matkasse

Bästa matkassen för studenter (Bäst i Test)

Pluggtips.se, 4 mars 2022

Artiklen innehåller reklam genom annonslänkar.

En matkasse kan vara ett bra alternativ för dig som letar efter mer inspiration i matlagning, vill lära dig laga ny typ av mat eller bara vill spara tid genom att slippa gå till affären.

Idag finns det fyra olika matkassar att välja mellan; Middagsfrid, HelloFresh, Matkomfort och Linas matkasse.

I denna artikel går vi igenom dessa olika matkassarna för att försöka hitta den bästa matkassen för studenter. Parametrar som vi tar hänsyn till i vår bedömning är framförallt priset, kvalitén på maten och mängden mat per portion.

Vilken är den bästa matkassen för studenter?

Efter att ha gått igenom och testat flera av de olika matkassarna så upplevde vi att HelloFresh var det bästa alternativet för studenter.

Vi tyckte att HelloFresh erbjöd ett brett och fräscht utbud som passar både för nya och erfarna matlagare. Portitionstorleken upplevde vi också var lagom stor för studenter, och priset tycker vi är rimligt.

Enda nackdelen som vi upplevde med HelloFresh var att det kändes som att vissa produkter hade ett rätt så kort utgångsdatum, vilket innebär att man var tvungen att äta alla måltiderna under samma vecka.

Nedan går vi igenom de olika mer ingående för att du ska få en bättre uppfattning på vad de innebär.

1. HelloFresh

matkasse hellofresh

HelloFresh var vår favorit när vi testade deras matkasse. En stor fördel med deras matkasse var att du själv fick plocka ihop din egna matkasse genom att välja ett antal rätter. De hade också ett mycket brett utbud med fräscha måltider.

Genom att du själv får sätta ihop din egna matkasse garanterar du att du kommer tycka om maten och du kan också välja mer eller mindre svåra rätter, beroende på mycket tid som du vill lägga ner på matlagningen.

Vi valde tre recept med fyra måltider i varje, vilket totalt sätt blir 12 måltider. Detta fick man till ett pris på 700 kronor, vilket innebär att en måltid 58,33 kr och flera matlådor under hela veckan.

Även om detta är ett dyrare portionspris än om man hade köpt och tillagat maten helt själv så är det ett bra pris för att vara i en matkasse, och det är faktiskt det billigaste på marknaden!

När vi testade HelloFresh upplevde vi också att maten var både god och lättlagad. Recepten var också tydliga och enkla att följa, vilket är perfekt för dem som vill lära sig att laga nya rätter. Vi tyckte också att portionsstorleken var lagom stor.

Genom att använda länken nedan får du dessutom upp till 989kr i rabatt på dina fyra första kassar.

Gå till HelloFresh hemsida!

2. Linas matkasse

Linas matkasse

Linas matkasse har också ett brett urval av olika recept, där du kan välja mellan både vegetariska, klassiska och nyttiga rätter.

För tre olika recept för 4 personer ligger priset normalt sätt på 849 kronor, vilket innebär att en måltid kostar 70,75 kronor. Jämfört med HelloFresh är det alltså cirka 12 kronor dyrare per måltid.

Som ny kund får du däremot ett biligare pris och betalar endast 594,30 kr för den första kassen eftersom du får 30% rabatt.

Vi gillade Linas matkasse eftersom vi ansåg att matvarorna hade en väldigt bra kvalite, men vi upplevde dock att priset var lite väl högt för studenter. Mängden mat per portion tyckte vi också var något lägre jämfört med HelloFresh, även om detta kanske kan bero på vilka rätter man väljer.

Gå till Linas matkasse hemsida!

3. Matkomfort

matkomfort matkasse

Matkomfort är en av de mindre aktörerna på matkassemarknaden, men detta gör inte deras matkasse mindre intressant.

Matkomfort har en hög kvalite på sina maträtter, och det beror främst på att de väljer ut ett antal rätter i en matsedel som gäller för en specifik kasse under en enskild vecka.

Priset för deras matkasse är däremot väldigt högt, och för 3 måltider för 4 personer betalar du ett pris på 1345 kronor, vilket blir 112 kronor per portion.

Du kan däremot få en rabatt på 150 kronor per kasse på dina fyra första kassar, men portionspriset kommer ändå att vara väldigt högt.

Överlag så har Matkomfort väldigt god mat av en mycket hög kvalite, men priset tycker vi är en stor nackdel och därför anser vi att Matkomfort inte passar så bra för studenter eftersom många har en lägre matbudget.

Gå till Matkomforts hemsida!

