surfplattan för studier

Bästa surfplattan för studenter (2022)

Pluggtips.se, 9 november 2022

Artikeln innehåller reklam genom annonslänkar.

En surfplatta kan vara ett utmärkt hjälpmedel för dina studier. Med en surfplatta kan du enkelt ta med dig dina anteckningar, e-böcker och annat läromaterial när du är på språng.

Det finns mängder av olika surfplattor på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för dina studier.

I denna artikeln går vi därför igenom de 4 bästa surfplattorna för studier, så att du kan hitta den som passar just dina behov.

Bästa surfplattan för studenter

Den bästa surfplattan för studenter på marknaden just nu är Apple iPad (9th gen). Detta är en kraftfull och snabb surfplatta med Apples kraftfulla A13 Bionic-chipp och massor av användbara funktioner för studenter.

Det finns dock också många andra bra surfplattor för studenter. Nedan listar vi därför de fyra bästa surfplattorna för studier just nu:

1. Apple iPad (9th gen)

Apple iPad (9th gen) är en kraftfull surfplatta med massor av användbara funktioner för studenter.

Den har en snygg 10,2-tums Retina-skärm, det kraftfulla A13 Bionic-chippet och en skärmkamera med ultravidvinkel. Den fungerar även med Apple Pencil och Smart Keyboard.

Om du redan även har en iPhone eller Macbook, så kommer iPad (9th gen) att integrera perfekt i ditt nuvarande ekosystem.

Apple iPad (9th gen) kostar ungefär 4500 kronor, vilket är ett bra pris för en surfplatta av denna kvalitet.

Gå till Apple iPad (9th gen)

2. Samsung Galaxy Tab S8

Samsung Galaxy Tab S8 är en mycket kompetent surfplatta med bra prestanda och massor av användarvänliga funktioner.

Den har en grym 11" 120 Hz-skärm, vilket gör den extremt snabb och responsiv. Detta är en av de största skärmarna på en surfplatta och gör Galaxy Tab S8 till den perfekta surfplattan för både studier och underhållning.

Med en Samsung Galaxy Tab har du också tillgång till de snabbaste hastigheterna både hemma och ute på stan med Wi-Fi och 5G.

Samsung Galaxy Tab S8 kostar ungefär 8500 kronor, vilket gör den till en av de dyrare surfplattorna på den här listan.

Gå till Samsung Galaxy Tab S8.

3. Apple iPad Air (2022)

Apple iPad Air (2022) är Apples senaste surfplatta och den är redan en av de bästa på marknaden.

Den har det revolutionerande Apple M1-chippet och det innebär att den är mycket snabbare och mer energieffektiv jämfört med tidigare iPad-modeller.

Den har även en 10,9-tum retina-skärmen med mer än 3,5 miljoner pixlar, True Tone-stöd och mycket mer.

Apple iPad Air (2022) kostar ungefär 8700 kronor, vilket gör den dyraste surfplattan på den här listan.

Gå till Apple iPad Air (2022).

4. Lenovo Yoga Tab 13

Lenovo Yoga Tab 13 är en riktigt bra surfplatta för studenter. Den har en snygg och minimalistisk design.

Surfplattan har Qualcomm Snapdragon 870 Processor med 8 kärnor vilket gör den till en mycket snabb och kraftfull surfplatta. Dessutom har surfplattan en väldigt bra 13-tums skärm med 2K-upplösning.

Denna surfplattan kostar ungefär 8500 kronor.

Gå till Lenovo Yoga Tab 13.

Vilken surfplatta är mest prisvärd?

På vår topplista så är den mest prisvärda surfplattan för studenter Apple iPad (9th gen) som kostar ungefär 4500 kronor. Detta är ett mycket bra pris för en surfplatta i den kvalitén.

Det finns också andra billigare alternativ på marknaden, men i allmänhet är det så att man får vad man betalar för. Billigare surfplattor har oftast mindre kraft och prestanda, vilket kan skapa irritation när man försöker studera.

Om man däremot letar efter en väldigt billig surfplatta under 2000 kronor så är Samsung Galaxy Tab A7 Lite Wifi (32GB) ett rätt så bra val. Den kommer att fungera bra för Youtube och att surfa på nätet, och den har bra betyg bland tidigare kunder.

En nackdel med en surfplatta i den billigare prisklassen, såsom Samsung Galaxy Tab A7, är däremot att den har mindre lagring och prestanda, vilket kan vara ett problem för studenter som vill använda surfplattan för flera olika ändamål.

surfplattor iPad

Hur väljer man rätt surfplatta för sina studier?

Det finns massor av olika surfplattor på marknaden, vilket kan göra det svårt att veta vilken som är bäst för dina studier.

För att hitta rätt surfplatta för dina studier, så rekommenderar vi att du först och främst funderar på vilket operativsystem du vill att surfplattan ska ha. För surfplattor kan du välja mellan antingen Android eller iOS.

Om du redan har en iPhone eller Macbook, så kan det exempelvis vara lämpligt att välja en iPad, eftersom den kommer integrera väldigt bra med ditt nuvarande ekosystem.

Några andra faktorer att tänka på när du jämför olika surfplattor är:

  • Surfplattans skärmupplösning och storlek
  • Surfplattans prestanda
  • Lagringsutrymme
  • Användarvänlighet
  • Priset på surfplattan

Genom att fundera och jämföra dessa faktorer, så kan det vara lättare att göra välja rätt surfplatta för dig.

Är en surfplatta eller dator bäst för studier?

När man ska börja studera på universitet så funderar många studenter om det är bäst att köpa en surfplatta eller dator.

Sanningen är att det finns fördelar med båda alternativ. Ibland kan det vara fördelaktigt att använda en surfplatta istället för en dator, och vice versa.

En surfplatta är exempelvis mindre och lättare att ta med sig, de har ofta en bättre batteritid och de är oftast billigare än datorer.

En nackdel med surfplattor är dock att de inte kan köra stora program, vilket är väldigt vanligt att man behöver göra på mer tekniska utbildningar.

Några av fördelarna med datorer är att det finns fler appar och program att välja mellan, de har ofta en bättre prestanda och de är lättare att anpassa efter ens egna behov.

En nackdel med datorer är dock att det tar upp mer plats, de är oftast dyrare och de har i många fall sämre batteritid jämfört med surfplattor.

Om du vill veta mer så kan du läsa vår artikel om skillnaderna mellan dator och surfplatta.

En del studenter väljer också att skaffa sig både en surfplatta och en dator, så att man har möjlighet att använda den ena eller den andra beroende på vad man ska studera.

Det finns också så kallade 2-i-1 datorer som är en hybrid mellan en surfplatta och en dator. Dessa har också sina fördelar, men genom sin hybridstruktur är de sällan lika bra som en dedikerad surfplatta eller dator.

Bra appar för studier till din surfplatta

Det finns idag en uppsjö av olika appar och program som kan underlätta dina studier om du använder en surfplatta.

Några exempel på bra appar för studier är:

  • Evernote - En bra app för att ta anteckningar och skriva ner idéer.
  • Google Drive - En bra app som gör det möjligt att spara och synkronisera filer i molnet.
  • Forest - En bra app för att motivera dig till att studera.
  • OneNote - En bra app för att ta anteckningar och organisera dina studier.

Det är bra några olika appar som kan underlätta dina studier, om du vill ha fler tips har vi tidigare skrivit en artikel med de bästa apparna för dina studier.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.