studenten

20 saker som du kan göra efter studenten

Pluggtips.se, 18 mars 2022

När man just ha tagit studenten kan det vara svårt att veta exakt vad man vill göra i resten av sitt liv. Många väljer att börja arbeta, resa eller plugga direkt efter studenten men det finns också fler andra saker som man kan göra.

I denna artikeln tänkte vi gå igenom 20 olika saker som du kan göra efter att du tagit studenten.

1. Resa utomlands

Resa är otroligt kul och det är något som alla borde göra efter studenten. För sen när man blir äldre kommer ofta jobbet och andra saker i vägen.

Upptäck många nya platser och se det som ett äventyr. Du kan resa tillsammans med bästa vänner eller åka själv. Fundera lite på vart du vill resa och lägg upp en plan.

2. Lär känna nya vänner

Tidigare har du gått i samma klass med andra länge och du har bott i samma stad vilket har lett till att du har mött samma personer i princip hela ditt liv.

Men nu efter studenten har du möjligheten att lära känna många nya vänner!

3. Plugga något du brinner för

En del börjar plugga direkt efter studenten och då ska du självklart plugga något som du brinner för. Om du inte vet vad du brinner för kan du även välja att plugga något som du tror hade kunnat vara roligt.

Sen om utbildningen inte skulle passa för dig kan du sedan byta till en annan eller hoppa av.

4. Flytta hemifrån

Att flytta hemifrån är otroligt lärorikt och det är bra att lära sig vara självständig. När du flyttar hemifrån kommer du lära dig väldigt mycket och du kan börja utveckla “din egna identitet”.

5. Skaffa dig ett jobb

Många skaffar ett arbete efter studenten och det är aldrig fel att få in lite mer pengar. Om du vill resa är detta även något som du kommer behöva göra för att ha råd med det.

6. Testa mycket och utforska!

Det kan vara väldigt svårt att veta vad man vill göra efter studenten men det finns en lösning för det. Testa mycket nytt och utforska!

Detta kan innebära att man testar olika typer av arbeten, försöka bygga en youtubekanal, en hemsida, nya sporter och mycket annat.

Bara testa nya saker med enda syftet att få mer kunskap om vad du tycker är roligt.

7. Lär dig om investeringar

När du tagit studenten är det en bra möjlighet att börja lära sig mer om investeringar. Kanske har du fått lite pengar från studenten som du kan börja med. Lär dig mer om aktier och fonder, och börja spara och investera smått. Det kommer ge dig goda möjligheter framöver.

8. Dejta!

Börja testa på det riktiga dejtinglivet och dejta mycket. Ha roligt och försök samtidigt hitta det som du letar efter i en person. Bli kär på nytt och lev här och nu,.

9. Bo tillsammans med en vän

Att bo tillsammans med sin bästa vän kan vara otroligt roligt och det är en möjlighet som man har när man är ung.

Förutom att det är väldigt roligt så finns även fördelen att man kan spara mycket pengar genom att dela på hyran.

10. Lära dig något nytt

Att försöka lära sig något nytt såsom ett språk eller programmering kan vara ett kul sommarprojekt om man inte ska sommarjobba. Det finns dessutom många fördelar med att lära sig nya saker.

Varför borde du lära dig programmering?

11. Försök bygga en passiv inkomstkälla

Ett kul projekt som man kan göra direkt efter studenten om man inte har något sommarjobb är att försöka bygga en passiv inkomstkälla, såsom en blogg, hemsida eller en youtubekanal.

Du kommer lära dig otroligt mycket, och om du gör det bra kan du också börja tjäna lite pengar på det.

12. Säsonga i alperna

Säsonga är något som många gör efter studenten och jag hade själv många vänner som valde att gjorde det. Att säsonga i alperna kan vara otroligt kul om du gillar skidåkning och att festa.

För att säsonga kommer det även kräva en del sparande, så skaffa dig ett jobb och börja bygg upp en resekassa.

13. Bry dig mindre om vad andra tycker

När man är ung så brukar man bry sig mycket om vad andra tycker, men nu efter studenten har du möjligheten att hitta din egna väg och inte bry dig så mycket om vad andra säger.

14. Läs upp din betyg

Om du vet att dina betyg kanske inte kommer räcka in till din drömutbildning kan du efter studenten läsa upp betygen på komvux.

Du har också möjligheten att börja plugga inför högskoleprovet för att kunna komma in på utbildningen som du vill läsa.

Hur kan man läsa upp sina gymnasiebetyg?

15. Jobba i ett annat land

Att jobba i ett annat land kan vara väldigt lärorikt och utmanande. Du kommer lära dig otroligt mycket av det, och det är även en möjlighet att lära sig ett nytt språk och att träna på sin engelska väldigt mycket.

16. Planera vem du vill bli

När man är ung och nyss har tagit studenten kan det vara svårt att veta vem man vill bli eller vad man vill göra. Det bästa sättet för att kunna svara på de frågorna är att börja fundera och lägga upp en plan.

Fundera på vad du hade kunnat tänka dig göra om 10 år och vem du vill bli ihågkommen som. Skriv ner dina drömmar och vad du vill göra i ditt liv.

17. Tågluffa

Att tågluffa handlar om att upptäcka många nya platser och det är som ett litet äventyr där man inte behöver ha någon fullständig plan. Tågluffa kan du göra tillsammans med dina vänner men du kan även göra det själv.

18. Var spontan och ha roligt

Tidigare under gymnasiet har du kanske varit tvungen att plugga väldigt mycket, men nu efter studenten har du en möjlighet att vara spontan och ha roligt.

Skriv ner en bucketlist på allt kul du vill göra och börja pricka av den.

19. Volontärarbeta

Att volontärarbeta kan vara väldigt lärorikt och roligt, och om det är något som du funderat på tidigare är den bästa tiden efter studenten. För senare är det troligtvis något som du inte kommer ha tiden för.

20. Ta det lugnt

Om du känner att den sista tiden under gymnasiet var stressande finns även möjligheten att ta det lite lugnt en sommar efter studenten. Fokusera istället på att vila upp dig, ha roligt och lägg upp en plan om vad du vill göra framöver.

Om du inte vet exakt vad du vill göra efter att du tagit studenten behöver du inte känna dig stressad. Många är osäkra på vad de ska göra efter att de tagit studentexamen.

Försök att ta tiden att fundera mycket vad du vill göra senare i livet och framförallt ha roligt. Efter studenten kan vara en väldigt rolig och givande tid.

Det finns många saker du kan göra efter examen, till exempel att testa på att starta eget, resa runt i världen eller börja studera, leva ett roligt studentliv eller något annat av det som vi tagit upp i denna artikeln.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.