studentbudget

9 budgettips för dig som är student

Pluggtips.se, 10 februari 2022

Det kan vara svårt att få ihop sin studentbudget. Många som studerar behöver ta studielån och bidrag, men tvingas samtidigt ändå leva snålt. För att få ekonomin att gå ihop som student är det viktigt att ha en budget, även om man självklart så unna sig lite då och då också!

I detta inlägget kommer jag dela med mig av 9 olika budgettips för dig som är student. Detta är tips som jag själv brukar följa för att spara pengar som student.

1. Sänk din matkostnader

Efter boendet brukar matkostnaden vara den näst största för de allra flesta studenterna. Om man tänker smart finns det samtidigt mycket pengar att spara in på dina matköp.

Jag brukar alltid rekommendera att handla mycket på extrapris, och jag försöker alltid anpassa min veckomeny på vad som är billigt den nuvarande veckan. Det är också bra att försöka äta mycket efter säsong, eftersom grönsaker och frukt blir billigare då.

Tips! En väldigt bra butik på nätet för att spara in pengar på mat är matsmart. På matsmart kan du köpa mat som annars skulle slängas på grund av korta utgångsdatum, men fördelen för oss studenter är att maten blir billigare då.

2. Begagnad kurslitteratur eller låna

Kurslitteraturen är en annan dyr utgift för oss som pluggar. Ett tips för att köpa att spara in pengar på kurslitteraturen är att köpa begagnat. Normalt sätt brukar alla universiteten ha bokbytargrupper där du kan sälja din kurslitteratur. Men det finns också flera hemsidor online där du kan köpa begagnat.

Om du kan hitta din kurslitteratur på ditt bibliotek rekommenderar jag också att låna den. Detta gör att du kan spara in mycket pengar på din kurslitteratur.

3. Använd dig av studentförmåner

Som student har du flera studentförmåner och får rabatter på flera sidor genom Mecenat och Studentkortet. Mitt tips är att varje gång du ska köpa något kolla upp om du kan få en rabattkod på någon av dessa studentkorten.

Även om du bara får så lite som 5% rabatt på ditt köp kan det bli mycket pengar i längden. Många tjänster har dessutom studenterbjudanden, såsom exempelvis Storytel vilket gör att du kan få tjänsten billigare.

4. Köp begagnat och secondhand

Om du ska köpa in möbler eller något annat till din studentlägenhet rekommenderar jag dig att kolla in om det går att köpa begagnat på exempelvis Blocket eller Facebook Marketplace.

Många studentboende har också Facebook grupper där de brukar säljas en hel del möbler och andra prylar från studenter som ska flytta. I dessa grupperna kan man ofta få väldigt bra deals eftersom de som flyttar snabbt vill bli av med sina prylar.

5. Skaffa dig ett extrajobb

Ett sätt att förbättra din studentbudget är även att skaffa dig ett extrajobb eftersom detta kommer att ge dig mera pengar i plånboken. Många studenter extrajobbar vid sidan av studier, så kanske kan detta vara något för dig.

Om du kan hitta ett extrajobb som dessutom matchar lite med din utbildning kan det vara ett stort plus eftersom detta samtidigt kommer ge dig värdefulla arbetserfarenheter.

6. Ha tydliga sparmål

Efter att man tar sin examen är det dags för att lämna sin studentlägenhet. För att kunna skapa bra förutsättningar ekonomisk för sig själv är det viktigt att man har sparmål.

Detta kan exempelvis vara att man ska spara en viss summa varje månad för att kunna ha det som kontantinsats när man pluggat klart.

7. Se över dina abonnemang

Det är lätt att samla på sig mängder av abonnemang som kostar pengar varje månad. Min rekommendation är att se över dessa för att se om du kan sänka några kostnader. Är det några tjänster som du inte använder?

Fundera också på om du kan dela abonnemangen med exempelvis vänner eller familj. På så sätt kan ni dela på kostnaden, vilket gör att du inte behöver betala lika mycket.

8. Jämför alltid priser

Om ditt mål är att spara pengar för din studentbudget är det bra att alltid jämföra priser när du ska köpa något.

Om du handlar online finns det prisjämförelse-sidor såsom prisjakt och pricerunner där du kan hitta var du skapa köpa en vara för att få det billigaste priset.

Glöm inte heller att du kan få studentförmåner på vissa butiker via exempelvis Mecenat, så kolla också upp detta innan du gör ett köp.

9. Gör smartare köp

För att hålla sin studentbudget och spara pengar är det också viktigt att göra smartare köp. Fundera därför alltid på om du verkligen behöver något innan du ska köpa det.

Ett tips som jag alltid brukar använda mig av är att jag alltid måste vänta 30 dagar innan jag ska köpa något (förutsatt att det inte är något nödvändigt). Detta kommer minimera antalet impulsköp som du gör vilket är fördelaktigt för din studentbudget.



Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.