lära sig programmering

Därför borde du lära dig programmering

Pluggtips.se, 5 april 2021

Grundläggande programmering är enligt mig något som kanske alla borde kunna idag. Vi lever i en digital värld och varje dag använder vi digitala verktyg som datorer och mobiltelefoner. Det kan därför vara bra att kunna programmering så att man har en lite bättre uppfattning hur dessa saker fungerar.

I denna artikeln kommer jag gå igenom varför jag tycker att alla borde läsa sig programmering. Fördelarna med att lära sig programmering är många, och man behöver verkligen inte ens vara en expert på det.

Varför borde man lära sig programmering?

Det finns många fördelar med att lära sig programmering. Allt idag är i princip byggt med kod och att kunna programmering kan därför ge dig en bättre förståelse. Programmering kan dessutom förbättra din förmåga att lösa problem och göra dig mer kreativ.

Programmering handlar mycket om att lösa problem, och det innebär också att du kommer bli bättre på problemlösning när du lär dig programmering. Programmering gör dig även bättre på att bryta ner ett problem i mindre delar genom exempelvis att dela upp arbetet i olika funktioner. Det tankesättet är något som man har nytta av i alla delar av livet.

Programmering är även något väldigt kreativt och det beror främst på två faktorer. För det första så är det möjligt att lösa ett problemen på otroligt många olika sätt. Det finns aldrig bara en korrekt lösning, utan alltid flera. För det andra så finns det också andra typer av kreativa element inom programmering.

programmera

När man arbetar inom områden såsom webbutveckling eller spelutveckling behöver man också tänka på designen och det innebär också att du behöver tänka kreativt.

Fördelen med programmering är dessutom att du kan skapa så otroligt många olika saker, och egentligen är det endast din egna kreativitet som kan stoppa dig.

Tar det lång tid att lära sig programmering?

Det beror på vilket mål man har med programmeringen. En del saker kommer gå snabbt och lära sig men det kan ta tid att få en djupare förståelse, och det finns alltid mer att lära sig.

Allt tar däremot tid att lära sig och samma sak gäller för programmering. Det finns även flera olika moment som man kan förbättra och man kan exempelvis skriva mer eller mindre tidskomplex kod.

Idag har jag programmerat i nästan 5 år och jag skulle säga att jag idag har en hyfsat bra koll på hur saker och ting fungerar, även om det fortfarande finns mycket som jag inte vet. I nuläget studerar jag en master inom datateknik.

Ett begrepp som ofta tas upp när man försöker lära sig något är 10000-regeln som är begrepp myntat av Malcolm Gladwell, som innebär att det tar 10000 timmar att bli expert på vad som helst.

När det gäller programmering skulle jag inte säga att det tar 10000 timmar att lära sig. För det finns många olika nivåer, och det behöver inte vara särskilt svårt. Men om man vill bli riktigt bra på det kan det ta lång tid.

programmering

Personligen skulle jag säga att webbutveckling är något som är lättare att lära sig jämfört med om man exempelvis skulle konstruera en algoritm för en självkörande radiobil. Detta är säkert också något som du förstår, men både områdena innehåller samtidigt programmering.

Detta är också något som jag gillar så mycket med programmering, det är ett otroligt brett område med olika svårighetsgrader. Du kan alltid fortsätta utmana dig själv och egentligen är det endast din egna fantasi som sätter begränsningarna till vad du kan bygga eller göra.

Vilket programmeringsspråk ska man börja med?

Det finns mängder olika programmeringsspråk som man kan lära sig, så vilket språk ska man egentligen börja med?

Ett programmeringsspråk som vanligtvis rekommenderas att börja med är Python, eftersom det går att göra så mycket med det. Men språket som du borde lära dig först beror på vilket mål som du har med din programmering.

Om du vill lära dig webbutveckling eller apputveckling kan det vara bäst att börja med programmeringsspråket Javascript. Med Javascript går det att utveckla både hemsidor och appar genom att exempelvis använda sig av ReactNative.

Medan om du vill utveckla spel med programmering är det bäst att börja lära sig ett programmeringsspråk såsom C# och spelmotorn Unity som kan användas för att utveckla spel. Flera stora spel har utvecklats i Unity såsom Heartstone, Among us, Rust och Cities: Skylines.

Beroende på vilket mål du har med din programmering finns det därmed olika språk som kan vara bäst att börja med. Om du däremot inte har något speciellt mål med din programmering kan vara bäst att börja med Python på grund av att det är ett väldigt brett språk.

Några tjänster för att lära sig programmering

Idag finns det många tjänster och resurser som man kan använda sig för att lära sig programmering. Här nedan listar jag några av dem.

Codeacademy - En användbar plattform för att lära sig programmering, som dessutom har det mesta! Testa Codeacademy!

Khan Academy - Gratis kurser i videoformat med olika övningar. Testa Khan Academy!

W3schools - En hemsida med det mesta som du kan behöva veta, speciellt mycket inom webbutveckling! Besök W3schools!

Stackoverflow - En sida där du kan ställa frågor till andra programmerare, om du har stött på ett problem i din programmering finns svaret oftast på stackoverflow.

Code with Google - Lär dig programmera med en kurs från Google.



Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.