studievanor

Bygg starka studievanor - Tips på hur du lyckas i skolan

Pluggtips.se, 3 september 2022

Att studera är viktigt för att lyckas i skolan och få bra betyg. Men det är inte lätt att hålla igång studierna om man inte har bra studievanor.

I denna artikeln kommer vi därför att ge dig flera bra tips på hur du kan bygga upp bra studievanor för att öka dina chanser till att lyckas i skolan och få bättre betyg.

1. Gå igenom innehållet innan föreläsning

En annan bra studievana bland framgångsrika studenter är att de går igenom innehållet innan föreläsningen.

Detta gör att du har en bättre kan identifiera vad i föreläsning som är viktigt och du kommer generellt sätt redan ha en lite förståelse av det föreläsaren går igenom.

Genom att gå igenom innehållet kan du också hitta saker som kanske verkar svårt, och då kan du antingen välja att fråga din lärare under föreläsningen, eller endast lyssna extra noggrant när det innehållet kommer på föreläsning.

Det behöver inte heller ta så lång tid att gå igenom innehållet inför en föreläsning och det räcker vanligtvis att lägga ner så lite som 5 minuter för att se en positiv effekt.

2. Repetera innehållet efter föreläsningen

En del studenter släpper bara det som de har gått igenom under dagens föreläsning och kommer först tillbaka till innehållet när det är dags att plugga inför tentan.

En bättre metod, och studievana är dock att repetera innehållet direkt efter föreläsningen, eller senare framåt kvällen när allt är fräscht i minnet. Det gör att du senare kommer att komma ihåg informationen mycket bättre.

Det enklaste sättet att repetera innehållet är genom att titta igenom dina anteckningar igen och fundera över om det var något som du inte förstod. Om det finns något du inte förstod kan du fråga en kompis eller din lärare.

Det är också bra att gå igenom några övningsuppgifter så att du får en chans att pröva dina kunskaper inom det du precis har lärt dig.

3. Sätt upp studietider

Ett annat bra tips för att skapa bra studievanor är att sätta studietider, vilket är specifika tider när du vanligtvis brukar studera.

Detta gör det enklare för dig att studera regelbundet och du kommer snabbt att vänja dig vid plugget.

Genom att du ser till att du studerar regelbundet garanterar du också att du ständigt repeterar innehållet vilket gör att du senare kommer ihåg det bättre inför tentan eller provet.

4. Gör dina egna anteckningar

Skriv aldrig bara av det som föreläsaren skriver på tavlan, utan försökt istället att alltid använda dina egna ord när du antecknar.

Detta gör att du behöver tänka mer aktivt, och du skriver bara inte av det som står som en robot. Det gör också att du kommer lära dig mer effektivt.

Det är också möjligt att dina egna anteckningar kan bli mer begripliga för dig eftersom de är skrivna på ett sätt som du förstår. Du kan exempelvis skriva tips och saker att tänka på inför tentan, eller göra egna sammanfattningar.

Många tycker också att det hjälper att använda olika färger på sina anteckningar för att skapa lite variation för att göra det roligare. Fördelen med att använda olika färger är också att kan göra det lättare för dig att senare hitta det som du letar efter i dina anteckningar.

5. Skapa en studieplats avskild från distraktioner

Något av de bästa som du kan göra när du ska studera är att lägga bort alla dina distraktioner såsom din mobiltelefon, sociala medier och andra saker som kan distrahera dig.

Genom att göra detta kommer du studera mycket effektivare utan några större avbrott under studerandet.

Faktum är att detta kanske är det enklaste studievanan för att förbättra sina studieresultat och att plugga mindre, men tyvärr är det få som faktiskt gör det.

Ett studieknep för att hjälpa dig på vägen kan därför vara att använda dig en app som kan blockera dina sociala medier eller andra appar på din mobiltelefon.

En av mina favoriter för att göra detta en mobilappen Forest och Chrome-pluginet StayFocusd som jag själv brukar använda mig av.

6. Ta pauser när du behöver det

En annan bra studievana är att alltid ta pauser när du behöver det.

Många studenter försöker ibland studera 4 timmar i sträck, men oftast kan man faktiskt få bättre resultat om man istället hade studerat tre timmar med en timme paus emellan där man rör på sig och låter sin hjärna vila litegrann.

Man kan självklart sitta så länge man vill så länge man känner att man fortfarande får saker gjort och det går framåt.

Men om du känner att du sitter fast, så kan det vara bra att ta en paus och komma tillbaka till problemet senare.

7. Gå upp och rör på dig

Det finns massor av forskning som visar att träning och rörelse kan förbättra dina betyg och din prestation i skolan.

Detta är något som jag personligen har märkt av under studietiden, och jag försöker inte bara träna för att ha en god hälsa, utan också för att min hjärna ska prestera bättre.

Så om du vill förbättra dina studieresultat, så kan vardaglig träning och rörelse vara en studievana som jag verkligen rekommenderar att du börjar med.

Det behöver inte heller vara något jättetungt träningspass, utan gör någon aktivitet som du tycker är kul.

Detta kan vara en promenad samtidigt som du lyssnar på en podcast, klättring, golf, löpning eller någon annan form av träning.

8. Fira dina framgångar

Något annat som jag tycker är viktigt för att ständigt kunna behålla studiemotivation är att belöna sig själv och fira sina framgångar.

Detta är kanske en studievana som de flesta studenter inte har, men jag tror att det är viktigt för att man ska känna studiemotivationen.

Det finns också massor olika sätt som du kan fira dina framgångar. När du har fått ett bra betyg, eller kanske bara lämnat in en uppgift så kan du köpa något gått eller göra en rolig aktivitet.

Du kan exempelvis köpa lite godis, en kaffe eller jordgubbar. Eller så kan du göra något som du tycker är kul såsom att spela lite datorspel, träffa en kompis eller gå på bio.

Det är bara att tänka lite kreativt, och det finns verkligen inga rätt eller fel.

Detta var flera bra studievanor som du kan börja implementera för att förbättra dina studieresultat, och jag hoppas att du hittar något som passar dig!Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.