hörförståelse

9 tips för att bli bättre på hörförståelse i engelska

Pluggtips.se, 18 april 2022

Det finns mycket du kan göra för att förbättra din hörförståelse på engelska. Det är särskilt viktigt att lyssna mycket på engelska, till exempel engelska podcasts, filmer och nyheter. När du lyssnar är det också bra att göra anteckningar eller skriva ner det du hör när du lyssnar.

Här är 9 tips för att förbättra din engelska hörförståelse:

1. Lyssna mycket på engelska

Det är viktigt att lyssna på mycket engelska, särskilt talad engelska (snarare än musik). Prova att lyssna på din favoritpodcast eller titta på ditt favorit-tv-program utan undertexter.

Du kan också titta på nyheterna på YouTube eller se din favoritfilm med undertexter på engelska snarare än på ditt språk.

2. Använd hörlurar när du övar

Om du upplever att mycket ljud stör dig när du lyssnar kan du använda hörlurar. Det kan vara lätt att andra ljud gör det svårare att fokusera på det du hör, men det är något som hörlurar kan hjälpa dig med.

Självklart går inte detta under ett prov, men när du övar kan det hjälpa dig att höra alla orden klart och tydligt.

3. Ta anteckningar på det du hör

Gör anteckningar eller skriv ner det du hör. Detta hjälper dig att komma ihåg saker bättre och bidrar till att du enklare kan svara på hörförståelse-frågor senare.

När du antecknar och lyssnar är det bra att försöka identifiera nyckelorden i det du hör. Om du inte känner igen ett ord, försök att gissa vad det betyder baserat på sammanhanget.

4. Prata mer engelska

Ett bra sätt att förbättra din hörförståelse är att prata mer engelska. Detta kan du exempelvis göra med en vän eller med en främling, antingen online eller offline.

Idag finns det flera tjänster där man kan få prata med någon för att förbättra sin hörförståelse. En av dessa tjänster är Verbling men det finns också flera andra som du kan använda dig av.

5. Spela upp inspelningar i slow motion

Om du tycker det är svårt att förstå när någon pratar på en inspelning kan du spela upp ljudet i slow motion. Detta kan göras med vissa program eller appar. Det kan hjälpa dig i början innan du har hunnit träna upp din hörförståelse.

Det är viktigt att man börjar på en nivå där man förstår det som sägs och sedan gradvis bygger upp sin hörförståelse. Du kan även pausa inspelning om du vill kolla upp ett speciellt ord.

6. Bygg ut ditt ordförråd

Bygg ut ditt ordförråd. Lär dig nya ord och använd dem i samtal. Ju mer utförligt ditt ordförråd är, desto lättare blir det för dig att förstå olika konversationer.

Ett tips är att börja med de vanligaste orden i språket som du försöker lära dig. Dessa är de ord du hör och använder mest. Det finns exempelvis listor med de 100 mest vanliga orden.

7. Lyssna efter tempus

Försök att förstå vilken tempus som talaren använder för att förstå när han eller hon talar om saker som hänt i det förflutna eller saker som kommer att hända i framtiden.

Genom att lyssna efter tempus kan du enklare identifiera rätt svar på en fråga på exempelvis nationella proven. Det kan även hjälpa dig att identifiera när de försöka "lura dig" när du lyssnar.

8. Kolla på engelska filmer utan text

Om du inte är van att titta på filmer på det här sättet kan det frustrerande i början. Men det kommer att hjälpa dig mycket senare. När du väl har vant dig kan du prova att titta på filmer igen med undertexter för ytterligare utmaning.

Skriv även ner ord som du inte förstår och titta sedan upp deras betydelser.

9. Se till att du är bekväm

Se till att du är bekväm och avslappnad när du lyssnar. Det är lättare att fokusera på det du hör om du inte känner dig stressad eller nervös.

Det viktigt att du inte stressar upp dig om du inte förstår något när du lyssnar. Det är normalt att man inte förstår allt och ingen förväntar sig att du ska göra det. Det viktigaste är att du lyssnar och försöker förstå så mycket som möjligt.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.