Hur är det att plugga på universitet?

Pluggtips.se, 2022 cuoŋománnu 7

Det skiljer sig en del att studera på universitetet jämfört med gymnasiet. På universitetet förväntas du ta mer eget ansvar för dina studier. Du bestämmer själv hur mycket du ska plugga och hur du vill spendera din tid.

I denna artikeln kommer du få lära dig mer om hur det fungerar att studera på universitetet.

Hur fungerar undervisningen på universitetet?

En normal studievecka enligt CSN motsvarar 40 timmar studier. Det motsvarar 8 timmar per dag, vilket är en normal arbetsvecka. Om du däremot är effektiv behöver du sällan lägga ner så mycket tid, baserat på mina egna erfarenheter.

Det är vanligt att många utbildningar har så lite som 5-10 schemalagda tillfällen per vecka, vilket motsvarar omkring 10-20 timmar med schemalagd tid. Det innebär att hälften av din studietid består av eget arbete.

På schemat kan undervisningen bestå av föreläsningar, laborationer, seminarium, grupparbeten och fältstudier.

plugga universitet

Hur är studentlivet på universitetet?

På alla universitetet finns det mängder av föreningar, evenemang och sektioner som man kan engagera sig i för att skapa ett roligt studentliv. Det är många sociala aktiviteter på och runt campus.

Under de första veckorna på universitetet engageras en mottagning med massor av roliga aktiviteter. Det är en bra möjlighet att lära känna andra i ditt program och skaffa nya vänner, så jag rekommenderar alla att delta på mottagningen.

Det brukar inte vara svårt att skaffa vänner på universitet när du börjar. När du flyttar till en ny stad för att börja studera är alla i samma situation som dig. Alla vill lära känna nya vänner och det brukar därför inte vara så svårt att skaffa nya vänner.

Hur är föreningslivet på universitetet?

Föreningslivet kan varierar mellan de olika universiteten och alla universitet har olika traditioner. Studentlivet ser därför olika ut på olika universitet, men det behöver inte betyda att något är bättre än något annat. Det är bara olika kulturer.

På vissa universitetet såsom Chalmers har endast de som är med i en förening overaller (ovvar), medan på exempelvis Linköpings universitet så får alla ha det.

En del universitet har också något som kallas för nationer. Det finns exempelvis på Lunds universitet och på Linnéuniversitetet i Växjö. Nationernas främsta uppgift är att hålla i den sociala verksamheten utanför studierna.

En stor del av nationernas aktiviteter består av matservering, pubar och nattklubbar. Nationer kan vara ett sätt att hitta en gemenskap under studentlivet och sin tid på universitetet.

Vilket universitet har bäst studentliv?

Generellt sätt så har mindre städer bättre studentliv. I mindre städer kommer en stor del av ortens invånare att vara studenter. Det gör att universitet såsom Lund och Linköping har väldigt bra studentliv.

Större städer såsom Göteborg, Stockholm och Malmö kan också ha ett bra studentliv, men studentlivet brukar vara mer koncentrerat runt campus, istället för i hela staden.

Några städer med universitet som är kända för att ha bra studentliv är:

  • • Uppsala
  • • Lund
  • • Linköping

Chalmers och KTH har bäst studentliv om man ser på de större städerna, men det är svårt att jämföra dem mot ett universitet som ligger i en “riktig studentstad”.

studentliv vänner

Vad är skillnaden mellan gymnasiet och universitetet?

Det finns flera skillnader att studera på universitetet jämfört med gymnasiet. Om du läser en utbildning på heltid, så är rekommendationen att plugga omkring 40 timmar i veckan. Du har däremot inte så mycket schemalagd undervisning, utan majoriteten av tiden behöver du läsa på egen hand.

En kurs på universitetet är kortare jämfört med gymnasiet ur ett tidsperspektiv. På universitetet är det vanligt att läsa två stycken kurser parallellt, som du sedan tentar av efter 9 veckor. Detta innebär att du läser en kurs snabbare på universitetet jämfört med på gymnasiet.

När du pluggar på universitetet har du också mer frihet och eget ansvar. Du bestämmer själv hur du vill planera och lägga upp dina studier. Du bestämmer även hur mycket du vill plugga beroende på din ambitionsnivå, och när du vill plugga.

Är det svårt att studera på universitetet?

Jämfört med gymnasiet så har universitet ett högre tempo. Det är vanligt att stora textmängder ska läsas in, och man läser kurser mycket snabbare jämfört med en kurs på gymnasiet.

Många som börjar studera på universitetet upplever att studierna kan vara en uppmaning, och i vissa perioder kan det krävas mycket arbete för att klara av dem. Man brukar exempelvis behöva plugga mycket när det närmar sig tentaperioden.

Det som du lär dig på universiteten har också en högre svårighetsgrad. Det kommer vara utmanande, men efter dina studier kommer du ha lärt dig väldigt mycket inom ditt utbildningsområde.

Hur många timmar per vecka bör man plugga?

En normal studievecka enligt CSN är 40 timmar av studier. Det motsvarar 8 timmar per dag, vilket är en normal arbetsvecka.

Det finns dem som spenderar mer tid än 40 timmar på sina studier varje vecka, men det finns också dem som klarar sig med betydligt mindre. Om du är effektiv i dina studier kan du klara dig med så lite som 4-6 timmar per dag för få okej betyg.

Det finns även dem som pluggar betydligt mer än 8 timmar per dag om man satsar på de allra högsta betygen. Jag har exempelvis vänner som iallafall säger att de pluggar upp emot 10-12 timmar per dag.

Att man behöver studera så mycket kan dock bero på att man har en dålig studieteknik, men det beror väldigt mycket från person till person hur mycket man behöver studera.

Läs mer här: Hur länge ska man plugga per dag?

Kommer jag ha tid att göra saker på fritiden?

Det är många som undrar om man man kommer ha tid att göra saker på fritiden när de ska börja plugga på universitet.

Även om att studera på universitetet innebär mycket plugg, så kommer du ha tid att göra saker på fritiden. Du kommer ha tiden att gå på studentpubar, festa och bara hänga med dina vänner.

Under vissa perioder kan det däremot vara mer plugg, och då kanske du kommer behöver lägga mer tid på studierna. Det kan du exempelvis behöva göra någon veckan innan tentan, vilket kan vara en intensiv period.

Är det svårt att skaffa vänner på universitetet?

Det brukar inte vara svårt att skaffa vänner när du börjar plugga på universitetet. När du flyttar till en ny stad för att börja studera är alla i samma situation. Alla behöver lära känna nya vänner, vilket gör det enklare för alla att skaffa nya vänner.

En annan anledning till varför det inte brukar vara särskilt svårt att skaffa vänner på universitetet är att de som du pluggar med brukar vara ganska lika dig själv och ha liknande intressen. Det gör att det brukar vara enkelt att ha något att prata om i början.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa betygen och bli mer effektiv.

Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!
Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.