Tips till dig som ska börja plugga på universitetet

Pluggtips.se, 2022 cuoŋománnu 29

Det finns mycket som kan vara bra att tänka på när man ska börja plugga på universitet. I denna artikeln tänkte vi därför ge några tips som kan underlätta för dig i början och senare av dina universitetsstudier.

Vad behöver man göra innan man börjar sin utbildning?

Det första som du behöver göra är att tacka ja till din plats om du inte gjort det än. Annars finns det en risk att du kan förlora din plats. Då är det nämligen så att de flesta universitet tar emot fler ansökningar än vad de har platser för.

Du bör också fundera på vilken typ av boende du vill ha när du ska studera. Om du har möjlighet att bo hemma är det naturligtvis ett alternativ men kanske inte den bästa lösningen för alla. Det beror mycket på hur nära man bor universitetet.

Att bo hemma ett tag kan vara ett bra sätt att spara pengar när man precis börjat studera. Men efter ett tag kanske man vill få lite mer frihet genom att flytta hemifrån. Då kan det vara en idé att titta runt på olika studentboenden.

Om du ännu inte ställt dig i en bostadskö borde du även göra det nu direkt. Och även om du inte vet riktigt vart du vill studera och vart du kommer in kan det vara bra att börja titta på olika alternativ redan nu. När du börja söka lägenhet behöver du ha alla poäng som du kan få.

Det kan också vara bra att börja kolla lite på en studentbudget. Har du tänkt på alla kostnader som du kommer att ha när du ska studera? Det är inte bara boende och mat det handlar om.

Vad behöver man köpa inför högskolestudier?

När du ska studera finns det en hel del saker som kan vara bra att ha. Vi har listat några av de viktigaste punkterna här nedan:

  • Böcker - Självklart behöver man böcker till kurserna. Kolla med din kursansvarige vilka böcker som rekommenderas för dina kurser. Det brukar även finnas en möjlighet att låna böcker på universitetsbiblioteket, så det är inte alltid att man behöver köpa dem. Det kan vara värt att kolla upp.

  • Laptop eller dator - Detta är en viktig utrustning för studierna, så om du inte har en kan det vara värt att investera i en. Samtidigt brukar det finnas stora datorsalar på universiteten där du kan låna en dator om du behöver.

  • Anteckningsblock och pennor - Om du kommer att skriva med papper, pennor eller annat i studierna behöver du införskaffa detta.

  • Miniräknare - En miniräknare kan också komma till användning. Se bara till att den är godkänd för bruk under provperioder. Du kan läsa mer om miniräknare för universitetet här.

Du kommer dock inte behöva många av dessa saker från dag ett så du behöver inte stressa med att köpa in dem när du kommit in på din utbildning. Däremot är det bra att ha i åtanke vad man kan behöva under studietiden.

Vad ska man göra i början av sina universitetsstudier?

När man börjar plugga på universitetet ska man fokusera på att ha roligt och lära känna många nya vänner. Din första tid på universitetet kommer att börja med en mottagning där du lär känna dina nya medstudenter.

När man börjar plugga på universitetet kan de vara lite rädda eller oroliga för att det ska vara svårt att lära känna nya vänner. Men du behöver tänka på att alla är i samma sits som dig, då de alla precis har börjat och är nya i universitetetsvärlden. Alla kommer vilja lära känna nya vänner i klassen vilket gör det enklare.

Det finns också olika studentföreningar på universiteten som ofta ordnar aktiviteter för studenterna. Detta är ett bra sätt att lära känna många nya vänner och att umgås med andra studenter.

Vad ska man göra senare när man kommit in i studierna?

När du börjat komma in i studierna lite mer är det en bra idé att börja titta på olika kurser som man kan ta. Kanske finns det vissa kurser som lockar mer än andra och som du därför vill läsa.

Om du har några frågor om dina studier är det en bra att kontakta din studiehandledare, då de ofta har mycket information som kan vara bra att ha för en student.

Det kan också vara bra att försöka hitta en studiekamrat eller studiegrupp, då det ofta är lättare att plugga tillsammans med någon annan. Man kan också hjälpas åt med olika studentuppgifter och diskussioner.

Försök även att sätta upp bra studievanor tidigt eftersom detta är en viktig del av studierna. Om man har bra vanor från början kommer det att underlätta när man ska plugga och göra olika studentuppgifter. Det är viktigt att ta hand om sig själv och se till att ha en bra balans mellan studier och fritid.

Det finns många saker att tänka på när man ska börja högskolestudier. Men om du fokuserar på att ha roligt och lära känna många andra studenter kommer det att gå bra!


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa betygen och bli mer effektiv.

Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!
Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.