datateknik

Hur är det att plugga datateknik?

Pluggtips.se, 14 mars 2022

Datateknik är en utbildning med mycket programmering och matte. Under utbildning lär man sig flera olika programmeringsspråk såsom Java, Python, C, C++, Haskel. Man läser också mycket matematik, såsom linjär algebra, diskret matematik, flervariabel-analys och mycket mer.

Jag läste först högskoleingenjör inom datateknik men bestämde mig senare att fortsätta på min master direkt efter mitt examensarbete, och jag är nu inne på mitt femte år. Kolla in videon nedan om du vill höra mig förklara om hur det är att plugga datateknik.

Jämfört med IT-utbildningen så pluggar du mer hårdvara på datateknik, men samtidigt bestämmer du det mycket själv. Det finns många valbara kurser på programmet och man får göra många egna val.

Är det bra att ha några förkunskaper?

För att plugga datateknik behöver ha en grundläggande behörighet och du behöver ha läst kurser såsom Matematik 4, Fysik 2, Kemi 1 och Engelska 6 på gymnasiet. Du behöver däremot inte ha några förkunskaper inom programmering när du börjar.

Innan jag började plugga datateknik läste jag naturvetenskap på gymnasiet, och kommer själv ihåg att jag trodde att det skulle bli svårt i början med all programmering, men det blev det inte.

När man börjar läsa på dataprogrammet börjar utbildning alltid med en grundkurs i programmering. Du behöver därför inte några förkunskaper inom programmering när du börjar.

Om du redan kan lite programmering kommer du ha en fördel när utbildning startar, men det är inget du behöver. Jag hade inga förkunskaper när jag började och har klarat mig väldigt bra på dataprogrammet.

På datautbildningen kommer det däremot finnas dem som har mycket förkunskaper på programmering, men med tiden kommer du som är nybörjare också att komma ikapp.

När du pluggar datateknik är det bra om du gillar teknik och matematik eftersom detta är något som utbildning datateknik kretsar mycket kring. Men du behöver verkligen inte vara något matematikgeni när du börjar.

Hur är det att plugga datateknik?

Det är otroligt kul att plugga datateknik. Programmering är något väldigt kreativt och utbildning lär du dig om hur du kan läsa olika typer av problem. Om du funderar på att plugga datateknik är det viktigt att du gillar programmering.

En stor fördel med att plugga datateknik är att det är ett väldigt brett område och efter utbildningen ger det dig möjligheten att arbeta inom många olika branscher. Idag behöver nästintill alla branscher dataingenjörer vilket gör det till en av de bredaste utbildningar.

programmera

En fördel med att läsa datateknik och mycket programmering är att det ger dig möjligt att driva och utveckla sidoprojekt på fritiden om det är något du gillar. Jag själv tycker bland annat att det är väldigt kul att utveckla hemsidor såsom den här, och det är något jag sysslar mycket med. Det ger dig möjligheten att tjäna lite extra pengar vilket också är en fördel.

Under utbildning har jag själv upplevt att det också är väldigt enkelt att få extrajobb om det är något som man vill. Jag har arbetat deltid i snart två år hemifrån på min arbetsplats och det är otroligt smidigt och man sparar väldigt mycket tid när man inte behöver åka in till jobbet.

Hur är klassen på datautbildning?

Klasserna kan variera väldigt mycket mellan olika universitet och också olika årskullar så det kan vara svårt att säga något generellt om klassen på datautbildning.

Jag läste själv datateknik på Chalmers och kan därför endast säga om min klass där, men jag upplever överlag att min klass är väldigt bra och man kan prata med många.

Klasser på datateknik brukar generellt sätt vara rätt så stora och något som alla på utbildningen brukar ha gemensamt är att de gillar teknik. Många på datateknik brukar också gillar att spela dataspel, men det finns även många med andra intressen såsom träning, som jag själv gillar.

Överlag tycker jag att det är en väldigt bra blandning och klasserna för datateknik brukar vara rätt så stora vilket gör att alla brukar ha någon som de klickar bra med.

Vad blir man efter datautbildning?

Efter datautbildningen blir man dataingenjör och då väntar en väldigt attraktiv arbetsmarknad. Du kan förvänta dig en ingångslön på minst 36 300 kr/mån om du är civilingenjör i datateknik och, 34 400 kr/mån för högskoleingenjörer.

Efter datautbildning kan man arbeta som apputvecklare, databasutvecklare, spelutvecklare, webbutvecklare, testare och IT-projektledare för att nämna några exempel.

Något som man tydligt märker när man pluggar datateknik är att det är en mycket attraktiv arbetsmarknad. Nästan varje månad skriver någon till en på LinkedIn för att skapa kontakt och rekrytera dig till deras konsultbolag. Detta beror på stor del på att det ständigt är brist på dataingenjörer just nu.

Nedan går jag igenom några andra vanliga frågor om utbildningen datateknik.

Vad är skillnaden på datateknik och datavetenskap?

Skillnaden mellan datateknik och datavetenskap är att datateknik kan klassas som bredare utbildning och att du blir ingenjörslinje. Du som pluggar datateknik kommer att läsa kurser inom exempelvis fysik och elektroteknik, vilket man inte läser på datavetenskap.

Läs mer om skillnaden: Skillnaden mellan datateknik och datavetenskap

Hur skiljer sig datateknik från IT-utbildningen?

Datateknik och IT är två ingenjörsutbildningar som har många likheter. Skillnaden mellan dem är det ena fokuserar mer på hårdvara medan den andra fokuserar mer på mjukvara.

Fokuset varierar också mellan de olika universiteten. På Chalmers fokuserar man mer på hårdvara när man läser datateknik, medan på KTH ligger fokuset på mjukvara.

Är civilingenjör i datateknik en svår utbildning?

Datateknik är en tekniskt utbildning med mycket matematik vilket många kan tycka är svårt. En del kommer också ha svårare för programmering jämfört med andra.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.