Hur fungerar det att studera på distans?

Pluggtips.se, 2022 njukčamánnu 13

Under coronapandemin fick många alla uppleva hur det var att plugga på distans. Något som många upplevde med blandade känslor. En del gillade det, medan andra inte gjorde det.

Idag finns det flera utbildningar som man kan läsa helt på distans. Några exempel på utbildningar som du kan läsa helt på distans är Digital design, Ekonomprogrammet, Interaktionsdesigner och Produktutveckling.

Vad gör man när man pluggar på distans?

Utbildningar som sker på distans brukar ha lite olika upplägg. En del distansutbildning går helt utan sammankomster, medan för andra distansutbildningar kan det finnas moment där man måste vara delaktig på plats, såsom på en tenta.

Många distansutbildningar har även moment där man behöver vara delaktig via länk, såsom digitala redovisningar eller seminarium.

Utbildningar som går på distans kan antingen ha föreläsningar online via zoom där man behöver vara närvarande. Medan andra utbildningar har helt förinspelade föreläsningar där det krävs att man pluggar helt på egen hand.

Det finns även en del utbildningar som har en delat upplägg där man har en klass med en del studenter som läser på campus och andra som läser helt på distans.

När man plugga på distans innebär det att man behöver ta mycket eget ansvar och man kommer ofta själv behöva planera sina studier väl för att klara dem.

Är det svårt att plugga på distans?

Något som många kan tycka är svårt när man studerar på distans är allt eget ansvar eftersom man själv behöver pusha sig själv när och var man ska plugga.

När du pluggar på distans kommer du själv behöva sätta upp ett schema när du ska plugga och hur mycket. Detta kan jämföras med på universitet där man får en naturlig pluggplats när man är i skolan.

Distansutbildningen i säg är däremot inte svårare än en vanlig utbildning, utan de är jämförbara och innefattar samma moment.

Något som kanske kan göra utbildningen svårare är att man kanske inte skapar samma kontakt med andra i sin klass. Detta kan i sin tur göra att man inte har någon som man kan diskutera problem som man stöter på när man pluggar.

Vilka fördelar finns det med att plugga på distans?

Det finns flera fördelar med att studera på distans, dessa kan man sammanfatta som:

  • • Större flexibilitet när du studerar
  • • Bättre på virtuell kommunikation
  • • Bättre tidshantering
  • • Man tvingas träna på sin självmotivation

När du pluggar på distans får du en större flexibilitet när och hur du ska plugga. Du får bestämma själv när du ska studera och du är inte bunden till specifika tider. Det ger dig även möjligheten att exempelvis kunna ha ett vanligt arbete vid sidan av studier.

Distansstudier gör det också möjligt att man tvingas kommunicera virtuellt via exempelvis mail och zoom. Det är något som du kommer bli mycket bättre på om du studerar på distans.

När du läser en distansutbildning kommer det också ge dig bättre tidshantering eftersom du kommer lära dig hantera och förvalta din tid effektivt.

Tillsist kommer du även tvingas träna upp din självmotivation när du exempelvis ska plugga, eftersom du kommer sakna yttre aktiviteter såsom schemalagda föreläsningar som annars får dig att plugga.

Vilka nackdelar finns det med att plugga på distans?

Det finns även nackdelar med att studera på distans. Några av nackdelarna är:

  • • Det kan göra det lättare att prokrastinera
  • • Det kan leda till ensamhet
  • • Svårt att lära känna nya vänner
  • • Mycket eget ansvar

Att plugga på distans kan leda till att man prokrastinerar eftersom man saknar yttre press från sin omgivning när det gäller studierna. Det kan göra till att man hela tiden skjuter upp sitt plugg och att man inte får något gjort.

När man pluggar på distans kan du även vara svårt att lära känna nya vänner vilket kan göra att det upplevs som ensamt. Detta kanske även är den största nackdelen med att plugga på distans.

Att plugga på universitet är otroligt roligt och det handlar mycket om att träffa nya vänner, festa och umgås. Det är något som många går miste om när de studerar på distans.

Distansstudier kräver även att man tar mycket eget ansvar och detta beror ännu en gång på att man saknar yttre press från sin omgivning.

Det finns både nackdelar och fördelar med att studera på distans och det är endast man själv som kan avgöra om det passar för en. För vissa kan distansstudier vara det rätta valet, medan för andra inte.

Läs mer: Utbildningar som går att läsa på distans


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa betygen och bli mer effektiv.

Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!
Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.