4. Middagsfrid

middagsfrid matkasse

Middagsfrid kom på sista plats eftersom det är många tidigare kunder som har haft ett missnöje med deras matkasse.

En stor anledning till detta beror på att de kräver att du ska ha en del matvaror hemma, tråkiga recept och mat med låg kvalite. På grund av detta har Middagsfrid också endast ett betyg på 2.1 på Trustpilot, vilket är mycket lågt.

Deras orginalkasse med 3 måltider för fyra personer kostar 799 kronor vilket innebär att du betalar 66 kronor per portion.

Som ny kund hos Middagsfrid får du dock 300 kronor rabatt på dina tre första kassar, vilket innebär en rabatt på 100 kronor per kasse.

Vi tycker att det finns bättre alternativ på marknaden till både pris och kvalite, och därför rekommenderar vi inte Middagsfrid.

Nedan hittar du en länk till Middagsfrid hemsida.

Gå till Middagsfrids hemsida!

Hur många middagar ska man välja som student?

Vi tycker att det kan vara smart att välja tre middagar för 4 personer i veckan. Detta ger dig 12 måltider totalt vilket räcker till matlådor för 6 dagar under veckan.

Om du endast vill testa på en matkasse med större variation kan du också välja att ta fyra middagar för två personer. Det dig mat för en middag och en matlåda för fyra dagar utav sju i veckan. Resterande dagarna kan du välja någon billigare mat.

Något som kan vara bra att tänka på är att portionspriset blir billigare om man beställer fler måltider, så det är alltid en avvägning.

Är det prisvärt med matkasse?

Om ditt mål är att spara pengar och du har en låg matbudget så kommer en matkasse inte vara det bästa valet för dig. Det går att tillaga billigare matportitioner än det priset som du betalar för i en matkasse såsom HelloFresh eller Middagsfrid.

Om ditt mål är att minimera kostnaden per portion så rekommenderar vi att handla och laga egen mat istället.

Medan om ditt mål är att äta mer varierad mat utan att behöva lägga ner mycket tid på att handla så kan en matkasse vara ett bra alternativ.

laga mat student

Vad är fördelarna med matkassar?

Det finns flera fördelar med matkassar. Det är ett enkelt sätt att få mer variation i det man äter, och det kan även vara ett sätt att lära sig att tillaga fler olika rätter.

  • Variation i matlagning - När du har en matkasse kommer du äta mer varierad mat. Normalt sätt är det annars lätt att fastna i ett mönster där man äter samma mat varje vecka.
  • Spara tid - När du har en matkasse kommer du att spara tid och energi eftersom du själv inte behöver gå till affären och handla. Du slipper också fundera på vad du ska äta varje dag.
  • Roligare mat - Du kommer också få möjligheten att laga många nya rätter vilket gör att matlagning kan bli väldigt mycket roligare.
  • Du blir en bättre kock - När du får möjligheten att laga många olika maträtter kommer det göra att du blir bättre på att laga många olika typer av mat.

Även om man kanske inte känner att det är lite dyrt att beställa en matkasse så kan det vara en bra sätt för att skapa variation i matlagningen och det kan göra det mycket roligare att laga mat.

Du kan också vara ett sätt att hitta flera nya rätter som du tycker om.

Om du vill börja testa en matkasse rekommenderar jag dig att börja med HelloFresh.

HelloFresh är den bästa matkassen på marknaden. De har bra priser, hög kvalite på maten och mycket variation i deras recept. Du kan också skapa din egna veckomeny genom att välja mellan ett stort urval av rätter.

Gå till HelloFresh hemsida!

Andra vanliga frågor om matkassar

Nedan går jag igenom ett antal andra vanliga frågor om matkassarna som jag hoppas kan vara till hjälp för dig.

Är det billigare med matkasse?

Generellt sätt så är det dyrare med en matkasse, men det beror också på vilken mat som man brukar äta i vanliga fall. Om du äter mycket dyr mat kan det dock vara billigare med matkasse.

Vad är portionspriset för en matkasse?

Portionspriset för maträtterna i matkassen ligger vanligtvis runt 50-70 kronor. Om du beställer fler rätter och för fler antal personer kommer du få ett biligare pris per portion.

Hur fungerar det med matkassar?

Normalt sätt så brukar matkassarna leverera mat en på söndagar eller måndagar, men alla matkassar har lite olika upplägg. Om du inte skulle vara hemma när maten levereras brukar matkassen ställas utför dörren.

När du fått hem maten tillagar du middagarna med de råvarorna som du har fått hem utefter recepten. Ibland kräver vissa matkassar att du måste ha vissa basvaror hemma till matkassen.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.