studentliv

Tips till dig som ska börja plugga på universitetet

Pluggtips.se, 17 juli 2022

Om du läser det har så vill jag först och främst säga grattis att du har kommit in på universitetet! Att plugga på universitetet är otroligt roligt och lärorikt och du har flera spännande år framför dig.

När man börjar plugga på universitetet finns det dock många saker som kan vara bra att tänka på. I denna artikeln tänkte vi därför ge några tips som kan underlätta för dig i början och senare av dina universitetsstudier.

Vad behöver man göra innan man börjar sin utbildning?

Det första som du behöver göra är att tacka ja till din plats om du inte gjort det än. Annars finns det en risk att du kan förlora din plats. Då är det nämligen så att de flesta universitet tar emot fler ansökningar än vad de har platser för.

Du bör också fundera på vilken typ av boende du vill ha när du ska studera. Om du har möjlighet att bo hemma är det naturligtvis ett alternativ men kanske inte den bästa lösningen för alla. Det beror mycket på hur nära man bor universitetet.

Att bo hemma ett tag kan vara ett bra sätt att spara pengar när man precis börjat studera. Men efter ett tag kanske man vill få lite mer frihet genom att flytta hemifrån. Då kan det vara en idé att titta runt på olika studentboenden.

Om du ännu inte ställt dig i en bostadskö borde du även göra det nu direkt. Och även om du inte vet riktigt vart du vill studera och vart du kommer in kan det vara bra att börja titta på olika alternativ redan nu. När du börja söka lägenhet behöver du ha alla poäng som du kan få.

Det kan också vara bra att börja kolla lite på en . Har du tänkt på alla kostnader som du kommer att ha när du ska studera? Det är inte bara boende och mat det handlar om.

Vad behöver man köpa inför högskolestudier?

När du ska studera finns det en hel del saker som kan vara bra att ha. Vi har listat några av de viktigaste punkterna här nedan:

 • Böcker - Självklart behöver man böcker till kurserna. Kolla med din kursansvarige vilka böcker som rekommenderas för dina kurser. Det brukar även finnas en möjlighet att låna böcker på universitetsbiblioteket, så det är inte alltid att man behöver köpa dem. Det kan vara värt att kolla upp.
 • Laptop eller dator - Detta är en viktig utrustning för studierna, så om du inte har en kan det vara värt att investera i en. Samtidigt brukar det finnas stora datorsalar på högskolan där du kan låna en dator om du behöver. Här hittar du tips på bra laptops.
 • Anteckningsblock och pennor - Om du kommer att skriva med papper, pennor eller annat i studierna behöver du införskaffa detta.
 • Miniräknare - En miniräknare kan också komma till användning. Se bara till att den är godkänd för bruk under provperioder. Du kan läsa mer om miniräknare för universitetet här.

Du kommer dock inte behöva många av dessa saker från dag ett så du behöver inte stressa med att köpa in dem när du kommit in på din utbildning. Däremot är det bra att ha i åtanke vad man kan behöva under studietiden.

matte

Vad ska man göra i början av sina universitetsstudier?

När man börjar plugga på universitetet ska man fokusera på att ha roligt och lära känna många nya vänner. Din första tid på universitetet kommer att börja med en mottagning där du lär känna dina nya medstudenter.

När man börjar plugga på universitetet kan man vanligtvis vara lite rädd eller orolig för att det ska vara svårt att lära känna nya vänner. Men du behöver tänka på att alla är i samma sits som dig, då de alla precis har börjat och är nya i universitetetsvärlden. Alla kommer vilja lära känna nya vänner i klassen vilket gör det enklare.

Det finns också olika studentföreningar på universiteten som ofta ordnar aktiviteter för studenterna. Detta är ett bra sätt att lära känna många nya vänner och att umgås med andra studenter.

Vad ska man göra senare när man kommit in i studierna?

När du börjat komma in i studierna lite mer är det en bra idé att börja titta på olika kurser som man kan ta. Kanske finns det vissa kurser som lockar mer än andra och som du därför vill läsa.

Om du har några frågor om dina studier är det en bra att kontakta din studiehandledare, då de ofta har mycket information som kan vara bra att ha för en student.

Det kan också vara bra att försöka hitta en studiekamrat eller studiegrupp, då det ofta är lättare att plugga tillsammans med någon annan. Man kan också hjälpas åt med olika studentuppgifter och diskussioner.

Försök även att sätta upp bra studievanor tidigt eftersom detta är en viktig del av studierna. Om man har bra vanor från början kommer det att underlätta när man ska plugga och göra olika studentuppgifter. Det är viktigt att ta hand om sig själv och se till att ha en bra balans mellan studier och fritid.

Fortsätt även att fokusera på att ha roligt när du studerar på högskolan. Detta är en viktig del av universitetsupplevelsen så gå på studentfesterna och sociala evenemang. Delta i olika aktiviteter och få ut det mesta av din tid på universitetet!

vänner studenter

Studentbegreppen som du behöver känna till

När man börjar plugga på universitet kommer man utsättas för många nya ord och begrepp. Här är några viktiga studenttermer som du behöver känna till:

 • Nationer - En nation är en studentförening vid ett universitet eller en högskola
 • Ladok - Ett datorbaserat system för dokumentation av uppgifter om studerande och deras studier vid svenska universitet och högskolor.
 • Tenta - En tenta kan liknas med ett större prov som omfattar allt som du har läst under en kurs.
 • Gasque (gask) - Ett begrepp som används på svenska universitet om en studentikos fest med sittning.
 • Nollning - När studenter i högre årskurser hittar på olika saker som nya elever eller studenter ska göra eller vara med om.
 • Alumn - En person som tidigare studerat vid universitetet.
 • Föreläsning - En större lektion i en föreläsningssal.
 • Seminarium - En uppgift i en mindre klass med fokus på diskussion och debatt.

Detta var några olika studentbegrepp som du behöver känna till när du börjar studera på universitetet. Det är bra att vara medveten om dessa termer eftersom du kommer stöta på dem under dina studier.

Vanliga frågor om att börja plugga på universitetet

Nedan gå vi igenom några andra vanliga frågor som studenterna frågar sig när de börjar på universitetet.

Jag är rädd att jag inte ska få några vänner. Vad ska jag göra?

Många är oroliga att de inte kommer få att känna någon när de börjar studera. Men du måste komma ihåg att alla är i samma situation som du och vill lära känna nya människor.

Det finns också många studentföreningar på universiteten som ofta ordnar aktiviteter för studenterna. Detta är ett utmärkt sätt att lära känna många nya vänner och umgås med andra studenter.

Vad händer efter jag blivit antagen till universitetet?

Efter att du har blivit antagen till universitetet eller högskolan tar de kontakt med dig angående information om upprop, registrering, schema, litteratur med mera.

Om du har mer specifika frågor brukar det gå utmärkt att kontakta det universitetet du kommit in på.

Hur vet jag om ett universitet är rätt val för mig?

Det finns många saker att ta hänsyn till när man bestämmer sig för att börja på ett universitet eller högskola. Vanligtvis kan det vara en bra idé att prata med någon som redan har gått på universitet och fråga om deras erfarenheter.

Om du redan börjat på ett specifikt universitet börja man rätt så snabbt märka om det är något för en själv. Om du känner att om det inte är rätt plats för dig är det oftast möjligt att byta universitet.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.