student som funderar på att plugga master

Masterexamen - Är det värt att läsa en master?

Pluggtips.se, 7 oktober 2022

En masterexamen innebär fördjupning inom ett huvudämne på avancerad nivå. Inom vissa områden är det en självklarhet att man ska läsa en master för att kunna få ett arbete, medan i andra fall så kan det vara svårt att se fördelarna med en masterexamen.

I denna artikeln kommer vi att reda ut vad en masterexamen innebär och när det är värt att läsa en master, baserat på möjligheter i arbetslivet, lön och andra faktorer.

Är det värt att ta en masterexamen?

Generellt sätt så kan en master ge dig större möjligheter senare i arbetslivet på grund av din spetskompetens som du får från en masterexamen. En masterexamen kan också ge dig högre lön än en person med endast en kandidatexamen, även om detta beror på det område du valt.

Samtidigt så kan man också hävda att det kan vara bättre att börja arbeta direkt efter att du tagit en kandidatexamen på tre år. Detta kan stämma för utbildningar såsom datateknik, informatik och elektroteknik eftersom det finns så mycket arbeten.

Om det är värt att läsa en master beror också mycket på vilka mål du har. För vissa kommer det vara rätt att läsa en master, medan för andra kan det passa bättre att snabbare komma ut i arbetslivet.

Möjligheter i arbetslivet med masterexamen

Om du vill arbeta inom ett specifikt område som kräver spetskompetens så kommer du vanligtvis att behöva ha en master. En master kommer också vara användbar om du vill arbeta inom akademin eller forskarvärlden.

När du har en masterexamen så kommer du därför kunna få och söka en del arbeten som du kanske inte hade haft kunnat få om du endast hade haft en kandidat eller högskoleexamen.

Med tiden så kommer du däremot kunna växa in i de flesta rollerna med en kandidat också, men genom att ta en masterexamen kan du snabbare få ditt drömjobb från början.

Inom vissa branscher med hög konkurrens såsom bioteknik och kemiteknik så kommer en masterexamen också gör dig mer konkurrenskraftig så att du har det lättare att få in en fot i dörren.

forskning

Lön med masterexamen

När du läser en master så kommer du att studera 2 år mer jämfört med en person med kandidat.

Det leder till att de som börjar arbeta direkt kommer få ett stort löneförsprång vilket tar tid att arbeta ikapp, och många med masterexamen kommer troligtvis aldrig arbeta ikapp löneförsprånget.

En person med masterexamen kommer däremot att ha en högre ingångslön, men samtidigt kommer en person som redan ha arbetat i två år kunna löneförhandla upp sin lön en hel del under denna tiden.

Samtidigt kommer en person med masterexamen kunna söka till mer avancerade roller som nyexaminerade, på grund av sin spetskompetens. Detta kan ge högre lön med tiden.

En masterexamen vara därför vara värd det om du tittar på de långsiktiga utsikterna och lönepotentialen, men det kan ta väldigt lång tid att arbeta ikapp.

Arbeta utomlands med masterexamen

I Sverige så är en masterexamen inte ett krav inom de flesta branscherna såsom inom ingenjörsyrket, men det kan se väldigt annorlunda i andra delar i världen.

Om du funderar på att någon gång flytta utomlands för att arbeta så kommer en masterexamen att underlätta väldigt mycket. I många andra länder, såsom USA, så tjänar också en person med en masterexamen betydligt mer än en person med en kandidat.

I USA så tjänar en person med en masterexamen 18,3 % mer jämfört med en person med endast en kandidatexamen. Medan i Sverige så finns inte dessa skillnader på samma sätt och löneskillnaderna är väldigt små.

Kunskap

Den kanske största skillnaden mellan en master och kandidatexamen är den kunskapen som du kommer få ut från din utbildning.

En masterutbildning ger dig fördjupade kunskaper inom ett område som du specialiserar dig inom. Detta är något som många kan värdera väldigt högt, eftersom det finns mer än bara pengar i livet.

De kunskaper du får genom en masterexamen kan också mycket användbara i din karriär, och de kan också göra dig mer säljbar för potentiella arbetsgivare.

En magisterexamen kan också hjälpa dig att utveckla nya färdigheter i framtiden eftersom om du lär dig komplexa modeller och teorier så kommer det även vara lättare att lära sig nya komplexa saker i framtiden.

Masterexamen - Är det värt eller inte?

Nu när vi har gått igenom flera olika faktorer, såsom möjligheter i arbetslivet, lön, arbeta utomlands och kunskap så är det dags att besvara den stora frågan - är en masterexamen värd att göra eller inte?

För de allra flesta så skulle jag säga att en masterexamen kommer att vara värt det. En masterexamen kommer att öppna nya jobbmöjligheter, ge dig fördjupade kunskaper och göra dig mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden.

