iPad och laptop

Skaffa en iPad eller laptop för universitetet?

Pluggtips.se, 9 maj 2022

När många börjar plugga på universitetet överväger de om de ska skaffa en iPad eller en laptop för sina studier.

I denna artikeln går vi igenom några saker att tänka på när du fattar ditt beslut.

Vad ska man tänka på när man överväger sitt beslut?

Några saker att tänka på när du bestämmer dig för om du ska köpa en iPad eller en bärbar dator för universitetsstudier är följande:

  1. Vilken typ av kurser du läser
  2. Hur ofta du kommer att behöva använda en dator
  3. Din budget
  4. Enhetens bärbarhet
  5. Enhetens funktioner och möjligheter

Nedan kommer vi gå igenom dessa olika faktorerna mer ingående.

Vilken typ av kurser läser du?

Om du läser mest icke-tekniska kurser kan en iPad eller surfplatta vara ett bra val för dig. Om du läser tekniska kurser är en bärbar dator förmodligen ett bättre val.

Detta beror på att tekniska kurser tenderar att innehålla mycket programmering, programvaruanvändning och andra uppgifter som kräver mer hästkraft än vad en iPad kan erbjuda.

Om du i stället läser en utbildning inom ekonomi eller läkare kan en iPad ibland vara bättre lämpad. Detta är utbildningar som innebär mycket läsning, anteckningar och skrivande.

Hur ofta kommer du att behöva använda en dator för dina studier?

Om du bara behöver använda en dator för tillfälliga undersökningar eller för att skriva uppsatser kan en iPad räcka. Om du däremot använder en dator ofta för dina studier, kan en bärbar dator vara ett bättre val.

Mycket kan också bero på om du har en annan stationär dator hemma. Om du har det kanske du kan klara dig med en iPad för dina studier, eftersom du alltid kan använda den stationära datorn när du behöver mer kraft.

Hur stor är din budget?

Priset är förstås alltid en faktor när du bestämmer dig för om du ska köpa en iPad eller en bärbar dator till universitetet. En iPad kommer att vara billigare än en Macbook Pro om du föredrar Apple, men det gör det inte nödvändigtvis att det är det bästa värdet.

I slutändan beror det mycket på vad du kommer använda enheten till. Om du behöver en dator för många olika uppgifter såsom programmering kommer en bärbar dator vara det bästa valet.

Vad är för- och nackdelarna med en iPad?

En iPad är en mer bärbar enhet än en bärbar dator, vilket gör det lättare att ta med den till föreläsningar och runt om på campus.

iPads gör det även möjligt att skriva bättre anteckningar och exempelvis rita olika bilder och grafer. Det gör att en iPad i många fall kommer vara det bästa valet för många föreläsningar där man behöver rita.

Några nackdelar med iPad är att den inte är lika kraftfull som en bärbar dator, så den är inte idealisk för mer tekniska uppgifter.

Den kan också vara dyrare än en bärbar dator om du tittar på toppmodellerna såsom iPad Pro, och jämför med en billigare laptop.

Vilka är för- och nackdelarna med en bärbar dator?

En bärbar dator är mer kraftfull än en iPad, vilket gör den bättre lämpad för tekniska uppgifter. Den är också generellt sett billigare än en iPad, särskilt om du jämför de billigare modellerna.

En laptop lämpar sig även bäst för mer tekniska utbildningar som innehåller mycket programmering. Om du även kommer behöva köra många olika typer av program kommer en laptop också vara det bästa valet.

En bärbar dator är dock inte lika portabel som en iPad på grund av sin storlek. Det brukar däremot sällan vara några större problem idag eftersom dagens laptops väger så lite.

ipad laptop2

Hur kan man kombinera en iPad och en laptop?

Det finns även dem som har både en laptop och en iPad för att kunna dra nytta av bådas fördelar. Det här är en utmärkt lösning för dem som vill ha en iPad på föreläsningar, men som samtidigt behöver kraften hos en bärbar dator för sina studier.

Om du väljer den här vägen vill du se till att dina enheter enkelt kan dela filer och information. Du vill till exempel kunna komma åt dokument som finns på din bärbara dator från din iPad, vilket gör att en Macbook Pro vanligtvis blir den bästa lösningen.

En annan fördel med att ha båda är att du kan använda din iPad som en andra skärm för din bärbara dator, vilket kan vara bra om du vill göra anteckningar på din iPad samtidigt som du arbetar med något annat på din bärbara dator.

Nackdelen med att ha både en laptop och en iPad är att du måste bära med dig båda enheterna, och att det blir dyrare.

Om du endast vill välja en beror det kort sagt på dina behov som student. Om du behöver en kraftfullare enhet för tekniska kurser eller programmering är en bärbar dator förmodligen det bättre valet, medan om du endast ska föra anteckningar på föreläsningar brukar en iPad vara att föredra.Få tips på hur du kan maxa betygen och skapa ett minnesvärt studentliv.


Du kanske också gillar

Hej kära läsare! 🤓

Välkommen till Pluggtips.se! En plats för dig som vill få svaren på dina studiefrågor och förbättra dina betyg.


Lär dig maxa betygen!

Gå med i vårt nyhetsbrev och få tips och råd hur du kan maxa dina betyg och bli mer effektiv.