så att du väljer en som passar just dina behov, men vanligtvis brukar Hedvig och IF genom Unionen vara de två bästa alternativen för dem som är studenter och studerar på universitetet.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.