Datavetare

Vad är skillnaden mellan datateknik och datavetenskap?

Pluggtips.se, 2 mars 2022

Även om det finns många likheter mellan utbildningarna datateknik och datavetenskap, såsom att de läser många gemensamma kurser inom programmering, så finns det också några skillnader.

Några skillnader mellan datateknik och datavetenskap är att datateknik kan klassas som bredare och är en ingenjörslinje. Du som pluggar datateknik kommer att läsa kurser inom exempelvis fysik och elektroteknik, vilket man inte läser på datavetenskap.

Skillnader mellan datateknik och datavetenskap

Överlag finns det egentligen rätt så få skillnader mellan datateknik och datavetenskap och ur ett programmering- och dataperspektiv är de både programmen väldigt lika. Detta kan man tydligt se om man tar en nämnare titt på programmens kursplaner.

Båda programmen läser flera gemensamma kurser, och det gör programmen bland annat på Chalmers och Göteborgs universitet. Båda programmen läser exempelvis kurser inom operativ system, datakommunikation, datasäkerhet och maskininlärning.

Om man däremot ska ge några skillnader mellan programmen så kan man sammanfatta det som:

  • Datateknik kan ses som bredare och är en ingenjörslinje.
  • Datateknik innefattar flera obligatoriska kurser inom exempelvis fysik och elektroteknik.
  • Datavetenskap är endast fokuserad på data, programmering och matematik.

Utöver dessa två punkter finns det som sagt väldigt få skillnader mellan programmen, och om du studerar datavetenskap på exempelvis Göteborgs universitet kan du sedan läsa samma master som någon som läst datateknik.

De som läser datateknik och datavetenskap läser också många gemensamma kurser under utbildningarna och kan ha föreläsningar och laborationer tillsammans.

Vilken utbildning är bäst för dig?

Om ditt mål är att bli ingenjör så behöver du välja att läsa datateknik, men detta spelar mindre roll för dig och du endast vill arbeta som utvecklare eller programmerare senare fungerar båda valen.

Båda datavetenskap och datateknik är bra utbildningar och oavsett vad du väljer, så kommer du få ett bra arbete efter din utbildning.

De flesta utbildningar inom datavetenskap är tre år, medan civilingenjörsutbildningar inom datateknik är 5 år. Om du vet med dig att du vill plugga 5 år från början kan en civilingenjörsutbildning vara ett bättre val.

Om du däremot väljer mellan datavetenskap och en högskoleutbildning inom datateknik finns det färre skillnader, och bägge två är bra val.

Ett skäl som jag kan se för att välja datateknik är om man vill arbeta mer inom design av datorsystem och datorer, eftersom en datatekniker läser kurser såsom elektriska kretsar.

För att hitta rätt utbildning för dig tycker jag att det är mer viktigt att kolla vilket universitet du vill läsa på först och välja datavetenskap eller datateknik utför det. Exempelvis finns inte datavetenskap som alternativ på en del universitet såsom Chalmers, och då blir datateknik alltid det självklara valet.

Jag valde själv att läsa datateknik eftersom jag hade bestämt mig sedan tidigare att jag ville plugga på Chalmers.

Sammanfattning

Det finns väldigt få skillnader mellan datateknik och datavetenskap och de två utbildningarna läser många gemensamma kurser. Om du vill arbeta som programmerare eller utvecklare efter dina studier fungerar båda utbildningar bra.

De enda märkbara skillnaderna mellan utbildningar är att datateknik är en ingenjörsutbildning och innefattar därför andra ämnen såsom fysik och elektroteknik.

När du väljer mellan datavetenskap och datateknik är det oftast bäst att kolla vilket universitet du vill läsa och välja utbildning efter det. Om du däremot vet med dig att du vill läsa 5 år sedan tidigare eller vill bli ingenjör kan det vara ett skäl att välja datateknik.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.