åka utomlands

Hur mycket kostar det att studera utomlands?

Pluggtips.se, 5 juni 2022

Att studera utomlands är vanligtvis något dyrare än att studera i Sverige, och om du studerar utomlands kan det kosta omkring 10-12 tusen i månaden.

Det finns stipendier och andra sätt att finansiera dina studier utomlands, så det är viktigt att du undersöker vilka alternativ som finns tillgängliga för dig. Exempelvis kan man få merkostnadslån för utlandsstudier via CSN.

Hur mycket kostar det att studera utomlands?

Kostnaden för att studera utomlands kommer att variera beroende på var du väljer att studera och vilken typ av program du väljer. Det kommer också variera i pris beroende på om du ansöker via ett studieprogram via din skola eller om du söker utlandsstudier helt själv.

Det finns många populära platser att studera utomlands såsom USA, Australien, Italien, Schweiz och Polen. Alla dessa länder kommer att variera i kostnader för exempelvis boende.

Om du söker utlandsstudier helt själv och exempelvis vill plugga till läkare i Polen eller Lettland, vilket är populärt kommer du behöva betala alla kursavgifter och liknande själv. Denna kostnaden kan ligga från 60 tusen till 90 tusen kronor per termin.

Du kommer även ha månatliga kostnader och de kommer också skilja sig mellan olika länder, exempelvis kommer det finnas högre kostnader i ett land såsom USA jämfört med Lettland.

I ett land såsom USA kan du förvänta dig betala mellan 10-13 tusen kronor per månad för boende och andra kostnader såsom mat. I ett land såsom Lettland kommer kostnaden vara lägre och ligga på omkring 7000 kr i månaden.

Hur mycket kostar kursavgiften?

Kursavgiften är generellt sätt den dyraste kostnaden när man studerar utomlands och den ligger vanligtvis omkring på 60-90 tusen kronor per termin.

Om du exempelvis skulle studera en hel treårig utbildning utomlands skulle detta innebära en kostnad på omkring 450 tusen kronor. Däremot är det sällan fallet att man studerar så länge utomlands.

Hur gör man för att studera utomlands?

Det är vanligast att man studerar utomlands genom sitt universitet eftersom det har flest fördelar. Då blir man utbytesstudent och det är universitetet som kommer att stå för eventuella terminsavgifter. Du slipper därmed de dyra kursavgifterna.

Vanligtvis brukar ens egna universitet ha samarbeta med flera andra universitet runt om i världen och det är de som man brukar studera på utomlands genom ett utbytesprogram och partneruniversitet.

Dessa utbytesprogram går att söka på det universitetet som du söker på och antagningen brukar normalt sätt ske baserat på betygen och ibland även ett personlig brev.

Om du funderar på att studera via ett utbytesprogram är det därför viktigt att du har bra betyg eftersom detta vanligtvis är ett av kraven för att bli antagen.

Det andra sättet att studera utomlands är att göra det på egen hand genom att ansöka direkt till det universitet som du vill studera vid. Detta görs vanligtvis på universitetens egna hemsidor.

Hur kan man finansiera sina utlandsstudier?

Om man planerar att studera utomlands och finansiera det själv brukar man behöva arbeta ett antal år för att spara in en del pengar för att senare kunna täcka kostnaderna.

Många väljer att finansiera sina studier med studielån, och detta är också ett alternativ när du studerar utomlands. Studielån finns både från den svenska staten (CSN), men du kan även potentiellt sätt ta ett lån från privata banker.

Från CSN kan du för närvarande få ut 2848 i bidrag, 7168 kr i studielån och 2240 kr i merkostnadslån för utlandsstudier varje månad. Totalt sätt blir detta lite mer än 12250 kronor.

Pengarna från CSN kommer att kunna täcka en del av kostnaderna men det kommer inte att täcka alla kostnader och speciellt om du planerar att söka till ett universitet på egen hand.

Om du söker via ett svenskt universitet brukar de kunna ge vissa ytterligare bidrag ibland för att täcka några kostnader. Detta kan också vara värt att kolla upp om du planerar att studera utomlands.

Det finns också flera stipendium som går att ansöka till vilket också kan användas för att täcka vissa av kostnaderna.

Kan man studera utomlands helt gratis?

Det finns vissa länder som du kan studera utomlands helt gratis som svensk. Som svensk kan du exempelvis studera utomlands Danmark, Finland, Norge och Grekland.

Om du känner att du vill studera utomlands och helst vill göra det gratis kommer därmed Norden vara ett bra alternativ.

Som vi nämnde tidigare kommer du också kunna studera utomlands som utbytesstudent om du gör det genom ditt universitet. Däremot kanske du då kommer bli bunden till endast vissa universitet och du kommer vanligtvis behöva ha bra betyg för att kunna göra det.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.