student

7 anledningar till att gå med i facket som student

Pluggtips.se, 21 juni 2022

Som student kanske du undrar om det är rätt för dig att gå med i en fackförening eller inte. Faktum är att det finns flera anledningar med att gå med i facket. Du får exempelvis rabatt på flera saker, och du får möjligheten att söka flera stipendier.

I denna artikeln ger vi dig sju anledningar till varför det kan vara fördelaktigt för dig att gå med i en fackförening som student.

1. Du kan få rabatter på flera saker

När du är medlem i facket får du vanligtvis rabatter på flera saker såsom olika tidningar och din hemförsäkring.

Unionen har exempelvis ett samarbete med If där studenter kan få en hemförsäkring till ett lägre pris. Många fackföreningar ger också rabatter på exempelvis, hyrbilar och resor.

2. Du har möjlighet att ansöka om flera stipendier

Kåren erbjuder också sina medlemmar möjlighet att söka stipendier. Unionen organiserar till exempel varje år ett stipendium på 10 000 kronor som delas ut till en student som har gjort en extra insats under sina studier.

Många andra fackföreningar har också flera stipendiefonder som du kan ansöka till om du är medlem. Några andra exempel på fackföreningar som ger stipendier är Vision, Saco och Sveriges Ingenjörer.

3. Du kan få hjälp med dina studier

Facket kan också hjälpa dig med dina studier på flera sätt. Vissa fackföreningar erbjuder till exempel studiebesök och evenemang där du kan träffa alumner.

Som student kan du även får vanligtvis råd från facket om hur man till exempel skriver ett CV eller hur man söker jobb. Om du ska sommarjobba under dina studier är detta något som du kan ha nytta av.

4. Rådgivning om lön och anställningsvillkor

Facket kan också ge dig råd om löner och anställningsvillkor. Till exempel om du är osäker på din lön eller dina arbetstider, du kan kontakta facket för att få råd.

Fördelen när du är student är också att du har samma rättigheter som andra medlemmar, trots att det är mycket billigare för dig. Om du arbetar vid sidan av studierna kan därför detta vara något som du kan ha nytta av.

Många fackföreningar ger dessutom inkomstförsäkring, vilket är extra pengar om du skulle bli arbetslös. En inkomstförsäkring är något som alltid kan vara bra att ha om du arbetar.

5. Du får möjligheten att gå event

Som medlem i facket har du också möjlighet att delta i flera event. Unionen ordnar till exempel ett årligt karriärevenemang där du kan träffa representanter från olika företag och lära dig mer om dina framtida karriärmöjligheter.

De har också flera kurser som du kan läsa för att förbättra dina arbetsmöjligheter.

6. Du kan få hjälp att skapa ett grymt CV

Facket kan också hjälpa dig att skapa ett bra CV och ett bra personligt brev. Unionen Student erbjuder till exempel ett seminarium om hur man skriver ett bra CV, och de kan även hjälpa dig att optimera din Linkedin-profil.

Detta är något som du kommer ha stor nytta av senare när du söker jobb. Om du är med i facket är det därför något som du bör utnyttja.

7. Det är billigt när du är student

En annan fördel med att gå med i facket som student är att det är väldigt billigt och de flesta fackföreningar har en studentrabatt. Det är vanligt att det endast kostar 100 kronor att gå med i flera fackföreningar medan att du studerar.

Som du ser finns det flera skäl att gå med i en fackförening som student. Jag hoppas att den här artikeln har gett dig några bra anledningar och att du nu har en bättre uppfattning på vad du kan få ut för att gå med i facket.

Om du själv funderar på att gå med i facket så kan jag rekommendera att gå med i Unionen (affilatelänk). Unionen är Sveriges största fackförbund med över 600 000 medlemmar.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.