plugga på distans

Studera på distans - Hur funkar det?

Pluggtips.se, 2 oktober 2022

Under coronapandemin fick många studenter uppleva hur det var att studera på distans. En del gillade det, medan andra kämpade med distansstudierna och skulle nog aldrig vilja gå igenom det igen.

Idag finns det flera utbildningar som man kan läsa helt på distans, vilket kan passa för vissa av olika skäl. Några exempel på utbildningar som du kan söka på antagning och som är helt på distans är Digital design, Ekonomprogrammet, Interaktionsdesigner och Produktutveckling.

I denna artikeln tänkte vi går vi igenom några av de vanligaste frågorna som du kan ha om du funderar på att studera på distans.

Hur fungerar det att studera på distans?

Distansutbildningarna brukar ha lite olika upplägg. En del är helt utan sammankomster eller träffar, medan andra distansutbildningar har moment där man måste vara på plats, såsom på en tenta.

Många distansutbildningar har moment där man behöver vara delaktig via länk, såsom digitala redovisningar eller seminarium.

För distansstudier så kan föreläsningarna se ut på lite olika sätt. Ibland är det vanligt att man har föreläsningar online via Zoom, medan för andra kurser och utbildningar så kan föreläsningarna vara helt förinspelade där du studerar helt på egen hand.

Det finns också utbildningar som har en delat upplägg där man har en klass med en del studenter som läser på campus och andra som läser helt på distans. Detta kan vara fördelaktigt om du exempelvis vill läsa delar av din utbildning på distans.

Om man sammanfatta distansstudier så kan man säga att det ger mer frihet i vardagen, eftersom du kan ansluta från var i världen som helst till dina föreläsningar.

Samtidigt så innebär detta också att du kommer behöva ta mycket eget ansvar och du kommer behöva planera dina studier väl för att kunna klara dem.

föreläsning på zoom

Är det svårt att studera på distans?

Många tentor på distans är öppna vilket innebär att du får använda dig av boken och internet för att kunna svara på frågorna. På grund av detta så skulle förmodligen de allra flesta hävda att det är enklare att studera på distans.

Samtidigt så innebär distansstudier mer eget ansvar eftersom man själv kommer behöver pusha sig själv mer och lägga upp en plan för sina studier.

I många fall kommer en person som läser på distans behöva sätta upp ett studieschema när den ska studera och hur länge. Om man jämför detta med universitet blir detta mer naturligt eftersom man redan befinner sig i en miljö där alla studerar.

Den mentala biten skulle kunna vara det svåraste med att studera på distans. Att studera på distans kräver mycket disciplin, och det är viktigt att du har en bra studieplanering.

En annan nackdel med distansstudier är att det inte kommer skapa samma kontakt med de andra i din klassen. Du kommer inte lära känna folk lika bra, och därför kommer du inte heller bygga upp ett kontaktnät vilket kan vara användbart senare.

Är en distansutbildning likgiltig en vanlig utbildning?

En utbildning som du läser på distans kommer att vara likgiltig en utbildning som du läser på plats.

Att det skulle bli svårare att få ett arbete på grund av att du har läst på distans har jag väldigt svårt att tro. Så länge som du är duktig på det du gör så kommer du kunna få ett bra arbete.

Skillnaden med att studera på distans är bara på sättet som du gör det på. Du kommer fortfarande att gå igenom alla de moment och examinationer som brukar finnas med i en likgiltig utbildning.

Fördelar med att studera på distans

Det finns flera fördelar med att studera på distans. Det kan ge dig mer frihet i vardagen, utveckla din disciplin, och du får chansen att studera när det passar dig.

Några av fördelarna med distansstudier:

 • Du får större flexibilitet när du studerar.
 • Du blir bättre på virtuell kommunikation.
 • Du kommer bli bättre på tidshantering.
 • Du kommer bygga upp din självdisciplin.
 • Du kan ha ett arbete parallellt med studierna.

