bli bättre på engelska

Hur blir man bättre på engelska? Tips och råd

Pluggtips.se, 8 mars 2022

När jag gick på grundskolan hade jag problem med engelskan och i 8an låg jag på F-varning i engelska. Det gjorde tillsist att jag tog tag i min engelska, och jag lyckade höja mig till ett C i 9an, och idag läser jag endast engelska kurser på universitetsnivå inom datateknik.

I denna artikeln tänker jag gå igenom olika tekniker, tips och hjälpmedel som man kan använda sig av för att förbättra sin engelska i alla dessa former.

1. Skaffa dig en privatlärare

Ett av de bästa valen som jag gjort för min engelska är att skaffa mig en privatlärare. När jag fick beskedet från min engelskalärare i 8an hjälpte mina pappa mig att sätta upp mig med en privatlärare så att jag kunde förbättra min engelska.

Lektioner med min privatlärare skedde en gång i veckan, och ofta fick jag en läxor såsom att jag skulle skriva eller läste en text innan vårt möte, som vi sedan kunde diskutera på privatlektionen.

Den största fördelen med en privatlärare är att det ger dig möjligheten att prata väldigt mycket engelska, och du kan ta det i din egen takt utan några dömande blickar om du är orolig över det.

Idag finns det flera plattformar där man kan hitta privatlärare, såsom Italki och det behöver inte vara så speciellt dyrt heller. Vanligtvis kan det kosta omkring 100 och 200 kronor per timme, vilket jag helt klart tycker är värt det. En privatlärare har gjort otroligt mycket för min engelska.

2. Våga prata engelska

Ett av de bästa sätten att lära sig engelska är genom att prata mer engelska, även om det kan kännas läskigt så måste man våga prata engelska.

Många tycker att det är läskigt att prata engelska eftersom man är rädd för att säga fel sak, men något som du ska vara medveten om är att det sällan händer speciellt mycket om du säger fel sak.

prata engelska

När jag var yngre tyckte jag också att det var väldigt läskigt att prata engelska och mycket av det berodde också på att jag stammade och jag aldrig tog tag i det. Men om man vill lära sig måste man våga prata, och när man väl börjar upptäcker man ofta att inte är speciellt läskigt trots allt.

3. Lyssna på engelska podcasts

Om man vill bli bättre på hörförståelsen kan en bra metod vara att lyssna på engelska podcast inom något specifikt ämne. Fördelen med detta är att du kan lära dig något samtidigt, om du lyssnar på en “informationmässig” podcast.

Du kan också införa aktiva inlärningsmoment där du exempelvis skriver ner vad podcasten handlade om efter att du lyssnat på den. Fördelen med att göra det är att du dessutom samtidigt kommer att träna att skriva på engelska.

4. Satsa på att lära dig långsiktigt

Det kan ta tid att bli bra på engelska och det är därför viktigt att du tänker långsiktigt i ditt lärande. Om du är ung just nu kommer du ha stor fördel senare av att lära dig engelska, så ha tålamod i ditt lärande.

Försök att hitta en tid varje dag eller några gånger per vecka där du kan öva på din engelska. Detta kan exempelvis vara att läsa en bok på engelska 15 minuter varje kväll innan du ska lägga dig.

Om du vill bli bättre på engelska är det också bra att lägga upp en plan om hur du ska nå ditt mål. Om du upplever att detta är svårt att göra själv, så är det säkert någon som din förälder eller kanske lärare kan hjälpa dig med detta.

5. Skapa en youtubekanal

Ett annat tips är att skapa en youtubekanal där du lägger upp olika videos där du tränar på att prata om olika ämnen som du gillar. Tanken här är att du skapar en privat kanal där endast du har tillgång till dina videos.

Att spela in sig själv när man pratar engelska kan ha flera fördelar och det kan vara ett bra sett att träna på att prata engelska om du ännu inte vågar prata med någon annan.

En annan fördelen är att en youtubekanal gör det enkelt att se tillbaka på gamla videos, vilket gör att du kan följa din utveckling när du blir bättre på engelska.

youtube filma

Du kan självklart också göra en publik youtubekanal, men om den ska vara privat eller publik bestämmer du själv.

6. Gå en språkkurs

Om du inte pluggar engelska i skolan just nu finns det flera olika kurser som man kan söka på högskolan och universitet för att lära sig engelska.

Dessa kurser går att söka på antagning.se vilket är ett samarbete mellan Sveriges universitet och högskolor och platsen där man söker kurser. Detta kräver däremot att du tidigare har en gymnasieexamen.

Det finns också möjligheten att använda olika appar för språkinlärning såsom Duolingo för att lära sig engelska. Duolingo är en app som är gratis som man kan använda för att lära sig flera olika språk.

Nackdelen med en app som Duolingo är däremot att det är svårt att lära sig ett helt språk via appen. Du behöver även prata, skriva och läsa engelska för att bli bra på språket.

7. Gör en språkresa

Att åka på språkresa är ett annat bra sätt för att träna på sina språkkunskaper och samtidigt lära känna nya vänner i ett annat land.

Fördelen med en språkresa är att du utsätts mycket för språket i flera olika vardagliga situationer, såsom i affären, hos värdfamiljen, med vänner och i skolan. Detta gör i sin tur att du kommer få många möjligheter att träna upp din engelska.

En nackdelen med en språkresa är dock att det kan kosta en del, men i vissa fall kan du få CSN-lån, vilket kan vara värt att kolla upp.

Du får heller inte glömma att annat av en språkresa, såsom flera vänner och minnen för resten av ditt liv. Många som åker på språkresa beskriver du som en underbar upplevelse.

8. Läs engelska böcker och tidningar

Om du vill bli bättre på läsförståelsen kommer du också behöva läsa mycket och då brukar böcker och tidningar vara det bästa.

Tidningar såsom The Times och The Network Times är två bra tidningar som jag kan rekommendera att läsa. Det bästa är också om du efter att du läst en artikel så skriver du en kort sammanfattning om det du läst.

Det finns också mängder av bra engelska böcker om mitt tips där är att läsa om något som du själv är intresserad av, eftersom det kommer göra processen enklare.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.