jurist som arbetar

Antagningspoäng till Juristprogrammet (2023)

Pluggtips.se, 5 augusti 2023

Drömmer du om att stå i rättssalen, rustad med kunskapen att föra ett avgörande argument? Om du planerar att ansöka till juristprogrammet är du inte ensam. Faktum är att det är en av de mest populära utbildningarna. Men vilka betyg krävs för att plugga till jurist?

I den här artikeln dissekerar vi antagningsstatistiken och tittar närmare på hur bra betyg du verkligen behöver för att bli antagen till juristprogrammet vid ett svenskt universitet.

På vilka lärosäten kan man läsa juristprogrammet?

Det finns för närvarande sju universitet som erbjuder juristprogrammet i Sverige och de har alla olika antagningspoäng.

De sju olika universitet i Sverige som erbjuder juristprogrammet är:

  • Lunds universitet
  • Uppsalas universitet
  • Göteborgs universitet
  • Stockholms universitet
  • Örebros universitet
  • Umeås universitet
  • Karlstads universitet

Antagningsstatistik för juristprogrammet

Att det kan vara svårt att komma in på jurist är säkert något som du redan känner till. För att komma in på juristprogrammet med dina betyg behöver du 20.47 som minst, medan för högskoleprovet behöver du ett resultat på 1.25.

Urvalet till juristprogrammet baseras på två huvudfaktorer: dina betyg (BI) och dina resultat från högskoleprovet.

Nedan kan du se antagningspoängen från urvalsgrupp BI och urvalsgruppen på högskoleprovet, vilket är de urvalsgrupperna som de flesta kommer att söka med.

Lärosäte Urvalsgrupp BI Urvalsgrupp HP
Lunds universitet 21.70 1.45
Uppsala universitet 21.35 1.35
Göteborgs universitet 20.83 1.30
Stockholms universitet 20.50 1.25
Örebro universitet 20.26 1.15
Karlstads universitet 19.95 1.15
Umeå universitet 19.78 1.15

Tabellens statistik är ursprungligen hämtad från Universitets- och högskolerådets antagningsstatistik för höstterminen 2023.

Det kan förekomma viss variation i antagningspoäng för det aktuella året, men poängen tenderar att vara relativt stabil och ligger vanligtvis runt samma nivåer.

När vi jämför detta års antagningspoäng med de från föregående år, 2022, kan vi observera en betydande nedgång i antagningspoängen.

Vad innebär urvalsgrupp BI?

Urvalsgrupp BI är den urvalsgrupp där du söker med dina avslutade gymnasiestudier som ger behörighet utan kompletteringsbetyg.

Kompletteringsgruppen (BII) är en annan urvalsgrupp som man kan söka via om man har kompletterat sina gymnasiebetyg på exempelvis komvux.

Vilka betyg krävs för att bli jurist?

För att bli jurist krävs det höga betyg, och de konkreta betygsgränserna varierar beroende på vilket universitet du söker till. Det universitet med lägst antagningspoäng är Umeå, vilket kräver att du har 19.78 i poäng.

Detta innebär att du måste ha en stor majoritet av dina gymnasiebetyg som B, kompletterat med några A, och i kombination med full meritpoäng.

Vad gör man om man inte kommer in på juristprogrammet?

Om du inte kommer in på juristprogrammet med dina betyg så finns det några alternativ.

Många väljer att börja plugga inför högskoleprovet eftersom det är en möjlighet att komma in på juristlinjen för många. För att komma in på juristlinjen behöver man få runt 1.25 på högskoleprovet vilket de flesta borde klara av om man övar.

Om du vill lära dig hur du kan få ett bra resultat på högskoleprovet kan du läsa vår guide om hur man lyckas på högskoleprovet.

Ett annat sätt är via UJIK - en distanskurs där de 20 bästa resultaten i slutet av kursen får en plats på juristprogrammet vid Lunds universitet.

Är det svårt att bli jurist?

För att bli jurist måste du ha rätt så höga betyg eller få bra resultat på högskoleprovet för att komma in till något av de svenska universiteten.

När du väl kommit in på utbildningen innebär juristprogrammet också mycket läsning. Däremot är det inte svårt att bli jurist om man är motiverad.

Överlag så är juristprogrammet inte svårare än någon annan. Det är inget problem att klara av programmet så länge du lägger ner tiden som krävs för att studera inför tentorna. Om du vill bli jurist är det definitivt möjligt!Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.