När du studerar på distans får du en större flexibilitet när och var du ska plugga. Om det inte är obligatoriska moment så får du bestämma när du ska studera. Det kan också ge dig möjligheten att ha ett vanligt arbete vid sidan av studier.

För utbildningar som inte kräver obligatorisk närvaro på en bestämd plats kan du också befinna dig och bo vart du vill, även utomlands. Det enda du behöver kommer vara en dator med internetuppkoppling. Om du bor utomlands och studerar på distans så har du även samma rätt till studiemedel som vid studier i Sverige.

För en distansutbildning så kommer du att kommunicera virtuellt via mail och zoom, och det är något som du kommer bli bättre på när du pluggar på distans.

När du läser en distansutbildning kommer du bli bättre på tidshantering eftersom du kommer bli tvingad att själv förvalta din tid för att få ut det mesta av den.

Till sist, så kommer du träna upp din självdisciplin eftersom det krävs mer disciplin för att studera på distans, och det är något som kan vara användbart i framtiden.

skriva på datorn

Nackdelar med att studera på distans

Även om det kan låta fantastiskt att studera på distans så är det inte alltid så. Det kan vara svårt att studera ensam, du kanske känner dig isolerad och du får ofta mindre feedback från ditt arbete än vad man får om man studerar på plats på ett universitet.

Nackdelarna med distansstudier är:

 • Du kanske känner dig isolerad.
 • Du kan få svårare att lära känna nya vänner.
 • Du kommer ha ett begränsat utbud av utbildningar.
 • Du kommer få ta mycket eget ansvar.
 • Du kommer ha enklare att prokrastinera.
 • Du kommer få mindre feedback.

Den största nackdelen med distansstudier är att man kan känna sig isolerad, vilket många fick uppleva under coronapandemin.

I början kan det kännas skönt att inte behöva gå till skolan, men efter ett tag kan det bli ensamt om man inte träffar någon vid sidan av studierna. Då blir det också enklare att man tappar motivation och kanske till och med börjar må dåligt.

När du studerar på distans kan det också bli svårare att lära känna nya vänner eftersom du helt enkelt kommer att träffa färre människor. Om du har många vänner utanför studierna så behöver inte detta vara några problem, men om du inte har så många vänner så kan det bli jobbigt.

Studentlivet brukar också bli tråkigare på grund av samma anledning. Det är otroligt roligt att studera på ett universitet och det får man inte uppleva alls om man studera på distans. Du kommer gå miste om fester, sittningar, spelkvällar och mycket annat roligt.

Det kommer också finnas ett begränsat utbud av utbildningar om du vill studera på distans. Om du exempelvis vill studera till tandläkare så kommer distansstudier inte vara något alternativ.

När du studerar på distans kommer du också få ta mycket eget ansvar för studierna, vilket en del kan ha svårt för. Det är också lättare att prokrastinera när man studerar på distans, och det är något som kan leda till sämre skolresultat eller att man inte lär sig lika mycket.

Till sist, så kan distansstudier innebära att du får mindre feedback på det du gör, vilket kan göra det svårare att förstå om man är på rätt väg att lösa en uppgift.

Är distansstudier rätt för dig?

Distansstudier kommer att fungera för vissa, men det kommer samtidigt vara helt fel för andra.

Om du arbetar vid sidan av studierna, vill bo utomlands och studera i Sverige eller har svårt att studera på ett universitet på grund av en annan anledning så kan distansstudier vara rätt val.

Om du vill läsa en specifik utbildning så kan det ibland också bli svårt att studera på distans. Utbudet distansutbildning är idag väldigt begränsat, och det finns många utbildningar som inte kan läsa på distans.

För de allra flesta så tror jag att distansstudier kommer att vara fel val, men för vissa kan distansstudier vara ett bra alternativ. Mycket kommer bero på din personliga situation.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.