läsa upp gymnasiebetyg

Hur kan man läsa upp sina gymnasiebetyg?

Pluggtips.se, 8 februari 2022

Om du vill läsa upp dina betyg så har du rätt till att göra en prövning. En prövning innebär att du läser in en hel kurs såsom Svenska 2 för att sedan tenta av hela kursen. Resultatet avgör sedan vilket betyg du får i kursen.

Hur fungerar en prövning på komvux?

Du kan genomföra en prövning på komvux hur många prövningar som helst. Prövningen ska dock göras för gymnasiekurser som ingår i elevens individuella studieplan. I större städer brukar det finnas flera tillfällen varje termin att göra en prövning i en kurs.

Avgiften för att genomföra en prövning är 500 kronor, men det finns en sänkt avgift för dem som nyss tagit sin gymnasieexamen åren 2020 eller 2021. Avgiften för den som nyss tagit sitt examensbevis är 150 kronor. Dock gäller denna kostnaden endast en gång per kurs.

Om du läser på komvux eller folkhögskola så har du inte rätt vanligt CSN-bidrag, vilket du behöver vara medveten om. Om du däremot är under 20 år och läser på komvux så kan du studiehjälp, vilket motsvarar 1250 kronor i månaden.

När du genomför en prövning kommer du inte läsa en vanlig kurs, utan du läser själv in kursen på egen hand. Detta kräver mycket eget ansvar och du behöver själv införskaffa böckerna som du behöver.

Vanligtvis brukar prövningar bestå av två delar, där en del är skriftlig och en del är muntlig. Den skriftliga delen brukar genomföras först, och den muntliga delen brukar genomföras ungefär två veckor efter den skriftliga.

Hur lång tid tar det att läsa upp gymnasiebetyg?

På gymnasiet motsvarar en 100 poängskurs fem veckors heltidsstudier, där du läser 20 poäng per vecka. Om du läser upp en kurs på heltid kan du därmed tenta av en gymnasiekurs på 5 veckor. Vanligtvis behöver man anmäla sig till ett prövningstillfälle omkring 4-6 veckor innan prövningen ska genomföras.

När du har genomfört en prövning och senare ska söka in på en högskoleutbildning kommer du söka i ytterligare än urvalsgrupp, kompletteringsgruppen. Detta innebär att du kommer konkurrera både i direktgruppen och i kompletteringsgruppen när du ansöker.

Om du vill läsa på mer om prövningar så hittar du mer information på Skolverket.

Är det värt att läsa upp sin gymnasiebetyg?

En fråga som man bör ställa sig själv om man funderar på att läsa upp sin gymnasiebetyg är om det faktiskt är värt det.

Det kan finnas flera fördelar med att läsa upp sina gymnasiebetyg även om du redan har en gymnasieexamen. När du läst upp dina betyg kommer du kunna söka in på universitet med ytterligare en urvalsgrupp (kompletteringsgruppen) vilket kan öka dina möjligheter att komma in på din drömutbildning.

Om du ännu inte har en gymnasieexamen är det också värt att läsa upp sina gymnasiebetyg så att man kan ta sin examen. Det kommer ge dig möjligheten att söka in på universitet vid ett senare tillfälle om det är något som du tror att du kommer vilja någon gång.

Högskoleprovet är en annan möjlighet

En annan möjlighet för att komma in på den högskoleutbildningen som du vill läsa är att göra högskoleprovet. Detta kräver dock att du tidigare har godkänt i de ämnena som du behöver för att kunna söka din valda utbildning.

Högskoleprovet är uppbyggd av en språkdel och matematikdel, som ska mäta förmågan att klara högskole- och universitetsstudier. Du kan skriva provet hur många gånger som helst, och det är endast ditt bästa resultat som räknas.

Högskoleprovet anordnas två gånger om året, en gång på hösten och en gång på våren, och går att göra på cirka 120 order över hela Sverige.

För många är högskoleprovet en väg in på sin drömutbildning, eftersom det kan ta lång tid om man annars skulle behöva läsa upp många betyg på komvux. Genom att göra högskoleprovet kommer du söka in till universitetet med ytterligare än urvalsgrupp vilket kan öka dina chanser att komma in.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.