jurist som arbetar

Antagningspoäng till Juristprogrammet (2022)

Pluggtips.se, 12 oktober 2022

Juristprogrammet är en populär utbildning i Sverige och antalet ansökningar har ökat under de senaste åren.

I denna artikeln kommer vi gå igenom hur bra betyg du verkligen behöver ha för att du ska ta reda på om du kan bli antagen till juristprogrammet vid ett svenskt universitet.

På vilka lärosäten kan man läsa juristprogrammet?

Det finns för närvarande sju universitet som erbjuder juristprogrammet i Sverige och de har alla olika antagningspoäng.

De sju olika universitet i Sverige som erbjuder juristprogrammet är:

  • Lunds universitet
  • Uppsalas universitet
  • Göteborgs universitet
  • Stockholms universitet
  • Örebros universitet
  • Umeås universitet
  • Karlstads universitet

Antagningsstatistik för juristprogrammet

Att det kan vara svårt att komma in på jurist är säkert något som du redan känner till. För att komma in på juristprogrammet under 2022 så behövde man ha 19.90 som minst i betyg, medan för högskoleprovet behöver du ett resultat på 1.15.

Urvalet till juristprogrammet baseras på två huvudfaktorer: dina betyg (BI) och dina resultat från högskoleprovet.

Nedan kan du ser antagningspoängen från urvalsgrupp BI och urvalsgruppen på högskoleprovet, vilket är de urvalsgrupperna som de flesta kommer söka med.

Lärosäte Urvalsgrupp BI Urvalsgrupp HP
Lunds universitet 21.69 1.50
Uppsala universitet 21.20 1.35
Göteborgs universitet 20.68 1.30
Stockholms universitet 20.55 1.25
Örebro universitet 20.31 1.15
Umeå universitet 19.97 1.15
Karlstads universitet 19.90 1.15

Statistiken kommer ursprungligen från Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik för höstterminen året 2022. Detta gör att antagningspoängen kan variera något för detta året, men poängen brukar ligga ungefär på samma nivåer.

Om vi jämför antagningspoängen för detta året med året innan, 2021, så krävdes det högre betyg för alla universiteten under förra året. Under 2021 så behövde man ha minst 20.47 i betyg för att komma in på juristprogrammet.

Vad innebär urvalsgrupp BI?

Urvalsgrupp BI är den urvalsgruppen där du söker med dina avslutade gymnasiestudier som ger behörighet utan kompletteringsbetyg.

Kompletteringsgruppen (BII) är en annan urvalsgrupp som man kan söka via om man har kompletterat sina gymnasiebetyg på exempelvis komvux.

Vilka betyg krävs för att bli jurist?

De längsta intagningspoängen för att komma in på juristprogrammet är 20.47 poäng, vilket är juristprogrammet på Karlstads universitet. Detta motsvarar att man har majoriteten B med några A i betyg med full meritpoäng.

Vad gör man om man inte kommer in på juristprogrammet?

Om du inte kommer in på juristprogrammet med dina betyg så finns det några alternativ.

Många väljer att börja plugga inför högskoleprovet eftersom det är en möjlighet att komma in på juristlinjen för många. För att komma in på juristlinjen behöver man över 1.15 på högskoleprovet vilket de flesta borde klara av om man övar.

Om du vill lära dig hur du kan få ett bra resultat på högskoleprovet kan du läsa vår guide om hur man lyckas på högskoleprovet.

Ett annat sätt är via UJIK (Utvidgad juridisk introduktionskurs), vilket är en distanskurs där de 20 bästa resultaten i slutet av kursen får en plats på juristprogrammet vid Lunds universitet.

Är det svårt att bli jurist?

För att bli jurist måste du ha rätt så höga betyg eller få bra resultat på högskoleprovet för att komma in till något av de svenska universitetet.

När du väl kommit in på utbildningen innebär juristprogrammet också mycket läsning. Däremot det är inte svårt att bli jurist om man är motiverad.

Överlag så är juristprogrammet inte svårare än någon annat program. Det är inget problem att klara av programmet så länge du lägger ner tiden som krävs för att studera inför tentorna. Om du vill bli jurist är det definitivt möjligt!Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!
Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.