skaffa vänner

10 tips för att skaffa vänner på högskolan

Pluggtips.se, 9 november 2022

Att skaffa vänner på universitetet kan vara en svår och skrämmande uppgift. Hur skaffar man egentligen nya vänner och hur man ska inleda en konversation?

Oavsett orsaken så är det viktigt att tänka på att alla letar efter vänner. Detta gör det också mycket enklare att lära känna nya människor när man börjar studerar på universitetet.

I denna artikeln går vi igenom 10 tips som du kan tänka på för att skaffa fler nya vänner på universitetet.

1. Var delaktig under mottagningen

Mottagningen, eller nollningen som den kallas, består av mängder av roliga aktiviteter och det är en utmärkt tillfälle att träffa nya vänner. På mottagningen kommer många träffa flera de vännerna som de kommer ha med sig under sin tid på universitetet.

Försök därför att vara så aktiv som möjligt i de aktiviteter och evenemang som ditt universitet eller din högskola erbjuder. Genom att delta i olika aktiviteter kommer du att lära känna fler människor, samtidigt som du kommer ha väldigt roligt.

2. Gå med i en förening

På alla högskolor och universitet så finns det massor av olika föreningar som du kan gå med i och vara delaktig i. Dessa föreningar brukar ha en speciell inriktning såsom sport, musik, drama eller något annat intresse.

Fördelen med att gå med i en förening är att man träffar nya människor som har samma intresse som en själv. Eftersom alla har samma intresse blir det också mycket enklare att komma in i en ny grupp eftersom det alltid finns ett självklart samtalsämne.

3. Välja att bo i korridor för gemenskapen

Det finns en väldigt stor fördel med att bo i korridor i början av sina universitetsstudier och det är att det är ett väldigt enkelt sätt att få många nya vänner.

Det är exempelvis vanligt att man äter, umgås och festar tillsammans med dem i sin korridor.

När man bor i korridor så har man ett eget studentrum och delar på gemensamma utrymmen såsom kök och vardagsrum med andra studenter, vilket gör att det är lätt att lära känna folk.

4. Gå på så många evenemang som du bara kan

Alla högskolor har mängder av olika evenemang som arrangeras av olika studentföreningar varje vecka. Dessa evenemang är oftast mycket roliga och de erbjuder en utmärkt möjlighet att träffa nya människor.

Om ditt mål är att lära känna nya vänner kan det därför vara en bra idé att gå på så många evenemang som du bara kan.

5. Plugga tillsammans med andra

Att studera tillsammans med andra människor är ett bra sätt att få vänner. När ni studerar tillsammans blir det naturligt att också prata om andra saker, samarbeta och ha roligt vilket också skapar vänskapsband.

Det brukar finnas gott om möjligheter att studera tillsammans med andra, oavsett om det är på ditt studenthem eller på studentbiblioteket.

6. Bli volontär på din sektion

För många olika event på universitet så kommer det att behövas volontärer av olika slag. Detta är också ett väldigt bra sätt att träffa nya människor.

Som volontär får man ofta en unik inblick i hur studentlivet på universitet fungerar bakom kulisserna, samtidigt som man också träffar nya människor.

7. Ta initiativ på sociala sammankomster

Om du verkligen vill lära känna nya människor så behöver du ta initiativ på sociala sammankomster. Det lönar sig alltid att vara öppen och social på sociala sammankomster för att lära nya människor.

Sen ska man aldrig överdriva och bli för påträngande, det är inte alla som gillar att prata med främlingar och du vill ju inte skrämma iväg någon.

Men försök att prata med nya människor vid sociala sammankomster, t.ex. fester, pubrundor, studentevent eller grillfester.

8. Delta på föreläsningar på campus

En del väljer bort att gå på många föreläsningar när de läser på högskolan. Detta är dock ett mycket bra tillfälle att träffa nya människor.

Försök att exempelvis initiera en konversation under rasten med någon som du inte känner och försök att gå på flera föreläsningar.

9. Mingla järnet och utmana dig själv

Du kommer att träffa många nya vänner när du minglar och utmanar dig själv.

Försök att prata med så många människor som möjligt och delta i så många aktiviteter som möjligt, för på så sätt kan du träffa nya vänner och ha roligt samtidigt.

10. Besök studentpuben

Studentpuben brukar vara ett väldigt bra ställe att träffa nya vänner på.

Den är vanligtvis full av människor som vill ha roligt, så det är den perfekta platsen för att umgås och lära känna nya människor.

Samtidigt kan det ibland vara svårt att ta sig in i en grupp själv, så det är betydligt enklare om ni redan är några andra som är intresserade av att lära känna andra.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.