idéer på företag

Hur kommer man på ett bra UF-företag?

Pluggtips.se, 1 oktober 2022

Ett UF-företag är en utmärkt möjlighet att lära sig mer om hur man driver ett företag, bygga upp ett kontaktnät och växa som människa. Många tycker också att det är väldigt roligt att driva UF-företag eftersom det ger en möjligheten att försöka göra sin idé till verklighet.

Att komma på en bra idé för sitt UF-företag är däremot något som många tycker är svårt. Det kan krävas en hel del betänketid innan man kommer på en idé som du brinner för och som också har en marknad.

Hur kommer man på bra företagsidéer?

Att komma på bra idéer är något som man kan bli bättre på med övning. Genom att lära sig att leta efter problem som människor har och fundera på tänkbara lösningar kan man komma på många bra idéer på ett företag.

Om man vill komma på ett bra företagsidé är det bäst att börja fundera över och identifiera ett problem. Genom att hitta och identifiera ett problem väl kommer du kunna garantera att det senare finns en marknad för din lösning eller produkt som du utvecklar.

Ett tips är också att skaffa sig en liten anteckningsbok som du kan skriva ner alla idéer och problem som du kommer på under en dag. Du kan också ta inspiration och hjälp från vänner eller familjemedlemmar genom att fråga vilka problem som de brukar stöta på.

Några andra tips för att komma på bra idéer är:

 • Utforska olika områden och intressen.
 • Pröva många olika saker.
 • Identifiera på ett problem eller ett behov.
 • Diskutera idéer med andra.
 • Håll dig uppdaterad på nya trender.
 • Testa olika verktyg och tjänster.

Anledningen till varför det exempelvis är bra att utforskar olika områden och intressen och hålla sig uppdaterad på nya trender är att en bra idé vanligtvis handlar om att kombinera olika saker för att skapa något nytt.

Bra verktyg och tjänster

En del av tipsen som jag nämnde ovan kan ibland vara svåra att implementera om man inte har de rätta verktyg.

Ett bra verktyg för att exempelvis identifiera trender i marknaden är genom att använda dig av Google Trends som gör det möjligt att se hur sökningarna på olika termer har förändrats över tid.

Nedan ser du exempelvis en bild på hur söktermen hund har ökat över den senaste åren. Förmodligen beror detta på allt fler väljer att skaffa hund under de senaste åren.

google trends

Om du vill diskutera idéer med andra så finns också Reddit, som har många subreddit-grupper som ägnar sig åt olika ämnen där du kan lägga upp dina idéer och få feedback från andra.

Några andra olika verktyg som jag gillar och själv använder är:

 • Google Trends
 • Semrush
 • Twitter
 • Facebookgrupper
 • Reddit
 • Quora
 • Youtube

Checklista när du väljer din företagsidé

För att lyckas med ditt UF-företag behöver du kunna svara ja på följande frågor:

 • Finns det ett eller flera behov/problem som din idé löser?
 • Finns det en målgrupp för din idé?
 • Finns det en marknad för din idé?
 • Har du har kunskap och erfarenhet inom området?
 • Vet du hur du ska marknadsföra din idé?
 • Har du koll vilka dina konkurrenter är?
 • Särskiljer du dig från dina konkurrenter på något sätt?

När du väljer en företagsidé så är det också viktigt att du väljer ett problem eller en lösning som du brinner hårt. Annars kommer det förmodligen inte gå särskilt bra för företaget.

Det går dock att lyckas även om man inte brinner helt för idéen, men det måste finnas något i idén som du gillar.

Jag har exempelvis själv startat upp webbutiker och sålt produkter som jag inte brinner särskilt mycket för, men trots det så har jag ändå varit villig att lägga ner mycket tid och energi eftersom jag gillar processen att starta en butik, marknadsföra den och så vidare.

Det viktiga är att det finns något som gör att du kan håll motivationen. Annars kommer det bli svårt att lyckas.

fundera över idéer

Tips och inspiration från tidigare UF-företag

Nedan tänkte vi gå igenom några tidigare UF-företag som lyckats för att ge dig inspiration till din egen affärsidé.

Det som man kan ta med sig från dessa olika exempel är att idéerna bygger på en växande trend såsom hållbarhet och hälsa, och om de inte bygger på en trend så löser idén istället ett tydligt problem.

Rawstraw

Rawstraw utvecklar miljövänliga sugrör genom att ersätta plasten med sugrör gjorda av rågstrån.

Numera är det ett riktigt bolag och omsatte 586 tusen kr, och gjorde en vinst på 123 tusen förra året enligt Allabolag.

Fläckväck

Fläckväck sålde en fläckborttagningspenna för att göra det enklare att få bort oönskade fläckar på sina kläder.

Detta är en enkel idé som löser ett tydligt problem. Fläckborttagningspennor finns även sedan tidigare och går att köpa in i större volymer från exempelvis Kina.

Färsking (tidigare Healthy Heroes)

Nuvarande Färsking, eller Healthy Heroes som de hette under UF-tiden, är ett bolag som säljer och nyttig müsli och linsflingor.

Sedan UF-tiden har de växt väldigt mycket och de finns numera noterade på handelsplatsen Pepins.

Gottlery

UF-företaget Gottlery tog fram ett miljövänligt alternativ till plastskedar, genom att ersätta plastskeden till glassen med kexskedar som de bakade helt själva.

Tilda Wissmar, vilken är en av personerna bakom Gottlery, var även med i Draknästet under 2021 och pitchade sin idé. Drakarna gillade idén och hon gick hem med 600 000 kr i investeringskapital.

Vad får man inte göra som UF-företag?

Som UF-företag får man inte sälja drog-, tobak-, alkohol-, eller sexrelaterade produkter. Man får inte heller anordna lotterier eller spel om pengar, eller göra egen kosmetika och andra hudvårdsprodukter.

Utöver detta så kan skolan också ha regler som ni behöver följa. För att ta reda på reglerna för din skola är det bra att prata med din lärare i kursen.

Saker att tänka på när man startar UF-företag

Nedan listar vi det som du behöver tänka på när du startar UF-företag.

 • Registrera bolag hos Ung Företagsamhet.
 • För att lyckas - Identifiera en tydlig trend eller lös ett problem.
 • Tänk på kostnaderna.
 • Välj gärna något som inte kräver mycket startkapital.
 • Skapa en företagsplan.

När man startar ett UF-företag betalar man först och främst en registreringsavgiften på 300 kronor som går direkt till en företagsförsäkring hos Nordic Insurance.

Förutom registreringsavgiften, så finns det även andra kostnader som man behöver tänka på. Om du köper in en egen produkt kommer detta också att ha en kostnad. Det är också bra att tänka på kostnaden för frakt och emballage.

Tillsist, glöm inte bort att försöka hitta en idé som följer en tydlig trend eller som löser ett problem. Det är något av det viktigaste för att lyckas med sitt UF-företag. Det kommer göra företagandet mycket roligare och det kommer också bli betydligt enklare att marknadsföra sin produkt.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.