Är det värt att läsa en master?

Pluggtips.se, 2022 cuoŋománnu 9

I denna artikeln kommer vi ta upp frågan om en masterexamen är värt eller inte i dagens samhälle. Är det värt att läsa en master?

Det kan vara värt att läsa en master. Det kan ge dig större möjligheter senare i arbetslivet på grund av din spetskompetens. Ur ett löneperspektiv finns det däremot rätt få fördelar med att läsa en master inom flera branscher.

Är det värt att ta en masterexamen?

Om det är värt att läsa en master beror mycket på vilka mål du har. För vissa kommer det vara rätt att läsa en master, medan för andra kan det passa bättre att snabbare komma ut i arbetslivet.

När du läser en master kommer du behöva studera 2 år till. Det gör att de som bestämmer sig att börja arbeta direkt kommer få ett stort löneförsprång vilket tar tid att arbeta ikapp. En del med masterexamen kommer troligtvis aldrig arbeta ikapp löneförsprånget.

Samtidigt har de som läst en master en högre ingångslön, och de kan söka sig till en del mer avancerade roller som nyexaminerade. Det beror på att de med en masterexamen har en spetskompetens inom det som de valt att specialisera sig inom.

Om du funderar på forska efter utbildningen kommer du även behöva ta en masterexamen, och om du ser det som en möjlighet är det också värt att läsa en master.

Kan en masterexamen hjälpa dig med arbete utomlands?

I Sverige är inte en masterexamen ett krav inom flera branscher såsom inom ingenjörsyrket, men det kan se annorlunda i andra delar i världen.

Om du har tankar att någon gång arbeta och flytta utomlands kan en masterexamen ge dig stora fördelar, vilket är något värt att fundera på.

Exempelvis så tjänar en person med en masterexamen i USA i genomsnitt 18,3 % mer jämfört med en person med en kandidatexamen.

Ger en master större möjligheter i arbetslivet?

En master kan ge dig större möjligheter i arbetslivet om du söker dig till ett arbete inom din spetskompetens.

Det kan göra att du kan söka en hel del arbeten som du kanske inte hade kunnat fått direkt med endast en kandidatexamen.

Samtidigt skulle jag säga att det går att få de flesta arbetena med endast en kandidat också. Allt beror på dina kunskaper om du är villig att lära dig och utvecklas, men det kan ta tid att komma dit kunskapsmässigt.

Vad ska du tänka på när du väljer masterutbildning?

När du väljer din master är det viktigt att du väljer en master inom ett område som du vet att du vill skriva ett examensarbete om senare, och arbeta inom. Det var något som jag inte var medveten om när jag valde master vilket kostade mig dyrt tidsmässigt.

Jag valde min master eftersom den hade många valbara kurser, och endast 3 obligatoriska. Det skulle innebära att jag kunde “skapa min egna master”.

Strategin fungerade utmärkt första 1,5 åren och jag byggde en egen master som bestod av maskininlärning, bioinformatik, entreprenörskap och lite hårdvara (vilket egentligen var master huvudämne).

Det jag dock märkte när vi skulle börja planera examensarbetet var att jag helt plötsligt var tvungen att skriva om hårdvara och högpresterande datorsystem, trots att jag knappt läst några kurser inom det. Det jag bestämde mig för var att söka mig till en ny master, och det är en processen som jag befinner mig i just nu.

Det innebar också att jag fick tacka nej till intressanta exjobbsmöjligheter på Ericsson och Polestar, eftersom de inte var mer inrikta på mjukvara vilket inte stämde överens med min master.

Jag har stött på flera andra som gjort samma misstag, men jag hoppas att det är något som jag kan hjälpa dig att förebygga med denna artikeln.

Är det svårt att läsa en master?

När du läser en master går du flera avancerade kurser men det behöver nödvändigtvis inte vara svårare än en kurs som du läser på kandidaten.

Man brukar inte studera mer på en master jämfört med på en kandidat. Mängden som du pluggar är ungefär den samma. Det beror främst på att du kommer ha mycket kunskap inom det område som du studerar, och du kommer ha utvecklat en bra studieteknik.

Samtidigt kommer du att läsa en del svåra kurser, men du kommer också befinna dig i en mycket bättre sits jämfört med på din kandidat. När du påbörjar en masterexamen har du ha mycket tidigare kunskaper från din kandidat som du kan dra nytta av.

Observera! Du behöver vara medveten om att artikeln endast är baserad på mina erfarenheter som data- och ingenjörsyrket.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa betygen och bli mer effektiv.

Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!
Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.