matematik

Svårt för matte? Så kan du göra det enklare

Pluggtips.se, 20 februari 2022

Många brukar säga att matematiken är det som de har svårast för i skolan, men vad beror det på egentligen och hur kan man bli bättre på matematik?

I detta inlägget kommer jag dela med mig av tekniker och tankesätt som är användbara när du försöker lära dig matematik.

Dyskalkyli eller vanliga räknesvårigheter?

Innan man börjar med att ge tips om hur man kan bli bättre på matte är det viktigt att introducera begreppet dyskalkyli och hur det skiljer sig från vanliga räknesvårigheter.

Dyskalkyli är en genetisk dysfunktion i hjärnan som ger en del människor en grundläggande oförmåga att handskas med tal och kvantiteter. En person med dyskalkyli har väldigt svårt att använda de fyra räknesätten.

För en person med dyskalkyli märks problemen inte bara för matematiken utan även för ämnen såsom fysik, kemi, slöjd, teknik och hemkunskap. Inom slöjden kan problem uppstå för mätningar och proportioner, medan för hemkunskap kan det vara förmågan är läsa recept.

Dyskalkyli är egentligen väldigt ovanligt men det är samtidigt viktigt att ta upp när man pratar om stora svårigheter för matematik.

Sannolikheten att du skulle ha dyskalkyli skulle jag därmed säga vara väldigt liten, men det finns alltid en chans. Dyskalkyli kan även, precis som för dyslexi, sägas vara en skala. Det innebär att man kan ha mildare varianter.

Ditt tankesätt kan påverka dig negativt

Om du har ett tankesätt som säger att “jag är inte bra på matte” kan det påverka dina förmåga att lära dig matematik negativt.

Psykologen Carol Dweck studerade sättet hur vi ser på oss själva och våra förmågor och hur de påverkar vår utveckling. Under sin forskning identifierade hon två tankesätt som påverkar många delar av vårt liv, däribland vårt förmåga att lära oss. De tankesätten som hon identifierade var:

  • Fast tänkande: i detta tankesättet tror människor att deras intelligens är fast och statisk, och inte kan förbättras.
  • Tillväxt tänkande: i detta tankesättet tror människor att intelligens och talanger kan förbättras genom ansträngning och lärande.

Dessa tankesätten har en stor påverkan på vår förmåga att lära oss och utvecklas, och om du intalar dig själv att du är dålig på matte, finns det en stor chans att det påverkar din förmåga att lära dig matte negativt.

Människor med ett fast tankesätt tror ofta att de föds med en viss intelligens och talanger som de har och att det inte är något som de kan påverka. De anser att det inte finns någon idé med att försöka bli bättre eftersom vi föds med den intelligens och talang som vi har.

I matematikens fall innebär detta att du kanske tror att du “bara är dålig på matte” men du måste inse att du kan förbättras om du vill.

Personer med fast tankesätt undviker dessutom ofta utmaningar, och har mycket lätt för att ge upp om personen börjar möta motgångar. Detta gör att personerna tenderar att ge upp när de försöker lära sig matematik eller stöter på en svårare uppgift.

Hur kan du bli bättre på matte?

Alla kan bli bra på matte om de försöker och det är viktigt att komma ihåg. För vissa kommer det komma enklare, men alla kan bli ett mattegeni om dem vill.

Som vi vet sedan tidigare så kan ens tankesätt ha en stor påverkan för förmågan att lära sig och det är därför viktigt att vi försöker utveckla det som kallas för ett tillväxt tankesätt.

Du måste först och främst inse att du kan förbättra dig själv och det gäller allt i livet. Faktum är att våra hjärnor är byggda för att lära oss. Min tro är att inget är omöjligt att lära sig förutsatt att man ger det tillräckligt med tid.

Om du vill bli bättre på matematik kan du behöva ge det tid och mycket övning. Men det är också viktigt att du försöka använda rätt typ av studietekniker när du lär dig.

Det finns mängder av studietekniker som man kan använda sig av när man pluggar matematik. Några exempel är feynmantekniken, två-stegs metoden och pomodoro-tekniken. Om du vill maximera din inlärning är det viktigt att du använder en bra pluggmetod.

Det som många gör fel när de pluggar matematik är att de kollar facit innan de löst uppgiften. Det är inte bra och det kan ge din hjärna en falsk uppfattning att du lär dig, och du skjuter därmed dig själv i foten.

När du lär dig är det också viktigt att våga göra fel och inse att göra fel är en del av att lära sig. Detta är något som de med ett tillväxt tankesätt är väldigt bra på.

Du behöver också utveckla uthålligheten och inse att det kan ta tid att bli bra på matematik. Se det som en process och belöna dig själv när du märker att du gör förbättringar.

Var inte heller rädd att involvera din lärare om du vill bli bättre på matte, jag är säker på att han/hon gärna hjälper dig om du vill det.

Extra tips! Det finns också flera appar som kan hjälpa dig att bli bättre på matte. Ett exempel på en sådan tjänst är läromedlet HejAlbert som riktar sig mot unga i skolan.



Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.