Om endast har en kandidatexamen och exempelvis söker arbeten med hög konkurrens så finns det en hög risk att man snabbt blir bortsorterad om man konkurrerar med andra som har en masterexamen.

Om man däremot endast bryr sig om lönen så skulle jag säga att det i många fall kan räcka med en kandidatexamen, men det beror också på den specifika branschen.

Det är också viktigt att vara medveten om att en masterexamen tar mycket tid och energi. Du bör bara göra det om du verkligen brinner för ämnet eller om du är säker på att det kommer att gynna din karriär på längre sikt.

labb

Saker att tänka på när du väljer masterutbildning

När du väljer din master är det viktigt att du väljer en master inom ett område som du vet att du vill skriva ett examensarbete om senare, och arbeta inom. Det var något som jag inte var medveten om när jag valde master vilket kostade mig dyrt tidsmässigt.

För en del så kommer detta vara en självklarhet, medan för andra så kommer det inte vara det. Jag valde master baserat på att den hade många valbara kurser, och endast 3 obligatoriska. Det skulle innebära att jag kunde “skapa min egen master”.

Strategin fungerade utmärkt första 1,5 åren och jag byggde en egen master som bestod av maskininlärning, bioinformatik, entreprenörskap och lite hårdvara (vilket egentligen var master huvudämne).

När jag dock skulle börja planera mitt examensarbete så fick jag reda på att jag var tvungen att göra masterarbetet inom hårdvara, eftersom det var huvudämnet på min master, trots att jag läste väldigt få kurser inom det.

Det betydde att jag fick tacka nej intressanta exjobbsmöjligheter på Ericsson och Polestar, för den gången och jag bestämde mig för att byta masterutbildning till en annan där jag kunde tillgodoräkna många kurser.

Tips när du väljer masterutbildning

När du väljer din master så är det det är viktigt att fundera på vad du är intresserad av och vad du vill arbeta med i framtiden. Baserat på dessa faktorer kan du börja begränsa dina alternativ.

Om du vill skriva ditt masterarbete inom ett specfikt område så är det också viktigt att du kollar upp att du kommer få göra det tidigt. Annars finns det en risk att du gör samma misstag som jag gjorde.

Några andra faktorer som är bra att tänka på är:

  • Hur ser arbetsmarknaden ut inom ditt valda område?
  • Vilka är behörighetskraven för programmet?
  • Finns det möjligheter till utlandsstudier?
  • Hur ser arbetsbelastningen ut?
  • Vilket rykte har programmet?

Detta är några andra saker som du bör tänka på när du väljer masterutbildning.

problemlösning

Är det svårt att läsa en master?

Kurserna på en masterutbildning är på avancerad nivå, men det behöver nödvändigtvis inte betyda att de är svårare än en kurs som du läser på kandidaten. Enda skillnaden på kurser på avancerad nivå är att du behöver ha vissa förkunskaper från dina tidigare kurser.

Jag har aldrig upplevt att jag har behövt studera mer på min master jämfört med på min kandidat. Mängden som du studerar är ungefär den samma som tidigare.

Samtidigt kommer du att läsa en del svåra kurser, men du kommer ha mycket förkunskaper sedan tidigare och förmodligen har du redan utvecklat en bra studieteknik.

Något som däremot är svårare under masterutbildning är när du ska göra ditt examensarbete.

Examensarbete för masterutbildningen

På många universitet så kan examensarbetet för din masterutbildning vara rätt så luddigt. Detta kan göra det svårt att veta var man ska börja och vad som gäller. Examensarbetet på masternivå kräver också mycket mer eget ansvar.

Syftet med masterarbetet är att det ska ge dig en djupare kunskap inom ämnet som du har valt att specialisera dig på inom ditt masterprogram. Arbetet ska också ge en inblick i de arbetsprocesser som används beroende på om du gör ditt arbete på ett företag eller ett akademisk institut.

När man gör sitt examensarbete på masternivå behöver man också vara väldigt proaktiv, hitta ett ämne som du vill skriva om, leta upp en handledare och examintor, och mycket mer.

Det är också troligt att du kommer höra att masterarbetet ska "bidra till forsknings- och utvecklingsarbete" och även om detta är sant ska man ta det med en nypa salt.

Tanken med masterarbetet är inte att du ska komma på eller upptäck något helt nytt och revolutionerande, utan meningen är att du ska utforska "ny mark" på något sätt inom ditt valda område och kunna relatera det till relevanta vetenskapliga sammanhang.

Masterarbetet kan på många sätt kännas skrämmande och det innebär en hel del ansvar på många sätt. Det bästa som du kan göra för att lyckas med ditt examensarbete är dörför att börja planera tidigt.

Fundera på om det finns något som du hade velat göra och var inte heller rädd för att höra av dig och fråga efter idéer om du vet med dig om du vill göra ditt masterarbete inom ett specfikt område eller företag.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.